Expoziția Poveste de Crăciun – ultimul eveniment din 2019 din cadrul Galeriilor Sabion

Mihai Matei

Galeriile Sabion vă prezintă ultimul eveniment din anul 2019, dedicat artiștilor români.

“Poveste de Crăciun” aduce o expoziție de grup, o familie de artiști în premieră la Galeriile Sabion.

În prim plan o avem pe Yvonna Efremov , un remarcabil restaurator de opere de artă grafică, vine în galerii în calitate de pictor cu 10 lucrări ce reprezintă peisaje de iarnă, tehnica – acuarelă pe hârtie. Peisajele sale mărturisesc un puternic sentiment al naturii, are un contact cu această taină, cu acest indefinibil al naturii, care o emoționează și pe care le exprimă emoționant.

Alexandru Efremov , autorul unei cărți dedicate picturii românești, un excelent cercetător al iconografiei bizantine și românești care a studiat icoanele de pe întreg cuprinsul țării. Volumul este rezultatul unei vieți de studiu și constituie o documentare a icoanelor de la pătrunderea creștinismului pe teritoriul țării noastre și până la formarea statelor românești, secolul XIX. Lucrarea este structurată pe zone geografice, Țara Românească, Moldova,Transilvania, Maramureș și Banatul – autorul studiind caracteristicile fiecărei regiuni în parte și încercând să evidențieze, in același timp, caracteristicile comune tuturor provinciilor “românești”.

Andrei Efremov , artist de renume, expert în arta vitraliilor, expune lucrări de mare anvergură, cu încărcătură emoțională, un înger păzitor – vitraliu pictat, sticlă manuală, vitralii tridimensionale în tehnica Tiffany, portretul lui Brâncuși, Sfântul Gheorghe, aplică de iluminat –Sursa –Spirala, epifanie a principiului însuși al vieții, aduce și duce de la sursă – adevăr, înțelepciune și iubire.

Maria Constantinescu , este artist plastic, membră UAPB, creatoarea unui stil unic, inconfundabil, a plecat de la tradiție și a ajuns la modernitate, la simbol. Acest lucru îl recunosc toți criticii de artă care au scris despre ea și despre lucrările sale: Nicolae Steinhardt, Paul Barbăneagră, Horia Roman Patapievici, Cornel Antim și alții. Expune în galerii lucrări pictate pe sticlă, care alcătuiesc un univers spiritual, cu îngeri și compoziții zodiacale.