Pe ce mână se poartă verigheta și inelul de logodnă?

Mihai Matei

Două inele de o importanță și semnificație majoră în viața fiecărei femei – Inelul de logodnă și Verigheta!  Știm că sunt bijuteriile care leagă destine și simbolizează drumul pe care două suflete pășesc împreună în viață, dar deoseori ne întrebăm în ce mod trebuie să le purtăm. Pe ce mână se poartă inelul de logodnă și pe ce mână se poartă verigheta? Pentru domni, una dintre întrebările care oferă emoție atunci când se decid să ceară mâna iubitei este pe ce deget se pune inelul de logodnă ? Ulterior, se poartă verigheta pe mâna dreaptă sau pe mâna stângă , și ce se întâmplă dacă ne abatem de la regulă?

Pe aripi de poveste – scurt istoric al tradiției purtării inelului de logodnă

Pentru început, vă propunem să facem câțiva pași în trecut pentru a cunoaște mai bine de unde originează tradiția purtării inelului de logodnă și a verighetei!

Să reținem, mai întâi, că obiceiul purtării inelelor este un unul foarte vechi. Inițial, egiptenii purtau inele drept simboluri al puterii sau statutului în societate, urmați de către romani. În funcție de mâna sau degetul pe care bijuteriile erau purtate, precum și  în funcție de materialul din care erau confecționate, inelele „ofereau sau luau puteri”: istoria ne arată că existau inele pentru stăpâni și inele pentru sclavi.

Forma inelului, cercul, a fost folosită în mod ritualic pentru a reprezenta uniunea și închiderea/protecția, așa cum aflăm dintr-o tradiție veche păgână că în cadrul ritualului de căsătorie era trasat un cerc în jurul cuplului, cu scopul de a întări și stabiliza pentru eternitate credința și dăruirea reciprocă.

Tot în Egiptul Antic regăsim pentru prima oară obiceiul purtării inelului de logodnă, popor pentru care cercul simboliza infinitul iar spațiul gol creat de inel, un portal. Dovezi ale purtării inelului de logodnă apar și în Roma Antică, unde tradiția mărturiește că inelul era dăruit de către bărbat femeii iubite în cadrul unei  „ceremonii solemne de logodnă”, oficiată în prezența apropiaților. Inelul de logodnă oferit cu ocazia ceremoniei era considerat o dovadă a intențiilor serioase și o promisiune de legământ prin căsătorie. Această semnificație se păstrează în integralitate și în prezent.

Inelele antice aveau o construcție foarte simplă, abia în perioada Evului Mediu înaintat apărând primele inele de logodnă cu diamant. În anul 1477, ducele Maximilian I al Sfântului Imperiu Roman o cere în căsătorie pe Maria de Burgundia, oferindu-i un inel de logodnă cu diamant.

Tot în această perioadă a Evului Mediu, circula superstiția conform căreia femeia trebuia să poarte inelul de logodnă în păr pentru 9 zile, pentru ca uniunea căsătoriei să aibă parte de belșug și fericire.

Conceptul de „inel de logodnă” devine popular începând cu anii `40,  în Statele Unite. Astfel inelul cu piatră prețioasă, purtat pe degetul inelar al mâinii stângi, este postulat la nivel internațional ca simbol al promisiunii căsătoriei dintre doi îndrăgostiți.

Fiind cel mai înalțător sentiment pe care ființa umană îl experimentează, iubirea, afecțiunea care nu cunoaște limite, nu putea să fie redată mai bine de o altă piatră decât cea mai prețioasă din lume – diamantul.  Cea mai apreciată nestemată din toate timpurile, rămâne simbol reprezentativ al inelului de logodnă și totodată mărturisitor al poveștilor de dragoste.

În zilele de azi, întâlnim adesea un spirit competitiv atunci când vine vorba de mărimea pietrei de diamant sau valoarea inelului de logodnă ales și oferit de către domni ca promisiune pentru doamnele inimilor lor. Nu putem trece mai departe, fără a menționa la această categorie, faimosul inel de logodnă al actriței Elizabeth Tailor primit de la Richard Burton în 1969. Inelul are un diamant de 33,19 carate și a fost vândut în 2011 pentru suma de 8,8 milioane de dolari.

Poate că pe sabiono nu veți găsi inele cu diamante de mărimea celui primit de Elizabeth Tailor, însă cu siguranță colecția noastră de inele cu diamante  conține inelul cu strălucirea spre care toate privirile se vor îndrepta!

Pe ce deget și pe ce mână se pune inelul de logodnă, pe ce mână se poartă verigheta?

În ceea ce privește întrebările pe care le auzim atât de frecvent, pe ce mână se poartă inelul de logodnă sau pe ce deget se pune inelul de logodnă, cele mai multe tradiții îndeamnă către degetul inelar al mâinii stângi. Alegerea degetului inelar, în cultura romanilor, provine de la credința conform căreia acest deget era conectat direct cu inima prin vena amoris (vena iubirii). Cultura romană și alte civilizații vechi au întărit teoria purtării inelului de logodnă pe degetul inelar. În cultura chineză regăsim aceeași practică, întrucât pentru ei fiecare deget reprezintă o persoană dragă nouă, astfel că, degetul inelar este ”degetul partenerului de viață”.

Pe ce mână și pe ce deget se poartă inelul de logodnă în ziua nunții, este o altă întrebare frecventă, deoarece în ziua nunții avem ritualul schimbului de verighete. Drept soluție, multe persoane aleg ca în ziua nunții inelul de logodnă să fie mutat pe mâna dreaptă, urmând ca apoi să fie purtat împreună cu verigheta, pe degetul inelar al mâinii stângi.

Cu toate că tradiția spune că inelul de logodnă vine purtat pe mâna stângă, în unele țări, precum Grecia, Austria sau Venezuela, inelul de logodnă este purtat pe mâna dreaptă de la bun început. De altfel, multe doamne aleg purtarea inelului de logodnă ocazional.

Dacă inelul de logodnă este dovada promisiunii celor doi de a se căsători, verighetele sunt dovada uniunii sacre a acestora. La fel ca în cazul inelului de logodnă și în ceea ce privește verighetele, frecvent se ridică dilema pe ce mână se poartă verigheta, respectiv dacă inelul de logodnă se poartă pe degetul inelar al mâinii stângi, atunci purtăm verigheta pe mâna dreaptă sau stângă? Nu toate culturile sunt în acord când vine vorba de pe ce mână se poartă verigheta: pentru unele verigheta se poartă pe mâna stângă, pe când pentru altele verigheta pe mâna dreaptă este un obicei la fel de cunoscut. În mod surprinzător, deși schimbul verighetelor între miri face parte și din ritualul creștin al căsătoriei, nu există o regulă generală asupra cărei mâini aceste verighete vin așezate. Spre exemplu în țări catolice, precum Italia și Spania, există obiceiul purtării verighetei diferit – unii poartă verigheta pe mâna dreaptă iar ceilalți poartă pe stânga. Însă alegerea majorității este purtarea verighetei pe mâna stângă, deoarece inelarul mâinii stângi este asociat cu fidelitatea și tradiționalitatea. Țări în care se poartă verigheta preponderent pe mâna stângă sunt: România, Franța, Turcia, Elveția, Statele Unite ș.a. Țări în care se poartă îndeosebi verigheta pe mâna dreaptă sunt Spania, Rusia, Grecia, Austria, Venezuela și multe altele.

În privința întrebării pe ce mână se poartă verigheta, răspunsul poate avea la bază și motive practice sau care țin de preferințele estetice și de confortul individuale. O decizie personală, intimă, este și cea a alegerii modelelor de verighetă, iar pentru aceasta, din dorința de a deveni emisari ai poveștii dumneavoastră de dragoste, la Sabion am creat o gamă de modele de verighete din aur, platină sau aur și tantal pe care le puteți consulta accesând: https://sabiono/categorie-produs/verighete/!