IMPRESII DE LA VERNISAJUL EXPOZIȚIEI ”LUMEA PRIN FEREASTRA SENTIMENTELOR PICTORULUI”

Mihai Matei

Galeriile Sabion au reunit în perioada 19 septembrie – 1 octombrie 2019 , nume cunoscute ale artiștilor plastici expozanți, nume admirate și demne de respect. Privit prin perspectiva unui pictor, sculptor, desenator și/sau specialist în arta decorativă, artistul plastic este dovada vie că pasiunea pentru arta plastică, frumos și cultură se cultivă în același timp cu drumul profesional ales încă de pe băncile școlii. Reunind oameni cu principii și interese diferite, doctori, ingineri, arhitecți dar și profesori, Galeriile Sabion vă prezintă unicitatea familiei Ligii Navale Române.

Pătrundem astfel într-o lume mirifică și plină de emoții, în care chiar artistul Cover Cojocaru ne ajută să înțelegem latura emoțională a acesteia: „Ne dorim ca picturile expuse de către artiștii plastici să fie capabile, să transmită emoție la înălțimea bijuteriilor care îmbină armonios și util creativitatea și talentul, pentru a veni în întâmpinarea iubitorilor de artă și frumos, cu obiecte de artă delicate și gusturi rafinate”.

Trecând de la latura emoțională nu putem să nu privim prin ochii arhitectei Michaela Iatan , aerul colorat care răzbate și pătrunde glorios spre bucuria tuturor, însoțindu-se de arme artistice proprii dar și o știință specifică picturală; o sensibilitate deosebită ce contribuie la o evoluție superioară a picturii contemporane românești.

Rămânem tot în sfera logicii, alături de inginerul Petru Udrea , care ridică nivelul artistic al ideii filozofice până la rangul unei educații artistice, plină de compoziție și culoare, o pictură ce surprinde atât prin gingășie dar și prin construcția sa solidă, expresiv și armonic colorată.

Surprinzătoare este trecerea firească pe care ne-o aduce cadrul medical Prini Adelmo , care reușește să surprindă prin uniunea expresiilor gestuale alături de cele sonore, transformându-le în calități de culoare frumos interpuse ce depășesc sfera umană.

Pășind în arta teologiei, o tânără absolventă de teologie ortodoxă, profesoara Cristina Istrate , ne demonstrează cu sfințenia unui dascăl, măiestria unei arte plastice bisericești. Însoțită în credință de pasiune, compozițiile expuse în cadrul Galeriilor Sabion redau cu exactitate desene imaginative sau reale.

Pragul Galeriilor Sabion este însă trecut de un sacru al artei plastice contemporane române, fost profesor al artistului Cojocaru V., maestrul Traian Brădean, pictor și om de cultură, ale cărui cuvinte însoțesc deseori culoarele facultății de artă: „Fostul meu student are capacitatea umană de a exprima dimensiunea impresionantă a naturii, a întâmplărilor, a elementelor, dar și că transformă spațiul, oricât ar fi de mare compozițional, într-un spațiu limitat de pânză”.

Nu părăsim domeniul profesoral dar trebuie să întâmpinăm evoluția firească a Alixandrinei Stroe , o pictoriță dedicată spațiului ceresc; o evoluție maestră de la pictura realistă la cea abstractă, ce ne surprinde cu o încărcare mirifică de îngeri și o dorință demnă de laudă de a picta și trăi alături de credință.

Libertatea de a iubi libertatea și credința ni-l aduc pe un adevărat fiu al Dunării, Năsturaș Marin care, însoțit de harul oferit de Dumnezeu, acela de a fi iconar, lasă în urma sa adevărate bogății artistice; un suflet nobil, creat pe calapodul facerii de bine și întrajutorarea semenilor.

Nu părăsim sfera mirifică și plină de mister a Deltei Dunării, fără a ne lăsa impresionați de elementele conturale ale drumului unui artist prețios, Baban Valentin . Pornind de la un material întins pe pânză, artistul dă viață și culoare acesteia, suprinzând armonia și reculegerea sufletească de care fiecare dintre noi avem nevoie și pe care o putem regăsi în drumurile liniștite și încărcate de flori, arbori și lacuri specifice Deltei Dunării.

Ștacheta artei plastice românești rămâne mereu la înălțime, atât în pictură cât și în sculptură, alături de o mare personalitate artistică, membră a UAP și a Asociației D’Arte da Vinci, Violeta Lecca Bălan .

Artista abordează cu dezinvoltură tehnici și stiluri dintre cele mai diverse: ulei, acuarelă, grafică, gravură, toate aceastea urmând obedient calea unei singure cerințe: aceea de a conferi lucrărilor sale, monumentalitate.

Nu putem însă să nu fim cuceriți de echilibrul grațios și plin de culoare al artistului plastic Micu Flaviu , care surprinde prin claritatea și spiritualitatea ce reies din picturile sale. Alături de înțelesuri deosebite și unice, pictura sa reprezintă o lume adevărată, un strop de frumusețe ce redă lumină sufletelor și înlături orice tristețe, sfidând cu măiestrie urâtul.