Top 5 cele mai mari diamante din lume

Mihai Matei

Cu ocazia Zilei Internaționale a Diamantulu i, sărbătorită anual pe 12 august, vă propunem o călătorie într-o lume fascinantă – în care se află cele mai mari diamante din toate timpurile! Istoria diamantelor, de cele mai multe ori, se intersectează cu cea a celor mai prosperi oameni ai timpurilor, deoarece încă de la începutul descoperirii acestei minunate geme, datorită rarității, splendorii și unicității sale, fiind o reprezentare a puterii și avuției, a devenit un simbol al statutului social.

Cele mai mari diamante din lume intră în istorie și datorită legendelor inspirate de strălucirea și mirajul acestor pietre, fiind învăluite de mistere nedeslușite încă.

În continuare, vom prezenta câte un top pentru cele mai mari diamante din lume descoperite, pentru care ne vom raporta la caratele lor în formă brută, dar și un top diamante mari după ce au fost tăiate și printre care, unele decorează astăzi cele mai scumpe bijuterii din lume .

Top 5 cele mai mari diamante din lume descoperite

Diamantul Sergio

Un diamant învăluit în mister, de 3.167 carate, de culoare neagră, descoperit în anul 1895, în Brazilia. Este un diamant carbonado , special nu doar datorită culorii sale negre ci și datorită durității sale, fiind foarte dificil de tăiat.

Diamantul Cullinan

Însă cel mai mare diamant din lume, dacă nu luăm în calcul acest diamant carbonado, este diamantul Cullinan, descoperit în anul 1905, având 3.106,75 carate. Această gemă uriașă a fost descoperită în mina care avea să devină celebră, Premier Mine, deoarece aici au fost descoperite peste 750 de diamante mai mari de 100 de carate. Această piatră a fost apoi tăiată în mai multe pietre, cea mai mare dintre ele fiind Cullinan I, de 530,4 carate.

Diamantul Graff Lesedi La Rona

Acest diamant, în forma sa brută, se clasează ca și mărime pe locul al treilea, având la descoperire 1.109 carate. A fost descoperit în anul 2015, în mina Lucara Karowe din nord-centralul Botswana. „Lesedi La Rona” însemnă în limba botswană „lumina noastră”, denumire dată datorită proprietăților de strălucire incredibile ale pietrei brute. Astăzi, acest diamant, după ce a fost tăiat, are 302,37 carate și este cunoscut ca fiind cel mai mare diamant din lume în ceea ce privește claritatea.

Diamantul Excelsior

Este al patrulea cel mai mare diamant din lume ca și mărime în forma sa brută, având 970 de carate. Acesta, a fost descoperit în mina Jagerfonstein din Africa de Sud, în anul 1983. Această impresionantă gemă nu ar fi putut fi descoperită dacă nu s-ar fi decis redeschiderea minei.  Denumirea „Excelsior” i-a fost dată pentru a sublinia standardele înalte ale diamantului.

Diamantul Steaua Sierrei Leone

Este un alt diamant faimos, datorită mărimii sale impresionante. Acesta se clasează pe poziția a cincea, având 968,9 carate în starea sa brută. Acest diamant a fost găsit în 1972, în Diminco, Sierra Leone. Diamantul a fost cumpărat de către bijutierul Harry Winston care a încercat să prelucreze o singură piatră din diamantul brut, cu tăietură smarald, însă aceasta a prezentat o incluziune, fapt pentru care s-a decis desfacerea pietrei în 17 pietre dintre care 13 au claritate perfectă ( flawless ).

Top cele mai mari diamante din lume – tăiate

Golden Jubilee – cel mai mare diamant din lume tăiat la ora actuală

Cel mai mare diamant din lume, în acest moment este Golden Jubilee, are 545,67 carate si 109 grame. Acest diamant de culoare maro a fost găsit în mina Premier Mine, în anul 1985 iar în forma sa brută avea 755,5 carate. Această piatră a fost dăruită regelui Thailandei drept cadou pentru aniversarea a 50 de ani de regență.

Diamantul Cullinan I

Acest diamant este parte din diamantul Cullinan descoperit în anul 1905, despre care am discutat deja și are 530,4 carate, astfel că se clasează pe poziția a 2-a ca și dimensiune pentru un diamant tăiat. Acest diamant mai este cunoscut și sub numele de „Great Star of Africa” și se află în proprietatea Casei Regale Britanice. Diamantul Cullinan I se bucura de titlul cel mai mare diamant din lume până în 1985, când a fost descoperit și tăiat diamantul Golden Jubilee. Însă rămâne cel mai mare diamant din lume tăiat, incolor.

Diamantul Incomparable

Acest diamant a fost găsit din întâmplare, acum 30 de ani, de către o tânără din Congo într-o grămadă de moloz minier. Piatra brută avea inițial 890 de carate, care mai apoi a fost transformată într-un diamant tăiat sub forma unui ou de 407,48 de carate. Astăzi, superba piatră decorează un minunat colier creat din aur de 18 kt încrustat cu mai multe diamante albe, poziționându-l „incomparabil” în raport cu celelalte coliere ale lumii. Acest diamant este cunoscut ca cel mai mare diamant galben, fără  imperfecțiuni, din lume.

Diamantul Cullinan II

Acest diamant se poziționează în clasament pe locul al al patrulea în top diamante mari tăiate și are 317,4 carate. Mai este cunoscut sub denumirea „Second Star of Africa”. Și acest diamant, precum Cullinan I, sunt diamante tăiate din diamantul brut Cullinan.

Al 5-lea cel mai mare diamant din lume – Diamantul Spiritul lui Grisogono

Pe poziția a cincea a clasamentului cu cele mai mari diamante tăiat din lume, având 312,24, carate se clasează diamantul Spiritul lui Grisogono , totodată acesta fiind cel mai mare diamant din lume de culoare neagră. Piatra netăiată avea 587 de carate și a fost descoperită în Republica Centrafricană. Cu acest diamant s-a creat un minunat inel din aur alb, care pe lângă piatra centrală, mai are încrustate 702 de diamante albe în greutate de 36.69 carate.

Cele mai mari diamante din lume sunt fascinante, fie că ne raportăm la ele în stare brută sau șlefuită. Iar diamantele de dimensiuni „obișnuite”, așa cum le regăsim în cele mai multe bijuterii cu diamante , păstrează aceeași strălucire inconfundabilă a celor mai prețioase pietre!