Vernisaj Elena Borundel

Mihai Matei

Vernisajul expoziției Take a seat a strâns joi seara în cadrul Galerilor Sabion un număr mare de iubitori de artă. Evenimentul a adus-o în prim plan pe Elena Borundel, profesor la Școala De Arte Bucuresti, scenograf, teolog (a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxă Iustinian Patriarhul – secția artă sacră -, precum și masterul – programul Arta Sacră în Contemporaneitate), expert consultant la secția Decorațiuni Interioare – Școala de Arte, membru al Uniunii Cineaștilor, membru al Uniunii Atiștilor Plastici, doctorand în arte vizuale.

Elena Borundel a avut peste 17 expoziții personale de artă decorativă și artă sacră și numeroase expoziții de grup. În 2009 a luat Premiul “In Honoris pentru contribuția adusă la renașterea Școlii de Artă București”, iar în 2018 – Premiul Special pentru Artă Religioasă și Restaurare – Bienala d’Arte Adriatică Ion Truica, Italia. De asemenea, numele Elenei Borundel a fost introdus în Enciclopedia artistilor romani contemporani, volumele IV si VIII.

Artista a adus în fața publicului artă decorativă cum ar fi vitralii, mozaic, mozaic în relief, pictură pe sticlă, colaje, tehnici mixte și restaurare de mic mobilier, acestea fiind realizate și refăcute din alte obiecte de mobilier, la care a adăugat diferite materiale refolosibile. Spre exemplu, avem un set compus din masuță și scaun tip Thonet peste care a adăugat un mileu grunduit și rășină epoxidică; un scaun al cărui spătar are sticlă gravată de către artistă, o noptieră cu peretii realizati cu vitralii, un set format din 2 scăunele și masuță de “zestre”, masuța fiind realizată dintr-un sertar, iar aplicațiile din lemn în stil Art Nouveau fiind găsite pe alt mobilier vechi.

Evenimentul a avut și un invitat special, un elev al artistei, studentul Mihail Stan, care a încântat distinsa audiență cu cateva acorduri de chitară clasică.

Mulțumim Elena Borundel pentru prezență, mulțumim tuturor celor care au făscut posibilă realizarea acestui eveniment, precum și partenerilor media – București Fest , Jurnal de București și Coțofana Urbană .

Valerie Manole.