De ce folosește Rolex logo-ul “Mercedes” și ce înseamnă acest lucru?

Mihai Matei

De ce folosește Rolex logo-ul “Mercedes” – Mulți colecționari se uită la ceasurile lor Rolex și văd ceea ce pare a fi un mic logo Mercedes-Benz așezat lângă vârful acelor de ceas. Această caracteristică, care acum este omniprezentă și se găsește pe nenumărate modele de la o multitudine de producători diferiți, și-a făcut apariția pentru prima dată pe ceasurile sport Rolex la mijlocul anilor 1950. În zilele noastre, acest stil este denumit în mod universal mâini “în stil Mercedes”, dar de ce foloseste Rolex acest simbol și, mai ales, ce înseamnă acest lucru?

O stea cu trei vârfuri?

Emblema Mercedes-Benz, producătorul de automobile de lux de renume internațional, se numără cu ușurință printre cele mai faimoase logo-uri existente. Logo-ul actual al Mercedes-Benz este o stea cu trei vârfuri, fiecare punct reprezentând o metodă diferită de transport: terestru, maritim și aerian.

Există unii colecționari și entuziaști care cred că Rolex a ales un motiv asemănător pentru acele orelor de la ceasurile sale sport pentru a reprezenta diferitele medii pe care colecțiile sale originale de ceasuri instrumentale erau destinate să le cucerească: Explorer (uscat), Submariner (mare) și GMT-Master (aer). Cu toate acestea, acele în stil Mercedes pot fi găsite pe anumite ceasuri Rolex anterioare lansării GMT-Master și, deși există întotdeauna posibilitatea ca mediul “aerian” să fie reprezentat de primele ceasuri Rolex care au fost purtate de piloți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, este destul de puțin probabil ca aceasta să fie explicația pentru acul orelor în stil Mercedes de pe ceasurile sport Rolex.

Logo-ul Mercedes pentru a omagia Mercedes Gleitze?

O altă teorie populară este că acul de ceasuri Mercedes de la Rolex este o referință alegorică la înotătoarea profesionistă britanică, Mercedes Gleitze. În timpul faimoasei sale traversări înot a Canalului Mânecii din 1927, Gleitze a purtat un Rolex Oyster în jurul gâtului, iar ceasul a rămas uscat în interior și în perfectă stare de funcționare pe parcursul întregii aventuri, care a durat mai mult de 15 ore în ape înghețate.

Rolex a folosit încercarea lui Mercedes Gleitze de a înota în Canalul Mânecii ca centru al unei campanii publicitare care prezenta rezistența superioară la apă a carcasei sale Oyster. La acea vreme, mulți producători de ceasuri făceau afirmații despre rezistența la apă; cu toate acestea, înotul lui Gleitze a oferit publicului o dovadă bine documentată și irefutabilă a capacității carcasei Rolex Oyster de a proteja pe deplin împotriva pătrunderii apei.

Până în prezent, Rolex continuă să folosească numele lui Gleitze printre materialele de marketing pentru ceasurile sale și există unii care cred că semnul Mercedes de pe modelele sportive Rolex este modul subtil al companiei de a-l onora pe înotătorul britanic care ocupă un loc atât de important în istoria Rolex.

Problema cu această teorie este că Mercedes Gleitze și Mercedes-Benz sunt două entități complet diferite, iar faptul că Rolex a ales să își facă mâna orei să semene cu logo-ul producătorului de automobile – doar pentru că ambele poartă numele “Mercedes” – ar fi o modalitate foarte indirectă de a aduce un omagiu celebrului înotător britanic.

Omagiul lui Hans Wilsdorf adus Germaniei?

Dacă vi s-a părut puțin cam exagerat ca semnul Mercedes de la Rolex să fie o referință alegorică la Mercedes Gleitze, atunci următorul mit nu va fi cu mult mai credibil. Cu toate acestea, există unii care cred că acele în stil Mercedes au fost create de Hans Wilsdorf ca un omagiu subtil adus patriei sale, Germania.

Hans Wilsdorf s-a născut în Kulmbach, Germania, dar, în realitate, Wilsdorf considera Londra ca fiind casa sa. Inițial, Wilsdorf a ales Londra pentru a fi sediul central al companiei sale și doar implementarea în Marea Britanie a unei taxe de 33% l-a forțat să mute sediul Rolex la Geneva, în Elveția.

În plus, Wilsdorf a fost cu greu un exemplu de mândrie națională germană în anii 1950, iar în timpul celui de-al Doilea Război Mondial a susținut în mod deschis Aliații – chiar a supravegheat personal eforturile de înlocuire a ceasurilor prizonierilor de război capturați, după ce ceasurile lor fuseseră confiscate.

Faptul că Rolex a ales să își modeleze mâna orelor după logo-ul producătorului german de automobile ca o modalitate de a aduce un omagiu țării germane are la fel de puțin sens ca și teoria despre Mercedes Gleitze. În plus, acele Mercedes ale Rolex au apărut pentru prima dată pe la mijlocul anilor 1950, iar în deceniul imediat următor războiului, este aproape imposibil ca Hans Wilsdorf să decidă să pună un omagiu adus Germaniei pe cadranele ceasurilor companiei sale.

Adevărul din spatele Rolex Mercedes Hands

Rolex nu a confirmat încă niciuna dintre aceste teorii (și probabil că nu o va face niciodată). Cu toate acestea, forma acelor de ceas este probabil doar un element de design funcțional. Construcția unei mâini luminoase Rolex este similară cu cea a unei ferestre, constând dintr-un cadru metalic cu un spațiu deschis în mijloc. Cu toate acestea, în loc să fie umplut cu o foaie de sticlă, spațiul deschis de pe un indicator Rolex este ocupat de vopsea luminoasă. La fel ca o fereastră, cu cât spațiul deschis este mai mare, cu atât va fi mai fragil.

Secțiunile pe care steaua “Mercedes” le creează în spațiul deschis al acelor de ceas au ca rezultat o zonă mai stabilă în care poate fi aplicată vopseaua luminescentă. Împărțirea acestui spațiu în două sau patru secțiuni (în loc de trei) ar fi probabil, de asemenea, eficientă pentru a stabiliza materialul luminos, dar, pe măsură ce spațiul este împărțit în mai multe secțiuni, cantitatea de material luminos care poate fi aplicat pe acul de ceas scade. Trei secțiuni asigură un echilibru plăcut, în care materialul luminos are suficient sprijin fără ca secțiunile individuale să devină prea mici. În plus, steaua cu trei vârfuri din cadrul acelor de ceas ajută la distincția vizuală a acesteia față de celelalte mâini și de indicatoarele de oră, ceea ce ajută și mai mult la lizibilitatea în condiții de iluminare slabă.

Este foarte probabil ca stilul “Mercedes” al acelor de la ceasurile sport Rolex să fie, de fapt, evoluția naturală a unui stil anterior, dar asemănător, cunoscut sub numele de “cathedral”. Ace de tip “catedrală” pot fi găsite pe o mare varietate de ceasuri de la diferiți producători, care sunt cu mult anterioare introducerii de către Rolex a acelor Mercedes. Este foarte posibil ca un set de mâini “catedrală” să fi fost modificat în scopul lizibilității și, astfel, Rolex s-a trezit cu ceea ce am ajuns să cunoaștem sub denumirea de acul de oră “Mercedes”.

Având în vedere că Rolex nu a publicat nicio informație oficială în ceea ce privește forma aceasta, diversele teorii vor continua. Indiferent, acul tip Mercedes este o caracteristică de bază printre ceasurile sport Rolex, iar designul său practic, dar atrăgător din punct de vedere vizual, a proliferat în întreaga industrie orologieră.