Topirea aurului pentru prelucrarea bijuteriilor de aur

Mihai Matei

Aurul, metalul zeilor, a fascinat culturi și popoare întregi de-a lungul timpurilor. Cu toții îi recunoaștem măreția între metale datorită proprietăților sale atât estetice cât și fizice. Prin aur maeștrii bijutieri reușesc să exprime cele mai înalte sentimente, creând și însuflețind adevărate opere de artă care au atributul dăinuirii în timp, din generație în generație.

Însă înainte de a se transforma într-o minunată bijuterie, aurul trebuie să treacă printr-o succesiune de operațiuni. Procedura primordială în procesul de prelucrare este topirea aurului , despre care dorim să discutăm pe larg în cele ce urmează.

Vom detalia care este procedura pentru topire a aurului, respectiv cum se topește aurul, care este temperatura de topire a aurului sau punctul de topire al aurului, precum și alte amănunte.

Înainte de a începe, dorim să precizăm faptul că topirea aurului este un proces delicat care necesită multă atenție și dibăcie.

Procedura de topirea aurului

Topirea aurului se efectuează cu ajutorul unor cuptoare speciale, pe gaz sau pe curent electric. Fragmentele de aur care se doresc a fi topite sunt introduse într-un recipient special care poartă denumirea de creuzet , materialul acestui recipient rezistând la temperaturi foarte înalte. Este necesar să precizăm punctul de topire al aurului, care este de 1064 grade Celsius.

Drept factori ajutători pentru topirea aurului se folosesc boraxul, care accelerează procesul de topire, iar aproape de finele procesului se introduce praf de salpetru (azotat de potasiu) care are proprietatea de a curăța aurul de impurități.

Procedura de răcire a aurului

Odată topit aurul, se trece la următorul pas, respectiv la răcirea acestuia. După topire, aurul, este scos din cuptor și turnat în matrițe speciale din fontă sau alte aliaje rezistente la căldură. Aceste matrițe sunt acoperite pe interior, în prealabil, cu ceară – acest procedeu se folosește pentru a împiedica lipirea aurului de pereții matriței. Acțiunea de vărsare a aurului topit în aceste matrițe trebuie să fie una rapidă, astfel ca solidificarea să fie unitară. După ce aurul s-a răcit, pentru a i se reda strălucirea, urmează a fi curățat cu acid sulfuric.

Odată transformat în lingou, se continuă cu stabilirea karatajului aurului și pregătirea acestuia pentru afinare.

Procedura de afinare a aurului

Această procedură implică separarea aurului de alte metale pentru a obține aur fin de 24 karate. Afinarea este denumirea dată procedeului de îndepărtare a impurităților din metale.

Există mai multe tipuri de afinare, una dintre ele fiind Aqua Regia , un amestec ce are la bază soluție de acid coroziv de culoare roșie sau galbenă, format din acid azotic concentrat (HNO3) și acid clorhidric concentrat (HCl), în proporție de 1:3. Este unul dintre puținii reactivi care reușesc să dizolve aurul, iar denumirea i-a fost dată datorită metalelor nobile pe care le poate dizolva.

Odată ce aurul a fost afinat, acesta se transformă în bare de aur de 24 de karate, care la rândul lor vor fi transformate în plăcuțe subțiri prin laminare. În această formă aurul va fi ușor de folosit, pentru prepararea conform rețetarului, a tipului de aur pe îl dorim în crearea bijuteriei.

Pentru o imagine mai exactă a procedeului de topire a aurului vă invităm să vizionați acest video:

Casa de Bijuterii Sabion creează minunate bijuterii la comandă după modelul și cerința clienților. Tot ce trebuie să faci este să completezi formularul de comandă și să încarci o schiță făcută de tine, să ne arăți o fotografie care te inspiră ori să ne descrii cum ai dori să arate bijuteria și împreună vom crea ceva cu adevărat unic, spectaculos!