Impresii de la vernisajul expoziției Golden World

Mihai Matei

Joi 05.12.2019, la Galeriile Sabion , a avut loc vernisajul expoziţiei personale a artistei Carmen Sârbu , ” Golden World ”.

Carmen trăiește în Bucureşti, este una dintre artiştii emergenţi ai scenei de artă locală. Lucrează în ulei, acuarelă, acrilic și tehnici mixte, de multe ori experimentând cu diferite instrumente și materiale neconvenționale. O preocupă conceptul de materialitate, temă pe care o cercetează la doctorat, având totodată şi pregătire academică în restaurarea artei. Îi place să lucreze în serie pentru a putea explora o anumită temă, concept sau compoziție, lucrările ei făcând parte din colecţii din Europa şi America.

Încapsulând câteva dintre problematicile atât de acut prezente în cotidianul actual: problematici legate de mediul înconjurător sau de situaţia precară a refugiaţilor, Carmen Sârbu creează de data asta o lume “de aur”, de fapt o realitate a societăţii de consum văzută prin ochii ei, iar mai apoi de noi prin pânzele şi instalaţiile prezente în această expoziţie.

Cu un total de 11 lucrări de artă, expoziţia “A Golden World” se desfăşoară într-un spațiu neobişnuit: o casă de bijuterii. Vă invităm să descoperiţi felul surprinzător prin care operele se integrează într-un altfel de mediu decât cel obişnuit, experienţă care cu siguranţă va provoca publicul să iasă din zona de confort a white cube-ului şi să păşească în acest loc atipic şi fantasmagoric. Laitmotivul auriu care se regăseşte în lucrările lui Carmen, ajută la formarea unei simbioze între cele două lumi. Prin prezenţa acestui element auriu, şi mâna fină a artistei se creează o puternică legătură, ca și între eleganţa galeriei şi între lucrări. O expoziţie cu puternică încărcătură emoțională.

Vom descoperi că în această lume muza este adormită, ochii i-au fost acoperiţi de o peliculă de aur, iar tăcerea ei este absolută. E linişte, aceasta nu poate vorbi, nu poate vedea. Muţenia ei pare a fi o stare cunoscută în conştiinţa noastră comună, nepăsarea sau neputinţa de a acţiona ne pot transforma pe fiecare dintre noi în muze adormite, a căror tăcere este „de aur”. Vom găsi peisaje miniere, abstractizate şi realizate în tehnică mixtă, două instalaţii care vin ca piloni ai expoziţiei, o Pietà acoperită în folie aurie de prim ajutor şi o lucrare care înglobează toate aceste idei ca un răspuns final: trupul încovoiat în somn.

O expoziţie care poate provoca la discuţie, dar într-un fel în care presiunea şi greutatea cu care vin în general astfel de discuţii vor fi de data aceasta eliberate de poetica lui Carmen. Toate acestea vor putea fi văzute, simţite şi dezbătute la Galeriile Sabion, până pe 15 decembrie.

Pentru cei care doresc să se familiarizeze cu stilul lui Carmen Sârbu precum și pentru a vizualiza alte articole despre expoziție accesați următoarele link-uri: https://www.saatchiarom/carmenasarbu https://arteveziom/o-casa-de-bijuterii-din-inima-capitalei-devine-galerie-de-arta-pentru-expozitia-golden-world/

Curator , Ana Lăzărescu