Sabion creează trofeele Festivalului Virginia Zeani

Mihai Matei

În realizarea acestor distincții artiștii Sabion au utilizat aur, argint și bronz pentru a transpune în bijuterie portretul spiritual al marii noastre soprane. Toate cele trei trofee au fost realizate manual. Lucrările, un concept semnat de artistul David Morar, surprind cele două planuri existențiale: trecerea din neființă întru ființă, și de aici, zărbind prin vortexul vieții înspre cel de-al doilea mare salt, saltul calitativ și împlinirea vocației.

Una dintre cele mai prestigioase soprane ale secolului XX este Virginia Zeani, născută Zehan, la data de 21 octombrie 1925, în România, în județul Mureș, la Solovăstru.

Prezență emblematică pentru lumea muzicii de operă, doamna Virginia Zeani și-a început studiile de canto la București alături de Lucia Anghel și Lydia Lipkowska. Și le-a definitivat în Italia, unde a și debutat în anul 1948. De atunci, timp de 30 de ani a interpretat peste 60 de roluri pe scenele din întreaga lume, Metropolitan Opera din New York, Teatrul Balșoi din Moscova sau Covent Garden din Londra, și nu în ultimul rând la teatrul de Operă din Roma, unde, timp de 25 de ani a fost ” prima donna assoluta ”.

Românca noastră, Virginia Zeani, a fost o prezență discretă, departe de lumea show-bizz-ului, deși a fost una dintre celebritățile scenei de operă a secolului trecut. A cântat alături de Ferruccio Tagliavini, Luciano Pavarotti și Plácido Domingo, iar Andrea Bocelli a cântat chiar în onoarea sa.

Începând din acest an, Virginia Zeani, va fi celebrată și în țară, aproape de locul nașterii sale, la Târgu Mureș.

În perioada 22 – 25 iunie 2017, în cadrul Festivalului Virginia Zeani, vor avea loc mai multe manifestări printre care un concurs de canto jurizat de nume cunoscute ale muzicii clasice din țară și din străinătate, decernarea titlului de cetățean de onoare, spectacolul La Traviata și un bal care va închide această primă ediție.

Trofeele Festivalului Virginia Zeani au fost realizate de către Casa de Bijuterii Sabion după un concept al artistului David Morar. În realizarea acestor distincții artiștii Sabion au utilizat aur, argint și bronz pentru a transpune în bijuterie portretul spiritual al marii noastre soprane.

Cheia citirii acestei lucrări are la bază conceptele despre devenire ale lui Constantin Noica, concepte cu mai multe valențe, tipice sau universale, dar care aici sunt privite la nivel personal, acela al reușitei, de a face saltul din vortexul vieții către împlinire, un salt pe verticală, către absolut, către dumnezeire și, totodată, o aruncare înainte a acestei provocări la împlinire, adresată tinerilor înscriși în acest concurs, de a-i urma exemplul, de a se împlini la rândul lor.

De altfel, Casa de Bijuterii Sabion a realizat de-a lungul anilor distincții pentru numeroase evenimente fiind unul dintre partenerii evenimentelor care susțin și recompensează artiștii români de pretutindeni. Vom aminti aici doar câteva dintre acestea: Aleea Celebrităților în București, Gala Sănătății, 10 pentru România.