Totul despre Opal

Mihai Matei

Opalul a fost mult timp considerat una dintre cele mai frumoase pietre prețioase din lume, deoarece afișează toate culorile spectrului vizibil și fiecare bijuterie devine unică.

Opalul, una dintre cele mai spectaculoase pietre semiprețioase din lume, este piatra nativilor lunii octombrie. Misteriosul cristal are o strălucire a culorii care o depășește pe cea a diamantului. Aceasta piatră semiprețioasă are rolul de a intensifica emoțiile și a înlătura inhibițiile, aducând stabilitate, prosperitate, succes, noroc, dragoste și pace.

Format de ploaie – există multe teorii privind formarea acestei pietre semipreţioase, însă se crede că opalul se formează atunci când apa se infiltrează în crevase şi roci bogate în siliciu. Opalul este produsul ploilor sezoniere care au udat pământul uscat în regiuni precum „outback-ul” semi-deșertic al Australiei. După evaporarea apei, rămâne în urmă un amestec de apă şi siliciu care se cristalizează în timp, în piatra pe care noi o numim opal.

Origini şi legende

Se crede că opalul a provenit din India (sursa primelor pietre de opal aduse în lumea occidentală), unde în sanscrită a fost numită upala , o „piatră prețioasă”.

În limba greacă „opalios” înseamnă „schimbător la culoare”. Multe culturi şi civilizaţii au atribuit opalului origini şi puteri supranaturale. Vechii greci credeau că opalul este darul profeției și cel care îi fereşte de boli. În Roma antică, această bijuterie simbolizeză dragostea și speranța. Romanii i-au dat un nume – opalus – care era sinonim cu „piatră prețioasă”.

În Evul Mediu era considerată o piatră care aduce  noroc, deoarece se credea că posedă toate virtuţiile pietrelor preţioase ale căror nuanţe erau prezente în spectrul de culori ale respectivului opal. Se credea, de asemenea, că dacă este înfăşurat într-o frunză proaspătă de dafin şi era ţinut în mână conferă invizibilitate persoanei care îl deţinea. Beduinii credeau  că opalul cade  din cer  în timpul furtunilor. Potrivit legendei arabe, pietrele de opal sunt ceea ce rămâne atunci când fulgerul lovește pământul.

Europenii au privit opalul drept un simbol al purității, speranței și al adevărului. De aceea, opalul a fost considerat cea mai norocoasă şi mai magică dintre toate pietrele preţioase, deoarece putea arăta toate culorile.

Caracteristicile opalului

Opalul este un mineraloid care are la bază o combinație de siliciu și apă. Este un gel de siliciu, cu procente de apă, care variază intre 3 si 10%, unele exemplare putând conține și 20% apă. În natură, se formează la temperaturi joase, în fisurile variatelor tipuri de rocă, de multe ori în apropierea izvoarelor termale.

Clivajul (proprietate de a se desface in plăci): Pentru opal, clivajul este inexistent deoarece aplicând asupra lui o forţă mecanică, acesta nu se clivează, în nicio direcţie, apărând fenomenul de rupere

Duritatea : 5 – 5,5  pe scara Mohs

Densitatea: 2.0 – 2.25

Sistem de cristalizare : amorf

Cum se formează Opalul

Opalul este cunoscut datorită modului unic prin care afișează intermitent, într-un joc de nuanțe, culorile curcubeului. Există două clase mari de opali: opalul prețios și cel comun. Spre deosebire de opalul obișnuit, opalul prețios prezintă un joc de culoare, fiind alcătuit din sfere microscopice. Pe măsură ce undele luminoase se deplasează între sfere, ele se difracționează sau se îndoaie, apoi se despart în culorile curcubeului, numite şi culori spectrale. Opalul are o varietate de culori, unele comune, fiind foarte întâlnite, ca de exemplu culorile alb şi verde, dar şi culori foarte rare, precum negru.

Deși experții împart opalul în mai multe categorii diferite, cinci dintre cele mai importante sunt:

Opal alb sau deschis: translucid spre semitranslucid, cu joc de culoare pe o culoare de fundal alb sau gri deschis, numită bodycolor

Opal negru: translucid spre opac, cu joc de culoare pe un fundal negru sau altul întunecat

Opal de foc: transparent până la translucid, de culoare maro, galbenă, portocalie sau roșie. Acest opal care adesea nu prezintă joc de culoare – este cunoscut și sub denumirea de „opal mexican”

Boulder opal: de la translucid la opac, cu joc de culoare pe un fundal deschis până la închis. Fragmente din roca, din jur, numite matrice, devin parte a pietrei

Opal de apă: de la transparent până la semitransparent, cu un fundal clar. Acest tip prezintă un joc de culoare excepțional.

Unde se găseşte opalul

Opalele sunt foarte rare şi, de aceea, nu se exploatează pe cale industrială. Opalul a fost găsit pe toate continentele, dar 97% dintre opale provin din Coober Pedy, sudul Australiei.  Câmpurile din Australia sunt cele mai productive din lume pentru această piatră. Lightning Ridge, un orășel din New South Wales, Australia, este renumit pentru producerea opalului negru, culoarea cea mai rară a acestei pietre.

Australia este, de asemenea, o sursă  pentru majoritatea tipurilor de opal. Opalul alb se găsește în zona White Cliffs din New South Wales, precum și în Mintabie, Andamooka și Coober Pedy din Australia de Sud. Opalul Boulder, care provine dintr-o singură locație din lume, este exploatat în Queensland.

În Etiopia, opalul se găsește lângă satul Wegel Tena, în provincia Wollo. Pietrele prezente aici, variază în privința culorii, de la alb, galben, portocaliu şi roșu maroniu până la maro „ciocolată”. O altă mină, din provincia Shewa din Etiopia,  extrage  opalul negru, cel mai râvnit, precum și opalul portocaliu sau alb. Querétero, un stat din Mexic, este cunoscut pentru extragerea opalului de foc în culorile galben, portocaliu și portocaliu roșiatic până la roșu.

Minele sunt o destinație turistică, iar pentru a ajunge la ele, devine o adevărată provocare prin dificultatea traseelor.

Au fost găsite alte de în Europa Centrală, Honduras, Indonezia, Madagascar, Peru, Turcia și Statele Unite.

Proprietăţi energetice şi spirituale

Despre piatra de opal se crede că, ar avea proprietăți curative asupra tuturor bolilor pentru ochi, precum și la stabilizarea sănătății pielii, părului și a unghiilor, dar și la echilibrarea retenției de apă din organism. La nivel spiritual, atrage entitățile angelice și îmbunătățește comunicarea spirituală cu Divinitatea.

Opalul este talismanul norocos al zodiei balanţă şi influenţează pe cei născuţi sub influenţa numărului 8 şi 9. Efectele asupra celui care poartă bijuterii cu opal sunt foarte benefice, având rol protector, purtând noroc şi ajută pe purtător să-şi atingă întregul potențial.

Opalul este, de asemenea, piatra destinată pentru a sărbători cea de-a 14-a aniversare a nunții, iar în funcţie de culoare, opalul, poate avea diferite caracteristici şi indicaţii energetice, după cum urmează:

Opalul Negru – sporeşte activitatea sexuală, activând primele două chakre, amplifică experienţele spirituale trăite, aduce noroc şi are capacitatea de a transforma temerile şi inhibiţiile care ne ţin pe loc, oferindu-ne în schimb optimism şi curaj;

Opalul Alb – echilibrează câmpurile energetice şi creşte starea de bine a organismului; atenuează stresul;

Opalul de Foc – oferă protecţie împotriva pericolelor, creşte puterea personală, susţine organismul în timpul tulburărilor emoţionale, fiind o piatră indicată pentru eliberare şi renunţare la trecut. Opalul de Foc echilibrează secreţia glandelor suprarenale;

Opalul Albastru – este considerată o piatră supremă pentru îndeplinirea tuturor formelor de dorinţe. Această piatră ajută să vedem dincolo de lumea fizică, să percepem minunile din natură, care stau la baza vieţii;

Opalul Verde – este purificator şi întineritor, favorizează restabilirea emoţională şi consolidează relaţiile. Are capacitatea de a filtra informaţia şi de a schimba felul de gândire, precum şi perspectiva vieții cotidiene.

Bijuterii cu opal și celebrități

Colecţia Dior et d’Opales

Colecția Chopard’s Fleurs d’Opales

Alte bijuterii cu opal purtate de celebrități

Bijuterii cu opal Sabion

Cum să avem grijă de opal

Opalul are o duritate redusă, cam aceeași ca sticla, deci trebuie tratat cu grijă pentru a evita deteriorarea sa. Un opal se purifică în apă calduță și săpun lichid cu PH neutru. Pentru a fi curațate spațiile inguste dintre piatră și bijuterie se poate folosi o periuță. Este recomandat, să nu se poarte o bijuterie cu opal, dacă exista posibilitatea de a fi zgâriată sau spartă. Opalul se poate sparge, dacă este ținut într-un mediu uscat, dacă este amestecat cu alte pietre mai dure sau dacă suferă schimbari mari de temperatură.

Recomandăm a nu se intra în apă cu bijuteria de opal. Opalul absoarbe apa când este ud sau expus la umiditate mare. Când piatra este udă, culoarea ei se va schimba și își va pierde strălucirea, până cand se va usca complet. De asemenea, este de evitat expunerea prelungită la soare și caldură, deoarece opalul își pierde apa din compoziția sa, devine fragil și jocul de culori dispare. Este contraindicat contactul său cu produse cosmetice, chimice și detergenți.