KROSS STUDIO: o poveste despre rezistenta in mijlocul haosului

Mihai Matei

Fostii manageri ai RJ Watches (Romain Jerome), care și-a închis operațiunile la începutul anului, tocmai au lansat un nou studio de design. În chiar mijlocul crizei, au profitat de conexiunile lor pentru a lansa o primă colaborare cu Warner Bros: un ceas de masă reprezentând Batmobileul lui Tim Burton. Marco Tedeschi ne spune cum a luat ființă acest proiect.

In 2020, care poate pretinde onoarea îndoielnică de a fi cel mai prost an pentru industria elvețiană de ceasuri din ultimii 80 de ani, am asistat la dispariția mai multor companii horologice. Primul a plecat a fost marca RJ Watches (Romain Jerome), care a dat faliment în februarie după retragerea acționarului său.

Cunoscut pentru utilizarea materialelor originale (cum ar fi fragmente din Titanic pentru modelul cu același nume), estetica steampunk și legăturile cu cultura pop (de la Batman la Hello Kitty), marca a fost unul dintre noii jucători care au extins spectrul de ceasornicarie de lux la începutul secolului XXI.

Marco Tedeschi a fost numit în conducerea RJ Watches în ianuarie 2018, după câțiva ani la Hublot. Misiunea sa a fost să mențină marca pe linia de plutire pe o piață tulbue chiar si fara pandemie. O strategie pe care a folosit-o a fost deschiderea unei unități de producție în Eysins, în cantonul Vaud, la doar câțiva pași de … Hublot. La 32 de ani, Marco Tedeschi a devenit și cel mai tânăr șef al unui brand de ceasuri de lux.

Pe măsură ce „annus horribilis” 2020 s-a desfășurat, acționarul a decis să arunce prosopul. Aventura RJ Watches s-a încheiat în februarie, iar cei 33 de angajați ai săi au fost aruncați în derivă (de altfel, la o lună după ce un alt nume cunoscut din circuitul orologesc, de Grisogono , a suferit aceeași soartă).

Prin urmare, am observat cu o oarecare surpriză reapariția lui Marco Tedeschi doar câteva luni mai târziu, în fruntea unui nou studio de design, Kross Studio , fondat cu foști angajați ai vechiului brand de ceasuri. Primul lor proiect este atât diferit și amintește de rădăcinile pop ale vechiului lor brand: Batmobile, într-o versiune de ceas de masă.

Cu toate acestea, ambițiile companiei depășesc ceasornicaria. Marco Tedeschi ne-a oferit fundalul acestei neașteptate renasteri.

Marco Tedeschi : Ne-am găsit într-o seară de luni în fața administratorului și am fost concediați imediat, cu ordinul de a concedia tot personalul până la sfârșitul acelei săptămâni. Nu am schimbat niciun cuvânt cu acționarul de la demiterea mea. Așa că ne-am trezit cu spatele la perete și ne simțeam foarte triști, după doi ani in care am incercat sa salvam compania. A existat un aspect emoțional și uman foarte puternic, deoarece Julien Bouchard (dezvoltarea afacerii), Sergio Silva (dezvoltarea tehnică) și cu mine am format o echipă foarte strânsă.

Din păcate, nu i-am putut lua pe toți înapoi, dar Kross Studio are acum zece oameni, iar nouă dintre ei provin de la RJ Watches. Dar încercăm, de asemenea, să ne detașăm de această imagine: ideea este să nu creăm un RJ Mark II, altfel am fi încercat să cumpărăm numele. Suntem 100% autofinanțați, 100% autonomi. Lucrez cu parteneri pe care îi respect, fără acționari: am învățat din experiența RJ Watches și facem ceea ce ne place, în conformitate cu propriile noastre valori.

Dorința de a realiza produse care să depășească ceasornicarea tradițională – și chiar horologia, pentru că ne concentrăm pe proiectarea și concepția obiectelor care includ ceasuri și ceasuri de masă, dar și lumea artei, mobilierul și accesoriile, întotdeauna în colaborare cu experți din fiecare câmp. Suntem apărători fervenți ai etosului SWISS MADE , care este sinonim cu calitatea în fabricație și, de asemenea, în design. Reprezintă un know-how în domeniul ceasornicarului de înaltă calitate, în special în ceea ce privește finisajele și detaliile, care poate fi aplicat și în alte domenii. „Kross Studio” este crucea elvețiană, dar și conceptul de colaborare cross-content.

Recent, vorbeam cu un artist contemporan de renume internațional, care nu era conștient de grija și designul care intră în ceasornicarie. Este performanță combinată cu estetică. Adesea vedem designeri din afara industriei de ceasuri care lucrează la ceasuri. Abordarea noastră este exact opusul: să aplicăm cunoștințele orologiere în alte domenii.

Cum a început această primă colaborare cu Warner Bros.?

Când am venit la RJ Watches, am moștenit contactul cu Warner Bros. Colaborările existau deja, dar am încercat să ducem relația mai departe. Odată cu lansarea ceasurilor Joker și Two-Face, ideea a fost să trecem la un parteneriat 360 ° care să încorporeze design, creație, distribuție și marketing. După falimentul RJ Watches, i-am contactat și am propus să continuăm colaborarea noastră. Când am avut primele noastre discuții, structura noastră nu fusese încă definită, dar erau destul de nebuni încât să creadă în noi.

Pentru cine este ceasul de masă de lux „Batmobile”?

Cu Batmobile, vizăm două tipuri de public: cunoscători și colecționari de ceasuri, pe de o parte, și fani ai culturii pop, pe de altă parte. Nu voi ascunde faptul că fostul grup, care este familiarizat cu codurile ceasornicarului, va înțelege mai repede de ce prețul acestui obiect mecanic complex este de până la 30.000 de franci. Pentru a doua audiență, acest lucru poate părea exorbitant. Dar îmi face o mare plăcere să arăt toată măiestria din spatele acestei creații. Dacă un client ar demonta complet Batmobile, ar găsi în interior componente foarte frumoase …

Care a fost impactul pandemiei asupra acestei lansări?

Pandemia a împins înapoi filmul în sine, precum și orice evenimente comune pentru lansarea Batmobile. Așa că am început cu vânzările online. La fel ca producția noastră, distribuția nu se axează exclusiv pe comercianții de ceasuri; va încorpora, de asemenea, galerii, designeri de interior, cercuri de colecționari și alte puncte de vânzare, inclusiv un club-restaurant cu care suntem în proces de a forma un parteneriat.

Aveți alte proiecte în curs?

În colaborare cu Warner Bros., planificăm mai multe produse noi pentru 2021 și 2022, urmând o abordare globală care nu se concentrează doar pe Batman sau pe filiala lor DC Comics. Și căutăm în permanență noi colaborări. Mai multe sunt deja în curs de desfășurare. Căutăm parteneri cu care împărtășim un etos comun pentru producția de serii limitate de obiecte de artă pentru o clientelă foarte exigentă. În ceea ce privește ceasornicarea, în primul trimestru al anului 2021 va fi lansat un ceas de mână , o serie de zece piese care nu vor face parte dintr-o colecție permanentă.

DESPRE Kross Studio

Kross Studio este un studio de design elvețian dedicat creării de obiecte de artă exclusive pentru colecționari. Situată în Gland, pe malul lacului Geneva, fabrica sa este echipată cu ultima generație de centre de prelucrare CNC robotizate. „Kross” se referă nu numai la crucea elvețiană, ci și la simbolul folosit pentru a semnifica colaborarea. După o primă aventură cu gigantul american de divertisment Warner Bros Consumer Products, vor fi anunțate noi colaborări în lunile următoare.

Warner Bros. Consumer Products este o divizie a Warner Bros. (acum face parte din Warner Media Entertainment) cu un portofoliu de mărci de divertisment și francize, inclusiv DC, JK Rowling’s Wizarding World, Looney Tunes și Scooby Doo.

DC este unul dintre cei mai mari editori din lume de cărți de benzi desenate și romane grafice. Ca divizie creativă a Warner Media, DC este responsabilă pentru integrarea strategică a poveștilor și personajelor sale în film, televiziune, produse de larg consum, divertisment la domiciliu, jocuri interactive și serviciul de abonament digital DC Universe.

TimelessWatco te invita sa citesti si despre …