WATCH ANGELS: SE NASTE UN INCUBATOR DE CEASURI

Mihai Matei

WATCH ANGELS: SE NASTE UN INCUBATOR DE CEASURI – Asistăm la apariția unei noi categorii în industria ceasurilor. „Atelierul de incubație” nu este nici licențiere, nici crowdfunding; își asumă responsabilitatea nu doar pentru producție, ci și pentru distribuție, vânzări, logistică și servicii pentru clienți si pentru noi proiecte horologice.

“Cu Watch Angels , schimbăm rolurile tradiționale în ceasornicarie.” Guido Benedini este șeful unui nou incubator pentru start-up-uri, susținut de puterea industrială a unui grup care activează în lanțul de aprovizionare a ceasurilor de câteva decenii – FM Swiss Logistics, cu sediul în Mendrisio în partea italiană a Elveției.

În timp ce vanzarea directă către consumator a câștigat atenție datorită comerțului electronic, rețelelor sociale și platformelor de crowdfunding precum Kickstarter, Watch Angels este un pionier al „producției de la consumator” alături de câțiva alți furnizori care au înțeles că viitorul lor ar putea fi în joc.

Un incubator de ceasuri pentru pasionati

Watch Angels promite să se ocupe de vânzările, marketingul și promovarea (online) pe rețelele sociale, precum și de distribuție, oferind un serviciu la cheie pentru noii creatori de mărci de ceasuri.

În fiecare an, zeci, chiar sute de noi branduri de ceasuri se nasc online. Specialiștii în etichete private și furnizorii de ceasuri de la Biel la Shenzhen sunt deja foarte solicitați pentru a îndeplini dorințele tuturor acestor creatori cu sediul în New York, Londra sau Singapore. Conceptul unui incubator de ceasuri care ar putea gestiona mai bine această cerere puternică pare o idee al cărei moment a venit.

Dar care este diferența dintre o platformă de finanțare colectivă bine stabilită, cum ar fi Kickstarter, și o nouă platformă de „fabricație colectivă”, cum ar fi Watch Angels?

„Pe de o parte, suntem specializați în ceasornicarie și asigurăm întreaga structură de operare”, răspunde Guido Benedini. „Pe de altă parte, multe proiecte vizionare pe platformele de crowdfunding se dovedesc a fi destul de oportuniste, cu valori uneori dubioase și fără a da garanții solide cumpărătorului. Unele proiecte nu văd lumina zilei din cauza complexității gestionării logisticii. “

Un declin al proiectelor de ceasuri pe Kickstarter a fost observat de consultantul Thierry Huron în ultimul său studiu pe platformă (care se găsește AICI ). În 2020, finanțarea pentru noile proiecte de ceasuri a scăzut cu 31%, iar numărul total al investitorilor din categorie a scăzut cu 76% în ultimii trei ani (ceea ce constituie totuși o comunitate de 30.000 de persoane gata să susțină ceasuri noi).

Pentru designerii care doresc să lanseze propria lor marcă de ceasuri și să profite la maximum de resursele industriale și comerciale existente, primul pas este să-i convinga pe cei de la Watch Angels că proiectul lor are potențial. „Stabilim criterii stricte și efectuăm un proces de validare”, explică managerul. „Trebuie să credem în succesul comercial înainte de a fi de acord să ne ocupăm de toate aspectele tehnice, logistice, de vânzări, marketing și post-vânzare.”

Guido Benedini consideră că, odata cu acest proiect, furnizorii de ceasuri „împing în cele din urmă reflecția spre concluzia sa logică”. Într-adevăr, mărcile de ceasuri consacrate și-au verticalizat operațiunile (de la producție până la vânzări) până la punctul în care multe dintre ele sunt acum proprii lor distribuitori. Cu Watch Angels, furnizorii fac o mișcare strategică similară. Deoarece internetul are tendința de a elimina toți intermediarii (ceea ce poate fi regretabil pentru unii, benefic pentru alții), a fost atins un nou stadiu.

Cea mai scurtă cale către piață

„Ceea ce propunem este cea mai scurtă cale pentru ca un ceas de designer să ajungă pe piață”, afirmă managerul. „Totul se face intern, cu excepția producției mecanismelor. Prin urmare, prețul de vânzare este cât mai aproape de prețul de cost al ceasului, în beneficiul clientului final. ”

După revizuirea unui nou proiect pe platforma Watch Angels, clienții își aleg rolul: se pot angaja financiar la concepția și intenția de proiectare încă de la început, înainte ca ceasul să fie finalizat, beneficiind astfel de prețul de cost ca „Angel”. Sau pot decide la pre-vânzare publică, când ceasul este finalizat, și pot fi recompensați în acel moment cu prețul minim (prețul pe care distribuitorii l-ar plăti în mod normal).

Ritmul urmează să fie constant: în fiecare lună, Watch Angels intenționează să prezinte un nou brand pe platforma sa de producție colectivă. Scopul primului proiect, creat de designerul Cédric Bellon , a fost să creeze un ceas durabil folosind oțel reciclat. Toate cele 448 de modele din prima serie au fost vândute prin intermediul platformei.

„Avantajul este că toți designerii își aduc și propria comunitate”, subliniază Guido Benedini. „Selectăm proiecte care prezintă o idee puternică și semnificativă. Astăzi, conținutul este esențial pentru mobilizarea clienților. Mai mult, clienții pot interacționa direct cu fiecare creator. ”

Un proiect nou pe lună

Procesul implică, de asemenea, o lectie pentru inițiatorii Watch Angels: „Este adevărat că adoptăm o nouă profesie, dar, ca furnizor, putem vedea că piața se îndreaptă spre o interacțiune mai directă între creatori și clienți. Fanii se implică pentru că le place să fie implicați în proces. Lista de contacte crește foarte repede. ”

Guido Benedini este conștient de faptul că acesta este un segment de nișă în comparație cu volumele mari pe care le poate reprezenta afacerea cu etichete private tradiționale. „Diferența cu modelul nostru tradițional este că ne asumăm pe deplin riscurile implicate în vânzare, deoarece ne ocupăm nu numai de producție, ci de întreaga parte comercială.”

Practic, Watch Angels ( incubator de ceasuri ) asigură infrastructura, creatorul aduce conceptul, iar comunitatea asigură finanțarea. Următorul, după proiectul lui Cédric Bellon, este renașterea legendarei mărci americane Waltham – într-o versiune elvețiană. Modelul va fi prezentat la 1 februarie. Iar Guido Benedini are deja încă patru proiecte în curs …