Impresii de la vernisajul expoziţiei “Grădina Maicii Domnului”

Mihai Matei

Galeriile Sabion găzduiește în perioada 30 octombrie-11 noiembrie 2019 expoziția intitulată Grădina Maicii Domnului” expoziție de icoane pe lemn și pe agat, semnată de artistul Valeriu Stoica.

Sfântul Augustin spunea că „mântuirea este numai lucrarea harului”. O astfel de mărturisire ne face și pictorul Valeriu Stoica în expoziția „Grădina Maicii Domnului”, un omagiu adus celei Născătoare de Dumnezeu în icoane, tripticuri și polipticuri (panouri formate din trei sau mai multe componente, fiecare evocând imaginea unui sfânt), realizate pe lemn pregătit după vechile tehnici bizantine.

Lucrările au incadramente de lemn sculptate manual, cu motive decorative ce ne duc cu gândul la arta noastră populară, dar și la frumusețea iconostaselor din bisericile medievale din Țara Românească. Așezate pe șevalete și parietal, având dimensiuni reduse și prețiozitate prin minuția execuției, icoanele lui Valeriu Stoica ne determină să pătrundem cu gândul în spațiul celest, acestea făcând legătura între lumea pământeană, plină de contradicții, și cea spirituală, pură, de care are nevoie sufletul fiecăruia dintre noi.

Tocmai acest sentiment al dumnezeirii reușește artistul să ni-l transmită în „Cina cea de taină”, „Fecioara cu pruncul”, „Grădina Maicii Domnului”, polipticul „Deisis”, „Înălțarea”, câteva dintre imaginile sacre, expuse la Galeriile Sabion, magazin de bijuterii care promovează fenomenul artistic contemporan.

Dorința de diversitate plastică a lui Valeriu Stoica,, se observă în compozițiile, în care suportul icoanelor nu este preparat după criteriile clasice, în jurul personajelor sfinte, lăsând să se întrevadă esența lemnului, care pune în evidență tonalitățile delicate ale portretelor, având lumină divină ce se revarsă asupra îngerilor, arhanghelilor și sfinților importanți ai creștinismului.

O notă aparte a expoziției o conferă chipurile pictate pe agat, dungile colorate diferit ale mineralului de cuarț, punând în evidență nuanțele figurilor, realizate și acestea după normele „Erminiei bizantine” a lui Dionisie din Furna, manual al zugravului de pictură religioasă, cuprinzând regulile specifice acestui gen artistic, urmate și de Valeriu Stoica, cel care, uneori, are dorința de a aplica nuanțe mai accentuate, alături de culorile terne și de a compune modern imaginea pictată pe agate. „Cununa de spini”, „Pantocrator”, ”Brâul Maicii Domnului”, „Iisus copil”, „Maica Domnului”, sunt așezate în vitrinele cu bijuterii ale galeriei, completând nota de culoare a acestora, ele însele adevărate opere de artă.

Dincă Ana Amelia.