Tot ce trebuie să știi despre safir – semnificații, beneficii, proprietăți

Mihai Matei

Informații generale

O piatră prețioasă albastră care-ți fură privirea și o face să se piardă în profunzimea ei – este primul lucru care ne vine în minte atunci când ne gândim la safir, această gemă care a cucerit universul bijuteriilor nobile încă din vremurile antice.

Da, albastrul este cea mai întâlnită culoare a safirului și, poate, cea mai seducătoare, însă acesta poate avea foarte multe nuanțe. Totuși, nu există safire roșii, pentru că pietrele roșii din aceeași varietate, cea a Corindonului, se numesc rubine.

Safirul este una dintre cele mai populare și prețioase geme, fapt datorat atât farmecului comparabil cu cel al diamantului, cât și proprietăților fizice și spirituale pe care le posedă.

Cuvântul „safir” provine din limba greacă, în care „sapheiros” înseamnă „albastru”. Aceeași asociere este regăsită și în limba latină, prin „sapphirus”, dar și în sanscrită, cu „sanipryam”.

Proprietăți fizice și unde se găsesc safire

Caracteristici

Clasă de minerale : Corindon (oxid de aluminiu); Formula chimică : Al2O3; Duritate pe scara Mohs: 9/10; Durabilitate: foarte crescută; Indice de refracție: 1,76-1,77; Transparență: variații de la transparent la opac; Tipuri de cristale formate: prismatice, bipiramidale, romboedrice sau tabulare;

Luciu: vitros, de la translucid la transparent;

Sistem de cristale : hexagonal;

Ce culoare are safirul?

Dacă te întrebi ce culoare are safirul, află că această piatră poate avea diverse nuanțe din gamele culorilor albastru, verde, galben, portocaliu, maro, roz, violet, gri, negru, multicolor. Variațiile de culoare se datorează urmelor de alte elemente chimice din compoziția mineralului, precum fier, titan, vanadiu, cupru, magneziu, crom. Există și incolore, dar și albe, care sunt cele mai rare. În bijuterii vei putea regăsi, cel mai adesea, safir albastru.

Unde se găsește safirul?

Se extrage din roci metamorfice și vulcanice, precum și din aluviuni. Cele mai mari cantități de safire naturale extrase anual provin din India, Sri Lanka, Cambodgia, Thailanda, Madagascar, Tanzania, Pakistan, Afganistan, Africa de Est, Australia și Montana.

Îngrijire

Deoarece safirul brut este extrem de dur, nu se zgârie sau fracturează cu ușurință. De fapt, din cutia ta de bijuterii, doar diamantele ar putea zgâria safirele.

Pe lângă vizitele periodice la bijutier, care sunt recomandate pentru a verifica montura pietrei, cum este cazul unui inel de aur cu safir prins în gheruțe sau a unui safir din cercei, care poate fi agățat destul de ușor, există metode simple de îngrijire pe care le poți aplica acasă.

Îți sugerăm să cureți bijuteria cu safire folosind o periuță fină și soluție din apă caldă cu săpun, dar fără a scufunda toată piesa în aceasta.

Dacă depunerile persistă, atunci este cazul să apelezi la bijutier, care va folosi aburi sau aparatul cu ultrasunete pentru a face o curățare profesională.

Proprietăți metafizice

Dincolo de ideea de safir ca piatră prețioasă, acesta se bucură de o serie de proprietăți metafizice pe care purtătorii le-au resimțit de-a lungul timpului. În prezent, proprietățile safirului care acționează la nivel energetico spiritual sunt:

protejează împotriva celor răuvoitori, dezvăluindu-le vorbele și intențiile rele;

ajută la înțelegerea mesajelor care provin de dincolo de capacitățile fizice de înțelegere, fiind utilizat în cadrul practicilor meditative (curăță meridianele energetice);

potențează împlinirea visurilor și dorințelor materiale și menține bunăstarea odată atinsă;

stabilește pacea și armonia între parteneri de afaceri sau între angajator și angajați;

vindecă afecțiunile sistemului nervos;

reglează funcțiile glandei tiroide;

oferă claritate în gânduri;

pe culori, safirul galben are proprietăți detoxifiante, cel violet are efecte calmante, safirul verde contribuie la sănătatea sistemului circulator iar cel albastru crește nivelul de încredere în ceilalți.

Piatra safir este asociată cu zodiile Pești (safir albastru clasic), Taur (safir albastru deschis), Gemeni (safir galben) și Balanță (safir stea), fiind de asemenea piatra lunii septembrie.

Se dăruiește cu ocazia aniversărilor de orice fel de 5 ani, 45, 65 sau 70 de ani.

Cum știi că un safir este veritabil

Există mai multe metode pentru a determina acasă dacă bijuteria cu safire este într-adevăr autentică sau piatra este de fapt un cristal artificial colorat:

folosește o lupă profesională care mărește de 10 ori pentru a inspecta piatra. Observă dacă sunt vizibile incluziuni – dacă da, atunci este real, pentru că pietrele prețioase naturale nu sunt perfecte la interior;

suflă aer cald pe piatră și cronometrează timpul necesar pentru ca aburul să dispară de pe suprafața acesteia – dacă este o piatră prețioasă autentică, atunci în maxim 1-2 secunde va dispărea, iar dacă durează totul până la 5 secunde sau mai mult, ai deaface, cel mai probabil, cu un cristal artificial;

o metodă invazivă în cazul în care piatra nu este autentică: încearcă să o zgârii cu o altă piatră (nu cu un diamant) – dacă se zgârie, atunci nu este reală;

pentru a vedea dacă safirul este natural sau creat în laborator, utilizează tot lupa profesională și observă din toate unghiurile dacă în interiorul acestuia sunt prezente mici bule de aer. Dacă da, acestea sunt semne ale pietrelor prețioase artificiale.

Legende despre safir

Cunoștințele omului despre safire ne poară în vremurile civilizației etrusce, în urmă cu mai bine de 2500 de ani, membrii acesteia fiind primii purtători de bijuterii cu safire. Mergând mai departe în ordine cronologică, piatra safir apare menționată într-una dintre expedițiile lui Marco Polo, care a călătorit pe insula Serendib, în Sri Lanka, unde existau safire din abundență, așa cum acesta descria în „Cartea minunilor”. Se pare că această zonă este și cea de proveniență a safirului, dinspre care ar fi ajuns ulterior în zona mediteraneană pe rutele comerciale care traversau Turcia, Iranul, Afganistanul și Pakistanul de astăzi către India.

Evul Mediu este perioada în care au devenit populare bijuterii precum inele, broșe sau cercei cu safir albastru, pe care regii le purtau pentru a-i proteja de răutatea și invidia celorlalți. Asocierea cu sângele nobil și bogăția s-a amplificat până în perioada Renașterii, când această piatră era intens căutată de toți oamenii înstăriți. Se credea atunci că previne sărăcia și că poate acționa asupra comportamentului uman: pe cei impulsivi i-ar fi făcut ponderați iar pe cei naivi, înțelepți. La nivelul comunicării interumane, se credea că aducea armonie între îndrăgostiți și pace între adversari.

Spațiul în care safirul a devenit popular a fost cel care aparținea de Imperiul Roman, urmat de cel al Greciei și de Egipt. Grecii vechi îl asociau cu zeul soarelui, Apollo iar cei care mergeau să consulte zeitățile în temple precum, templul celebrului Oracol din Delphi, îl purtau deseori, căci credeau că are puterea de a deschide al treilea ochi, fiind astfel o cale pentru a înțelege predicțiile oracolului.

Poporul persan este autorul uneia dintre cele mai cunoscute dintre poveștile despre safire: potrivit acesteia, fermecătoarele pietre albastre erau bucățele desprinse dintr-un piedestal uriaș care susținea Pământul și ale cărui reflexii ofereau Cerului superba sa culoare.

Gema este asociată și cu tradiția ecleziastică – „safir” este menționat de mai multe ori în Biblie iar pentru o lungă perioadă, s-a crezut că Cele Zece Porunci date de Dumnezeu lui Moise au fost scrise pe o piatră de safir. De altfel, oamenii clerului l-au corelat cu sfințenia, castitatea și puritatea grație asemănării acestuia cu creația divină a Cerului.

Piatra prețioasă a căpătat însemnătate pentru creștinii din trecut și datorită uneia dintre formele sale populare, în formă de stea, care era numită „Piatra Destinului”. Cele trei linii care se intersectează și formează o stea în cazul acestei forme safirice corespundeau cu Credința, Speranța și Destinul. Datorită acestei interpretări, au fost create bijuterii cu safir purtate ca talismane, iar acesta a fost numit „gema gemelor”.

În trecut, pretutindeni în lume se credea că piatra albastră are capacitatea de a vindeca bolile mintale, însă cunoscută era și puterea acesteia de a anula efectul otrăvurilor și de a vindeca afecțiunile oculare (mai ales în Egipt).

Într-atât de fascinantă a fost această gemă de-a lungul istoriei încât a devenit sursă de inspirație pentru mituri literare. Un scriitor francez al secolului al XIX-lea, Mme de Genlis, a construit Mitul Safirului Magic, potrivit căruia cel care era suspectat de adulter trebuia doar să-l atingă pentru a-și dezvălui vina odată ce safirul își schimba culoarea.

Bijuterii cu safire celebre

Pandantul cu safir al Reginei Maria

I-a fost dăruit de regele Ferdinand în 1921, fiind o creație Cartier. Regina a purtat pandantul în timpul ceremoniei de încoronare din 1922.

Inelul cu safir al împărătesei  Joséphine de Beauharnais a Franței

Această bijuterie cu safir a fost dăruită de către Napoleon Bonaparte primei împărătese a Franței cu ocazia logodnei.

Safirul Rockefeller

Cu o tăietură rectangulară perfectă, cântărind 62,02 carate,  piatra prețioasă a fost achiziționată de John D. Rockefeller în 1932 și montată într-o broșă dăruită primei sale soții. Piatra a suferit modificări în timp, cea mai recentă montură fiind într-un inel.

Inelul de logodnă cu safir al prințesei Diana

Sau în ziua de astăzi, inelul de logodnă al ducesei de Cambridge.

Blue Giant of the Orient (Gigantul albastru din Orient)

Este cel mai mare safir fațetat din lume, cântărind 486,52 carate. Se regăsește montat pe o broșă din platină.