Un CasiOak de excepție: Casio GA-2100

Mihai Matei

Un CasiOak de excepție: Casio GA-2100 – În 1983, marca japoneză de ceasuri Casio a creat primul ceas G-Shock, DW-5000. Acesta a prezentat tehnologia japoneză, fiabilitatea și longevitatea robustă. La câțiva ani după lansarea sa, Casio a lansat modelul AW-500. Acest ceas s-a remarcat prin faptul că a fost primul model analogic G-Shock care a luat naștere. Deși purta marca de durabilitate caracteristică G-Shock, AW-500 avea, de asemenea, un exterior unic și voluminos care inspira duritate.

Astazi linia G-Shock de la Casio este plină cu tot felul de ceasuri rezistente. Dintre toate lansările recente, un anumit model G-Shock se remarcă. În 2019, Casio a dezvăluit modelul G-Shock GA-2100. Denumit uneori CasiOak, modelul GA-2100 a devenit rapid un favorit improbabil al comunității de ceasuri. Haideți să aruncăm o privire mai detaliată asupra GA-2100 și să vedem de ce oamenii nu se pot sătura de acest ceas.

Totul despre Casio GA-2100 CasiOak

Ansamblul CasiOak este alcătuit din mai multe modele. Pentru acest articol, ne vom concentra pe Casio G-Shock GA-2100-1A și pe caracteristicile sale exclusive.

Ceasurile Casio sunt cunoscute pentru construcțiile lor supradimensionate. Ca atare, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că modelul CasiOak GA-2100-1A are o dimensiune a carcasei de 45 mm și o grosime de 11,8 mm. Acesta măsoară 48,5 mm de la un capăt la altul și are o lățime de 16 mm. În ciuda esteticii sale robuste, acest model CasiOak cântărește doar 51g, ceea ce îl face confortabil de purtat și ușor de transportat. Toate acestea se datorează structurii Carbon Core Guard a carcasei. Utilizarea structurii Carbon Core Guard conferă ceasului aceleași rezistențe formidabile ca și unui G-Shock tradițional, asigurând în același timp o construcție mai ușoară.

Pentru cei care nu sunt atât de familiarizați cu acest concept, structura Casio G-Shock Carbon Core Guard este o formulă pe care Casio o folosește pentru ceasurile G-Shock mai noi. Aceasta permite mărcii să atingă armonia perfectă între robustețe și dimensiune. Prin întărirea carcaselor sale din rășină cu fibră de carbon, Casio reușește să întărească exteriorul carcaselor sale, reducând în același timp circumferința și greutatea generală.

CasiOak GA-2100-1A folosește același principiu Carbon Core Guard, dar îl prezintă într-o formă octogonală, cu o carcasă și un luneta de formă octogonală. Pe luneta sunt imprimate semnăturile “G-Shock” și “Protection”, împreună cu etichete de funcție care indică scopul fiecărui buton.

În momentul în care întoarceți CasiOak, vedeți imediat spatele carcasei din oțel inoxidabil. Înșurubată pentru o protecție maximă, partea din spate a carcasei este gravată cu semnătura “Carbon Core Guard”, împreună cu numele Casio și alte câteva informații despre modelul G-Shock.

Ca la toate ceasurile G-Shock, materialul din rășină al carcasei protejează acest ceas CasiOak de tot felul de șocuri și impacturi. De asemenea, are un indice substanțial de rezistență la apă de 200 de metri. Acest lucru îi permite ceasului CasiOak GA-2100-1A să reziste la orice, de la ploaie până la apa oceanului.

Din punct de vedere al designului, puteți observa imediat că acest ceas are unele asemănări cu renumitul Royal Oak de la Audemars Piguet. Cu toate acestea, Casio insistă asupra faptului că a derivat designul din propriile modele din 1983 și 1989, DW-5000 și AW-500. Oricum ar fi, nu puteți nega aspectul CasiOak GA-2100-1A. Acesta poartă o estetică ce îmbină durabilitatea pe care o îndrăgim la ceasurile Casio G-shock cu o notă de sofisticare Gerald Genta. Casio asociază, de asemenea, modelul GA-2100-1A cu o brățară de rășină asortată care este integrată în carcasă.

Cadran multidimensional

Lucrarea de pe cadran, în lipsa unui termen mai bun, este excepțională. Are un aspect tridimensional care pune în evidență fiecare componentă de pe suprafața cadranului. Indicii minutelor iau forma unor tăieturi discrete gravate pe margine. Pe de altă parte, indicii orelor sunt mai voluminoși și proeminenți și au o nuanță gri deschis. Acesta se mândrește cu un set îngrijit de ace pentru minute și ore în formă de sabie, montate pe o ușoară înălțime care, la rândul său, conferă mai multă profunzime cadranului ceasului.

Toate versiunile CasiOak GA-2100 conțin două caracteristici unice: un afișaj de zi la ora 9 și un ecran digital între pozițiile de la ora 3 și 6. Dispunerea CasiOak GA-2100 este destul de ingenioasă, deoarece reușește să încadreze toate complicațiile pe cadranul său, fără a-l face să pară aglomerat sau dezordonat.

Afișajul zilei se prezintă sub forma unui mic indicator care indică cele șapte zile ale săptămânii, care sunt gravate în interiorul unui semicerc îngust. Ecranul digital este intrigant, deoarece poartă o formă neregulată asemănătoare unui romb. Afișajul digital este suficient de compact pentru a se încadra în spațiul alocat, oferind în același timp texte și cifre lizibile.

Acestea fiind spuse, CasiOak vine cu funcții de iluminare cu LED și iluminare din spate. Acestea asigură CasiOak GA-2100 cu suficiente surse de luminozitate și lizibilitate în medii de timpuri întunecate.

Sticlă minerală

Pentru un ceas atât de accesibil, sticla minerală este cam ceea ce te-ai aștepta. Cristalul asigură o vedere clară a feței ceasului și oferă o protecție decentă împotriva zgârieturilor. În plus, purtătorii pot șterge cu ușurință orice urme de zgârieturi cu ajutorul unui polish. În cazul în care cristalul devine prea obscur din cauza deteriorării excesive, puteți, de asemenea, să înlocuiți cristalul mineral destul de ieftin.

Modulul Casio 5611

CasiOak GA-2100-1A utilizează o mișcare cu cuarț 5611. Pentru un ceas G-Shock, acest calibru oferă un set moderat de caracteristici limitate: ora digitală și analogică, calendar complet automat până în anul 2099, semnal orar, cinci alarme, cronometru și ora universală. Calibrul 5611 este alimentat de două baterii SR726W care pot dura până la trei ani. În ceea ce privește precizia, acesta are o acuratețe de +/-15 secunde pe lună.

Per ansamblu, Casio GA-2100 CasiOak are o serie de funcții destul de elementare în comparație cu alte modele G-Shock. Acestea fiind spuse, este totuși un ceas foarte funcțional, cu funcții la îndemână care oferă purtătorilor o mulțime de confort în rutina zilnică.

Pentru un ceas de aproximativ 100 de euro, CasiOak GA-2100-1A oferă o mulțime de avantaje plăcute, cu doar câteva defecte. Face acest lucru într-un stil robust și autentic pe care nu îl vedem în mod regulat la un G-Shock tradițional. O îmbunătățire pe care Casio ar putea lua în considerare să o aducă acestui ceas este în ceea ce privește luminozitatea, care este puțin deficitară.

În mod realist vorbind, a da peste un ceas identic cu acest ceas Casio GA-2100 G-Shock, împreună cu toate caracteristicile și prețul său, ar fi extrem de rar. Acest lucru demonstrează că Casio, ca marcă de ceasornicărie, este unică și se află într-o ligă de sine stătătoare. În ceea ce privește ceasurile lor CasiOak, este foarte clar de ce toată lumea vrea să pună mâna pe această piesă robustă, dar frumoasă, a măiestriei G-Shock.