Totul despre Agat – piatra închinată Zeiţei Pomona

Mihai Matei

Agatul este o piatră semipreţioasă,  varietate microcristalină de cuarţ care, de obicei, este asociată cu semnificațiile puterii și determinării ce rezistă în timp. În antichitate, piatra de agat a fost foarte populară în multe culturi și comunități, aceasta fiind şi o podoabă utilizată la decorul armurilor și armamentului războinicilor, deoarece se credea că poate transmite puteri.

Agatul este o piatră dură, opacă, traversată de multiple inserții de culoare sub formă de benzi. Este cel mai diversificat și popular tip de Calcedonie.

Paleta de culori în care agatul se regăsește este destul de diversă – de la alb și galben la verde și negru (în prezent, agatele negre sunt extrem de populare). Adesea, culorile benzilor pot varia semnificativ chiar și într-o singură piatră.

De exemplu, există agate cu straturi colorate concentrice asemănătoare ochiului (sunt numite chiar „ochi de bufniță” sau „ochi”). În astfel de agate, cu o lățime de doar 1 cm, pot exista aproximativ 7000 de straturi diferite, care încântă privirea printr-un aranjament spectaculos.  Cu toate că fiecare model de agat este unic, poate fi identificat un „șablon” în funcție de regiunile în care sunt găsite pietrele. Se pot identifica modele reprezentative pentru anumite zone geografice, modurile în care inserțiile de culoare sunt dispuse în pietre fiind similare.

Câteva exemple sunt Agatul Laguna (numită după Ojo Laguna, Mexic) sau Agatul Botswana (după ţara africană Botswana). Alte feluri de agate conțin culori sau modele specifice, cum ar fi Agatul de foc sau Agatul de ochi.

Origini și legende

Agatul este cunoscut omenirii din timpurile vechi, fiind o piatră apreciată încă de la descoperire. Într-o versiune a legendei, numele pietrei provine din cuvântul grecesc ahates , care înseamnă „fericit”. De pildă, vechiul istoric grec Pliniu ne vorbește despre o piatră de agat numită „piatra lui Pyrrhic”, în ale cărei modele puteai vedea o imagine cu Apollo și nouă muze. Unele soiuri de agat și-au primit denumiri distincte, nu mai puțin celebre, cum ar fi onix sau sardonyx.

Într-o altă versiune, agatul își primește numele de la râul Achates (acum cunoscut sub numele de Drillo) din Sicilia. În Roma antică agatele erau închinate zeiţei Pomona, cea care patrona recoltele şi horticultura. În vremurile străvechi, cameele erau sculptate din agat imagine-convexă, cameele devenind foarte populare în rândul nobilimii, iar în unele fiind chiar montate diamante sau alte pietre foarte scumpe.

Sfere de agat erau adesea plasate în grădini pentru a proteja plantele şi pentru a susține dezvoltarea lor armonioasă. Sunt zone din Europa unde agatul era purtat ca talisman sau amuletă, simbolizând sănătatea, prosperitatea şi longevitatea, iar în alte zone, piatra era considerată un scut protector împotriva atacului vampirilor. O legendă indiană povesteşte cum bijuteriile de agat pot calma copiii mici. În Georgia a devenit un obicei ca fiecare nou născut să poarte la încheietura mâinii o brăţară din mărgele de agat alb, această piatră având proprietatea de a proteja bebeluşul împotriva influenţelor negative ale lumii în care abia a păşit.

Istoria prelucrării agatului este strâns legată de orașul german Idar-Oberstein, care a evoluat odată cu descoperirea depozitelor de agat. Agatul și Jasperul  au fost găsite în regiunea Idar-Oberstein, apoi tăiate și lustruite de meșterii locali.  Odată cu descoperirea enormelor zăcăminte de agat din Rio Grande do Sul, Brazilia, în anii 1800, pietrele au fost trimise în Idar-Oberstein pentru a fi tăiate și lustruite. Idar-Oberstain rămâne și astăzi un important centru de tăiere și lustruire a cristalului de agat.

Proprietățile agatului

Agatul este o rocă alcătuită preponderent din silice criptocristalină, care se caracterizează prin finețea și multitudinea de varietăți de culori. Aceste pietre pot fi găsite în diferite tipuri de stânci. Pietrele de agat se găsesc în mod natural în roci vulcanice dar pot fi găsite frecvent în rocile metamorfice.

Agatul se formează prin depunerea straturilor de umplutură de siliciu în vezicule vulcanice sau alte cavități. Straturile se formează în etape, unele dintre straturile noi aducând o culoare alternativă în piatră. Deoarece cavitățile au o formă neregulată și unică, fiecare agat își formează propriul model pe baza formei originale a cavității. Când o cavitate este complet umplută, formează o masă solidă de agat, dar de multe ori este umplută doar parțial, lăsând un gol, gol care are, adesea, creșteri cristaline de cuarț, pe stratul său cel mai interior. Aceasta este cauza formării căptușelii exterioare a agatei celor mai multe geode. Formele populare de colecție, de agat, includ noduli sau geode tăiate în mijloc, în două secțiuni transversale lustruite sau plăci subțiri din secțiuni transversale de noduri sau geode.

Caracteristici

Varietăţi de agat : Agat de Muşchi, Agat de Copac, Agat de Foc, Agat- Carneol, Agat Negru, Agat Alb, Agat Stelat, Agat Albastru

Notă : Poate fi confundat cu Onixul sau cu Jaspul

Compoziţia chimică : Dioxid de Siliciu (Cuarţ)

Duritate : 6.5 – 7 (din 10)

Luciu : sticlos-ceros, translucid

Culori : toate, dar cele mai frecvente sunt agatele albastre şi verzi

Exploatări : Argentina, Brazilia, Africa de Sud, Marea Britanie, Bolivia sau Australia

Material strălucitor și neted – Agatul are un aspect atractiv și colorat. Dacă atingeți cristalul de agat, acesta vă va oferi o senzație de neted, iar privirea se va delecta cu strălucirea pietrei.

Nivelul de duritate – majoritatea cristalelor de agat pot suporta o presiune mai mare și au o compoziție foarte dură (poate fi spart de o presă hidraulică sau de o presiune similară acesteia).

Material flexibil – Acest cristal poate fi folosit pentru a crea o mulțime de obiecte, de bijuterii sau ornamente. Poate fi prelucrat și transpus în multiple forme.

Proprietăţi energetice şi spirituale

Această piatră este capabilă să îmbunătățească funcția mentală, concentrarea, percepția și abilitățile analitice. De asemenea, se crede că poate să amelioreze furia sau tensiunea (conflictul) interioară. Agatul are o putere de atracție impresionantă şi o capacitatea mare de a curăța și stabiliza aura. Elimină și transformă negativitatea în vibrații pozitive.

Beneficiile pentru sănătate ale cristalului de agat – se recomandă pentru a fi purtate de către persoane pentru:

Vindecarea interioară – Numeroase persoane suferă de mai multe probleme mentale din cauza creșterii rapide și a stresului cotidian. Cristalul de agat este capabil să vindece aceste probleme prin răspândirea pozitivității în aură și ajută individul să reducă stresul și anxietatea pentru a-și spori sănătatea mintală.

Creșterea chakrelor – Conform mitologiei indiene și japoneze, chakra ia considerare fluxul de energie din corpul uman. Se spune că dacă chakra ta este blocată, s-ar putea să te simți slăbit și trebuie să o stimulezi cât mai curând posibil. Folosirea cristalului de agat ajută la stimulare chakrei.

Eradicarea conflictul interior – în epoca antică, majoritatea oamenilor foloseau cristale de agat pentru a scăpa de conflictele interioare. Conflictele interioare sunt stresul și sentimentele tensionate trăite la nivel interior, iar purtarea cristalului de agat vă ajută să scăpați de aceste conflicte.

Cristalul, datorită caracteristicilor energetice, este recomandat pentru următoarele zodii: Taur, Gemeni, Rac, Fecioară (Agatul de Muşchi), Balanţă, Scorpion (Agat de Botswana), Berbec, Săgetător ( Agatul de foc), Capricorn, Vărsător, Peşti (Agatul albastru).

Astrologii spun că această piatră îi influenţează numerologic pe cei născuţi sub influenţa numerelor 3, 4 şi  8, că este potrivită pentru aniversările de căsătorie la 12 şi 14 ani,  şi de asemenea, că are efect pozitiv asupra purtătorilor născuţi în lunile mai, iunie şi septembrie. Agatul are efecte benefice asupra oamenilor de afaceri, profesorilor, învăţătorilor, oratorilor şi, în general, persoanelor care lucrează în comunicare şi telecomunicaţii.

Bijuterii celebre cu agat

Agatul este cunoscut și folosit drept piatră semiprețioasă în bijuterii, cel mai frecvent sub formă de mărgele în coliere, brățări, cercei. Din agat se realizează, de asemenea, frumoase figuri sculptate, mici statui şi alte obiecte ornamentale decorative, precum mânerele cuţitelor, cutiile de tabac sau accesoriile de poşetă.

Cameele din agat pot fi purtate ca pandantive sau broşe, iar în cele ce urmează, vă vom prezenta câteva bijuterii cu camee frumoase şi cel mai apreciat agat – agat blue.

Broșa Camee Pocahontas creată  pentru Regina Elisabeta a II-a

Pocahontas Cameo al lui Gareth este un tribut rafinat adus originalului din secolul al XVI-lea. Portretul este sculptat în agat gri înconjurat cu perle de apă dulce din Mississippi și așezat în platină.  Face parte din colecţia de bijuterii a reginei Elisabeta. Broșa a fost creată special pentru regină, cu ocazia vizitei acesteia în Jamestown, Virginia.

Colierul cu agate roz purtat de Paris Hilton

Paris Hilton purtând un colier Ava Statement în agat roz – bijuterie create de designerul Kendra Scott. Agatul roz este excelent pentru a vă ajuta să vă echilibraţi emoţiile, crescând astfel maturitatea emoţională.

Cerceii cu agat verde purtați de Catherine Zeta Jones

Agatul verde este legat de energia protectivă iar elementul său conex este pământul. Puterea spirituală a acestuia crește compasiunea, generozitatea și dezvoltă un puternic simț al dreptății.

Cerceii cu agat turcoaz purtați de Amy Adams

Agatul turcoaz este încântător pentru ochi, culoarea fabuloasă aducând prin acest cristal un echilibru emoțional, fizic și intelectual în viața personală.

Bijuterii cu agat Sabion

Agatul se regăsește în numeroase creații Sabion. Iată doar câteva dintre ele:

Cum se îngrijesc bijuteriile cu agat?

Se recomandă să curățați piatra o dată pe lună sub jet de apă călduţă.  Deși are o duritate ridicată, agatul poate fi zgâriat sau deteriorat de pietre prețioase cu o duritate mai mare, precum și de alte materiale. Evitați utilizarea produselor chimice de uz casnic atunci când curățați mărgele de agat, cameele sau alte bijuterii. Agatele pot fi sensibile la căldură, în special agatele vopsite, iar expunerea prelungită la lumina soarelui poate estompa tipurile îmbunătățite de culoare. Păstrați agatul  în interiorul unei cutii căptușite cu țesături fine sau învelit într-un material moale.