Proprietățile curative ale argintului – obiecte din argint

Mihai Matei

Argintul este un metal cunoscut pentru proprietățile sale extraordinare de purificare, atât a apei cât și a altor substanțe cu care intră în contact.

Ionii de argint au efect imunostimulator și bactericid, distrugând viruși și germeni.

Proprietățile curative ale acestui metal prețios sunt cunoscute și folosite de mii de ani. Vechii greci au observat cum starea de sănătate a familiilor unde se foloseau tacâmuri și pahare sau veselă din argint, precum și alte obiecte din argint, era mult mai bună decât a celorlalte, membrii acestora îmbolnăvindu-se mult mai rar.

Această cunoaștere a fost folosită de către regii, împărații și sultanii timpurilor, care serveau masa din farfurii din argint însoțite de tacâmuri din același metal, își turnau vinul din carafe de argint în cupe/pahare din argint. Această uzanță, a folosirii argintului la masă, a dus cu timpul, la crearea unor generații cu o imunitate mai puternică față de bolile infecțioase.

Această „linie descendentă” este cunoscută sub numele de „sânge albastru”, care se datorează prezenței argintului pur în sânge. Proprietățile antibacteriene ale argintului sunt foarte puternice – este de ajuns o cantitate mică de argint dintr-o soluție pentru ca aceasta să aibă o eficiență ridicată de dezinfectare. Ionii de argint acționează împotriva bacteriei sau a microbului creând o barieră în jurul agentului dăunător, oprindu-i activitatea de răspândire, după care îl distruge în totalitate.

Egiptenii foloseau argintul cu 6000 de ani în urmă cu scopul reducerii bolilor cauzate de către apa contaminată. Fenicienii foloseau argintul atât pentru păstrarea apei cât și pentru menținerea calității vinului. De asemenea, argintul era folosit în tratarea rănilor în Roma Antică . Se spune că fiecare ofițer roman pleca la luptă având asupra sa un recipient cu apă din argint sau praf din argint pentru prevenirea infectării rănilor.

Carafele din argint erau folosite de către nobilime încă din perioada Evului Mediu, datorită proprietății argintului de purificare și conservare a vinului. De asemenea în butoaiele de vin erau introduse monezi  sau biluțe din argint, în acest fel savoarea vinului devenea tot mai intensă. Din aceleași considerente, somelierii efectuează degustarea vinului tot dintr-un recipient special creat din argint. Acest metal are proprietăți de catalizare a sulfiților separându-i de vin.

Biserica a ales încă din anul 1300 ca potirul utilizat în săvârșirea sfintelor slujbe să fie din argint, deoarece inclusiv aceasta a recunoscut proprietățile argintului de purificare și dezinfectare. Astfel potirul din argint era considerat o măsură de protejare împotriva transmiterii de boli infecțioase.

În tradiția britanică, se oferă și astăzi bebelușilor lingurițe și pahare din argint pentru a le întări acestora imunitatea .

Medicii chinezi , specializați în acupunctură , foloseau ace realizate din argint datorită proprietăților curative și regenerative ale acestui metal.

Astăzi, regăsim exemple celebre de utilizare a argintului la scală largă în lume, în domenii științifice: NASA folosește argintul pentru purificarea apei, iar multe companii aeriene utilizează filtre din argint în același scop, pentru a îndepărta pericolul infecțiilor din apă. De asemenea argintul purifică și aerul, acesta fiind folosit de către japonezi pentru a îndepărta poluarea atmosferică.

La Sabion puteți găsi minunate obiecte din argint atât pentru dumneavoastră cât și pentru cei micuți. Accesați colecția noastră de obiecte din argint 925 (Sterling Silver)!