Smaraldul – ce este, ce proprietăți are, istoric

Mihai Matei

Informații generale

Smaraldul face parte din „coroana” pietrelor prețioase, unde se mai regăsesc diamantul, safirul și rubinul.

Atunci când ne întrebăm ce este smaraldul este important să reținem că acesta aparține categoriei berilurilor, unde se regăsesc și celelalte 3 pietre prețioase. Cea mai vibrantă piatră prețioasă verde este o varietate de beril verde – albastru – verzui, un mineral în care sunt incluse și acvamarinul (albastru deschis), morganitul (roz), heliodorul (galben) precum și berili în alte culori. Culoarea verde a smaraldului este de regulă cauzată de impuritățile de crom și, ocazional, de impuritățile de vanadiu. Smaraldul este de departe cea mai valoroasă varietate de piatra prețioasă din familia berilului.

Numele acestuia provine din cuvântul grecesc antic smaragdus , precum și din franțuzescul esmeralde , care înseamnă „piatră verde”.

Proprietăți fizice și unde se găsește

Culoare: o culoare distinctă verde, care variază între verde albăstrui și verde ușor gălbui. În categoria de smaralde naturale se regăsesc și: smarald roșu, smarald albastru, smarald galben, smarald roz;

Claritate: aproape fiecare smarald natural are caracteristici vizibile, care pot fi incluziuni, fracturi la suprafață sau fracturi tratate;

Diafanitate: transparent până la translucid

Scindare: o direcție de scindare imperfectă

Durabilitate: smaraldul este foarte dur, dar aproape toate exemplarele au incluziuni și fracturi de suprafață, care le compromit durabilitatea.

Duritatea Mohs: 7,5 – 8

Greutatea specifică  2.7 – 2.8

Compoziție chimică: Be3Al2 (SiO3) 6

Tăietura smaraldului

Tăierea unui smarald natural este principalul factor, după culoare, care determină valoarea și frumusețea acestuia. Despre smarald se știe că este o piatră care poate fi modelată într-o varietate de forme și dimensiuni de carate. Diverși factori sunt luați în considerare atunci când se taie un smarald dintr-un depozit grosier.

Formele cele mai cunoscute sunt cushion, rotund, emerald și princess . Tăietura smarald ( emerald cut ) este cea mai populară și poartă chiar numele pietrei prețioase. Are fațete paralele, care sunt tăiate cu precizie. Acest lucru permite culorii să strălucească și de asemenea, ajută smaraldul să își mențină integritatea structurală.

Îngrijire

Pentru îngrijirea periodică a bijuteriei cu smarald acasă, folosiți doar apă caldă, detergent și o perie moale pentru curățare.

Curățarea smaraldelor trebuie făcută cu atenție. Curățarea mecanică nu este recomandată pentru smaralde. În cel mai rău caz, metodele cu ultrasunete și abur pot fisura sau chiar sparge smaraldele. De asemenea, curățarea cu aburi și ultrasunete poate elimina uleiurile și alte tratamente de umplere a fracturilor.

Cea mai sigură variantă pentru această piatră delicată este îngrijirea ei periodică la bijutierul profesionist.

Pentru încărcare poate fi lăsat perioade scurte de timp la Soare în timpul diminetii sau înainte de apus.

Unde se găsește

Primele mine de smarald au fost identificate în Egipt, datând încă din anul 330 î.Hr. (smaraldele au fost adorate de Cleopatra, care în mod renumit avea propriile sale mine de smarald în Egipt).

Astăzi, cele mai rare smaralde se găsesc în Muzo, o mină amplasată la poalele luxuriante ale Anzilor columbieni, dar pot fi găsite depozite de smarald și în SUA, Brazilia, Argentina, Australia, Afghanistan, Canada, Italia, Nigeria, Etiopia, Namibia, Africa de Sud.

Proprietăți metafizice și semnificații

Smaraldul este cunoscut drept piatră a dragostei și a succesului.

– dezvoltă abilitățile de comunicare și socializare

– aduce o mai bună înțelegere reciprocă

– bun pentru meditație și concentrare, oferă suport pentru sănătatea mintală

– este un bun scut împotriva energiilor negative

– este considerat un talisman norocos pentru călători

– inspiră

– activeaza procesul de auto-vindecare al organismului

– restabileste echilibrul fizic, emoțional și mental

– amplifică sinceritatea, armonia și echilibrul interior

– are rol detoxifiant

Locuitorii Egiptului Antic erau siguri că un talisman cu smaralde poate întârzia îmbătrânirea fizică și sufletească.

Despre smarald se cunoaște încă din timpuri îndepărtate că are și capacități magice. Pietrele de smarald ar ajuta oamenii atunci când aceștia săvârșesc fapte bune și îi ajută să înțeleagă semnele divine.

Bijuteriile cu smaralde sunt dintotdeauna apărătoare ale maternității și întăresc legăturile între soți. Nu în zadar, smaraldele sunt simbolul pentru împlinirea a 55 de ani de căsătorie: nunta de Smarald.

Astăzi, culoarea verde-smarald este cunoscută pentru ameliorarea stresului și a oboselii ochilor.

Legende

Se crede că smaraldul a devenit piatra favorită a reginei Cleopatra și că purtarea smaraldelor ca podoabe era secretul longevității tinereții și frumuseții ei. Deși acestea au fost descoperite în ani 4000 î.Hr., Cleopatra a vizitat minele de smarald și le-a numit „Minele de smarald ale Cleopatrei”. Au continuat să fie exploatate secole la rând, perpetuând credința că aceste pietre sunt sfinte și au puteri deosebite.

Smaraldele care existau în zona care a devenit în prezent Columbia, au făcut parte din prada exploratorilor spanioli din secolul al XVI-lea, când aceștia au invadat Lumea Nouă. Incaşii foloseau deja smaralde în bijuteriile și ceremoniile religioase de 500 de ani, la acea vreme. Spaniolii, care prețuiau aurul și argintul mult mai mult decât pietrele prețioase, schimbau smaralde cu metale prețioase. Comerțul lor a deschis privirea regalității europene și asiatice spre maiestuozitatea smaraldului.

Curând, se credea despre smarald că era darul zeilor și nu este surprinzător că piatra a fost cunoscută și ca „piatra regilor”.

Una dintre legende spune că dacă smaraldul era pus sub limbă îl înzestra pe purtător cu capacitatea de a prevedea viitorul, precum și de a dezvălui adevărul și de a fi protejat împotriva vrăjilor malefice.

În vremurile grele ale lumii, se credea că smaraldul vindeca boli precum holera și malaria.

Se mai spunea despre smarald că purtarea acestuia dezvăluie adevărul sau falsitatea jurământului unui îndrăgostit.

Legenda mai spune că smaraldul era una dintre cele patru pietre prețioase date de Dumnezeu regelui Solomon. Se spunea că aceste patru pietre l-au înzestrat pe rege cu putere, asupra întregii sale creații.

Smaraldul și zodiile

Smaraldul este recomandat pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioara, Balanta, Scorpion, Săgetător .

Bijuterii celebre cu Smarald

Smaraldul Hooker

Smaraldul Hooker a fost extras dintr-o mină neidentificată din Columbia, în secolele al XVI-lea sau al XVII-lea. Smaraldul brut a fost trimis în Europa de cuceritorii spanioli, pentru a fi tăiat și lustruit, înainte de a fi vândut familiei conducătoare a Imperiului Otoman.

Cântărește 75,47 carate și a fost montat în platina, într-o broșa, alături de nu mai puțin de 13 carate de diamante de către CompaniaTiffany & Co.

Spectaculoasa broșă a fost  purtată de către Sultanul Abdul Hamid II, ultimul sultan al Imperiului Otoman și este expusă în Janet Annenberg Hooker Hall of Geology, Gems și Minerals , de la Muzeul Național de Istorie Naturală al Institutului  Smithsonian din Washington D.C., Statele Unite.

Smaraldul Chalk (cretă)

Unul dintre cele mai faimoase smaralde din lume este smaraldul de cretă , care cântărește 37,8 carate. Se clasează printre cele mai frumoase smaralde care au fost descoperite, datorită clarității sale remarcabile și a culorii verzi, bogat catifelate. A cântărit inițial 38,4 carate, dar a fost tăiat și așezat într-un inel de platină și aur proiectat de Harry Winston Inc., unde este înconjurat de 60 de diamante în formă de pere, însumând 15 carate. A fost donat Institutului Smithsonian de către domnul și doamna O. Roy Chalk în 1972 și poate fi găsit expus în Galeria Gemologică de la Muzeul Național de Istorie Naturală.

Broșa de smarald și diamant Bvlgari (deținută cândva de Elizabeth Taylor)

Broșa – pandantiv cu smarald de aproximativ 23,46 carate și diamante creată de Bvlgari a aparținut actriței Elizabeth Taylor. Richard Burton a cumpărat această broșă pentru Elizabeth Taylor în timpul filmărilor pentru Cleopatra la Roma , în primele zile ale relației lor.  A fost purtată de actriță la nunta lor în 1964, apoi a fost vândută către Christie’s  în 2011 cu 6,6 milioane de dolari. Astăzi, deține recordul pentru cea mai scumpă bijuterie cu smarald vândută vreodată la licitație.

Tiara Vladimir a reginei Elisabeta a II-a

Tiara Vladimir, deținută în prezent de regina Elisabeta a II-a, a fost comandată de Marea Ducesă Vladimir de la bijutierul Bolin de la curtea Romanov și a fost ascunsă în palatul din St.Petersburg, ținută în siguranță, în timpul Revoluției Ruse, apoi scoasă în secret din Rusia și vândută Reginei Maria (bunica reginei actuale a Regatului Unit).

Bijuterii cu Smarald de la Sabion

Pentru că iubim Smaraldul, ne dorim să-i redăm frumusețea captivantă întocmai. Iată o selecție de bijuterii cu smarald disponibile în magazinul online sabiono, care reflectă tot ceea ce cunoaștem despre smarald și ne farmecă!

Cum se îngrijește o bijuterie cu smarald?

Curățarea smaraldelor trebuie făcută cu atenție.

Curățarea mecanică nu este recomandată pentru smaralde. În cel mai rău caz, metodele cu ultrasunete și abur pot fisura sau chiar sparge smaraldele. De asemenea, curățarea cu aburi și ultrasunete poate elimina uleiurile și alte tratamente de umplere a fracturilor.

Pentru îngrijirea periodică a bijuteriei cu smarald acasă, folosiți doar apă caldă, detergent și o perie moale pentru curățare.

Cea mai sigură variantă pentru această piatră delicată este îngrijirea ei periodică la bijutierul profesionist.ii