Ghid pentru alegerea bijuteriilor în funcție de ținută

Mihai Matei

Cu siguranță v-ați pus frecvent întrebarea ”cum alegem bijuteriile?” atunci când ați dorit completarea ținutei în mod armonios, așa încât aceasta să nu treacă neremarcată. Pentru a vă veni în ajutor și a vă răspunde la întrebare cu informații actuale din lumea bijuteriilor, am elaborat un scurt ghid pentru alegerea bijuteriilor în funcție de ținută, pe care vă recomandăm călduros să-l parcurgeți!

Precum în viață și în tot ceea ce întreprindem regula de bază este echilibrul, acest principiu se poate aplica și în ceea ce privește asortarea bijuteriilor cu ținuta, fiind necesar să găsim echilibrul perfect dintre cele două. Poate părea dificil, însă ne dorim să venim în ajutorul dumneavoastră prin ghidul pentru alegerea bijuteriilor în funcție de ținută, realizat sub forma unui articol ce conține sfaturi/reguli pentru asortarea bijuteriilor , așa încât alegerea bijuteriilor și armonizarea acestora cu ținuta vestimentară să poată reflecta personalitate și defini întocmai stilul dumneavoastră aparte.

Bijuteriile fac parte din categoria accesoriilor, astfel, folosite în ”mod corect” vor fi cele care dau tonul sau definesc stilul outfit-ului. Aceste fermecătoare piese sunt cele care pot vitalizează un outfit atunci sunt alese cu grijă sau îl pot ”distruge” atunci când nu sunt asortate armonios atât între ele (regula nr. 1) cât și cu vestimentația aleasă (regula nr. 3) sau dacă sunt purtate în mod nepotrivit cu ocazia evenimentului la care luați parte (regula nr 4).

În continuare, vă prezentăm câteva reguli pe care noi le considerăm importante în ceea ce privește alegerea bijuteriilor precum și asortarea bijuteriilor la ținută.

Regula numărul 1 pentru alegerea bijuteriilor și asortarea bijuteriilor:

”Echilibrul” dintre bijuteriile alese

Vom începe cu cea mai importantă regulă, o putem numi și regula de bază, respectiv – ”regula echilibrului”. Atunci când se optează pentru un colier de dimensiuni mari, bătut cu pietre, o piesă vizibilă, în ceea ce privește cerceii care se vor asorta vor fi unii de dimensiuni mici, sau pot fi absenți.  La fel se va proceda când se va purta o pereche de cercei de dimensiuni mai mari, colierul va trebui să fie unul discret, simplu. Dacă dorim, am putea reda această teorie printr-o formulă matematică simplă precum:  colier impunător = > cercei simpli/sau absenți.

Îmbrăcămintea și accesoriile trebuie să fie în echilibru asortate și să corespundă cu stilul și ocazia pentru care le purtăm.

Regula numărul 2 pentru alegerea bijuteriilor și asortarea bijuteriilor:

Metalul ales și culoarea acestuia să fie asortate cu ținuta

În mod incontestabil, aurul este un sinonim al eleganței, iar datorită culorilor sale variate (galben, alb, rose și chiar variații rare precum negru sau verde) este facil de asortat ținutei vestimentare. Astfel în funcție de culorile acestuia, dar și a pietrelor care intră în decorul bijutieriei de aur, propunem următoarele opțiuni de accesorizare:

Aurul galben – se caracterizează prin tonalitate și reflexii calde, astfel alegerea bijuteriilor și asortarea bijuteriilor din aur galben sunt indicate, în general, atunci când urmărim completarea unei ținute formale cu o notă prețioasă, glam . Asortarea bijuteriilor din aur galben se face în mod estetic cu pese vestimentare în culori precum maro, negru, roșu intens, bordo și toată gama de culori pastelate precum roz, albastru și verde.

Aurul alb – are tonalitatea și reflexiile reci, astfel alegerea bijuteriilor și asortarea bijuteriilor din aur alb sunt indicate atunci când optăm pentru o ținută ”casual” sau sportivă, dar se pot folosi și pentru ținute elegante, sobre, având efectul de a reda look-ului acea notă intrigantă și senzuală, rece. Această culoare de metal se asortează foarte bine cu ținute în culori vii precum turcoazul, verdele smarald și chiar galben, însă cu siguranță nu veți da niciodată greș cu asortarea bijuteriilor din aur alb la ținute elegante de culoare neagră.

Aurul rose –  are tonalitatea și reflexiile calde, am putea spune chiar ”dulci”, astfel alegerea bijuteriilor și asortarea bijuteriilor din aur rose oferă un aer suav ținutelor în care predomină albul, în primul rând, dar poate fi purtat atât asortat ținutelor precizate pentru aurul galben cât și pentru cele descrise pentru aurul alb.

Bijuteriile decorate cu pietre colorate – în aceste cazuri, regula de bază pentru alegerea bijuteriilor și asortarea bijuteriilor cu vestimentația este aceea ca ținuta vestimentară să fie într-o singură culoare, urmând ca bijuteriile alese să constituie punctul de focalizare al întregii ținute. Spre exemplu, ținutele realizate în alb sau în negru vor dobândi vitalitate datorită minunatelor bijuterii cu pietre colorate!

Regula numărul 3 pentru alegerea bijuteriilor și asortarea bijuteriilor:

”Less is more” – Mai puțin este mai mult

Această regulă este una ”de aur” atunci când vine vorba de asortarea bijuteriilor la ținută și poate fi și un motto al stilului de viață. Celebra regulă promovează minimalismul, iar noi suntem de acord complet: nu vă lăsați purtate de tendința de a exagera atunci când vine vorba de alegerea bijuteriilor pentru asortarea ținutei, ci optați, de pildă, în locul purtării a cinci accesorii, pentru o bijuterie remarcabilă, care să completeze și armonizeze întregul look.

Regula numărul 4 pentru alegerea bijuteriilor și asortarea bijuteriilor:

Alegem bijuteriile în funcție de momentul zilei în care vor fi purtate

Precum vestimentația alcătuită piesă cu piesă, cu atenție, fiecare bijuterie este ”predestinată” unui moment al zilei în care poate fi purtată. Astfel, bijuteriile simple sunt cele pe care le putem folosi pentru ținute de zi cu zi, dar și pentru ocaziile de seară unde vestimentația aleasă este una mai îndrăzneață, care prin ea însăși este impunătoare. Într-o astfel de situație, alegerea bijuteriilor supradimensionate ar putea ”agresa” ținuta în loc să o complementeze. Nu este indicat ca la ținutele pentru evenimentele din timpul zilei să asortăm bijuterii impunătoare, precum colier de dimensiuni mari, cercei mari, brățări mari sau inele cu pietre foarte vizibile. Deși ținuta vestimentară de zi este una mai simplă care ar permite această accesorizare, nu este indicat din punct de vedere al esteticii generale. Aceste bijuterii menite să atragă toate privirile sunt indicate pentru evenimentele desfășurate seara.

Vă dorim inspirație pentru alegerea bijuteriilor potrivite pentru ținuta dumneavoastră! Pe sabiono puteți alege bijuterii de aur pentru toate momentele speciale din viață!