Totul despre Perle – proprietăți, origini și legende

Mihai Matei

Oh, Perla… de o delicatețe și o puritate seducătoare, ce a fascinat atât zeii cât și muritorii! Dar oare ce o face atât de captivantă și prețioasă în ochii privitorului? Pentru a desluși acest mister, vă propunem o „călătorie inițiatică în lumea perlelor” din care vom afla totul despre perle, aceste pietre seducătoare!

Cum se formează perla?

Perla se formează în cadrul unei moluște bivalve, ca reacție pentru îndepărtarea unei impurități, o particulă iritantă survenită în interiorul cochiliei. Această particulă irită scoica care începe să secrete sidef pentru a se proteja. Perla este formată din carbonați de calciu (aragonit, calcit) și o substanță organică proteică complexă numită „conchin“ sau „conchiolină”. Stridiile sunt scoicile care dau naștere perlelor, însă nu toate tipurile de stridii sunt producătoare de perle ci doar cele din familia Pteriidae . Acestea, în general, preferă mările calde, excepție făcând specia Unionidae care preferă apele dulci. Stridiile care produc perle nu sunt și comestibile.

Care este diferența între perla naturală și cea de cultură?

Atât perla naturală sau „sălbatică” cât și perla de cultură sunt ambele naturale , singura diferență constă în intervenția omului în cazul perlelor de cultură. Perlele ”sălbatice” sau cele create în mod accidental de natură, sunt extrem de rare și foarte greu de găsit. De asemenea, acestea au o formă neregulată și sunt de dimensiuni foarte mici. O formă regulată, sferică, în cazul unei perle naturale descoperită într-o scoică este o raritate.

Perlele de cultură , așa cum am precizat sunt perle naturale, precum cele sălbatice, și se formează prin același proces, singura diferență fiind intervenția omului, în cazul perlelor de cultură, respectiv introducerea de către producător a unor impurități în cadrul cochiliei pentru a se forma perla.

Cum se întrețin bijuteriile cu perle?

Perla este foarte fragilă, astfel că necesită atenție sporită în ceea ce privește purtarea și întreținerea ei. Această fragilitate i se datorează naturii sale vii, singura cale pentru a avea o perlă strălucitoare timp îndelungat este acordând o atenție ridicată asupra curățării și păstrării acesteia. Considerăm că merită toată atenția și grija noastră, fiind o capodoperă magnifică și fragilă a naturii.

Perlele pot fi curățate cu un șervețel din bumbac sau micro fibră , umezit ușor în apă. După curățarea cu șervețelul umezit, le vom usca ștergându-le cu un șervețel de pânză, fin, uscat.

Foarte important este ca acestea să fie depozitate corect. Recomandăm păstrarea lor într-o cutiuță de bijuterii proprie, evitând astfel zgârierea acestora din cauza contactului cu alte bijuterii.

De asemenea, atunci când purtați perle, protejați-le de contactul cu produse cosmetice ce conțin alcool sau alte soluții puternice (precum clorul din apă,  atunci când mergem la piscină).

Totul despre perle – legende și curiozități

În Grecia Antică , se credea că perlele sunt lacrimile zeilor, fiind considerate astfel o materializare a Divinului. Perla era atribuită zeiței Afrodita ca simbol al iubirii și al căsătoriei. Bărbații purtau în urechea dreaptă un cercel cu perlă, iar femeile in ambele urechi, fiind un omagiu adus acestei zeițe.

Perla a fost adorată și în Roma Antică , sentimentul de admirație și prețuire față de minunată creație a naturii a fost exprimat de către cei mai mari împărați romani, precum Pompei, care a cerut executarea portretului său în perle, sau Nero, care dorea decorarea paturilor sale cu perle.

În Egiptul Antic , o iubitoare împătimită a perlelor a fost Cleopatra, care a cerut decorarea mormântului său cu aceste „lacrimi divine”.

În creștinism regăsim perla drept simbol al purității, reprezentând totodată iubirea necondiționată și bunătatea.

O reprezentare artistică de o frumusețe rară a ceea ce reprezintă perla, o găsim în piesa de artă a pictorului italian Botticelli, respectiv tabloul Nașterea lui Venus .

Aici întâlnim încă o dată confirmat conceptul frumuseții rare a perlei, simbol al feminității divine, al purității, simplității, grației și frumuseții – atribute ce au inspirat celebra capodoperă renascentistă.

Perla, pe lângă frumusețe, posedă și proprietăți energetice curative extraordinare . În China antică , se folosea praful de perlă pentru durerile acute de stomac iar în Roma antică , se folosea această pulbere împotriva tulburărilor psihice și pentru restabilirea fluxului sanguin. Arabii foloseau perlele pentru vindecarea conjunctivitei, cataractei, epilepsiei sau febrei, totodată fiind considerate un elixir pentru o viață lungă.

Perlele sunt recunoscute de către alchimiști pentru proprietățile alchimice deosebite. Acestea sunt în strânsă legătură cu energiile benefice ale Lunii, reușind astfel să țină piept naturii contrastante a energiilor emanate de Saturn.

Mulțumită naturii sale lunare, perla oferă purtătorului capacități intuitive divinatorii, purtate mai ales în zilele de luni (ziua Lunii). Totodată, se consideră că perla ar avea capacitatea de a consolida relațiile amoroase.  Această piatră, după cum am amintit, este una selenară, deci se încarcă cu energia Lunii. Energia selenară dăruiește și învăluie purtătoarea în mister.

Fiind o piatră a mării, purtarea perlei se bucură și de proprietățile energetice benefice ale elementului apă.

Iată câteva minunate bijuterii decorate cu perle care vor încărca purtătoarea cu toate aceste proprietăți, scriind împreună legenda personală: bijuterii cu perle .