Cum alegi cerceii potriviti feței tale?

Mihai Matei

Cum sunt unele dintre cele mai căutate tipuri de bijuterii, cu o istorie veche de cel puțin 5300 de ani, cerceii se regăsesc într-o varietate de forme, dimensiuni și modele. Faptul că bijutierii se întrec în imaginație și pricepere când vine vorba de cercei din aur face inevitabilă pentru doamne și domnișoare întrebarea „cum aleg cerceii potriviți pentru mine?!”. Este perfect normal să ne întrebăm acest lucru iar de aceea, vă vom prezenta criteriile obiective pentru alegerea cerceilor potriviți în funcție de forma feței.

În funcție de ce criterii se aleg cerceii?

Există două atitudini pe care le putem aborda și care se aplică, de altfel, în cazul tuturor alegerilor în materie de stil: una subiectivă și una obiectivă. Pe de-o parte, putem purta ceea ce ne place pentru că simțim o apreciere estetică, o conexiune personală sau o afinitate pentru respectivul obiect, fără a ne gândi dacă se încadrează în anumite standarde/criterii fashion – este abordarea subiectivă a modei care poate fi îmbrățișată liber de către doamnele încrezătoare în simțurile proprii. Noi, cu siguranță, o apreciem! Alegeți cerceii eleganți, potriviți pentru dumneavoastră, în funcție de propriile gusturi.

Pe de altă, parte, există criterii obiective de care lumea modei ne sfătuiește să ținem cont, stabilite de către experți în urma cercetărilor, analizelor estetice, trendurilor și măsurătorilor corporale. În cazul cerceilor, criteriile de bază sunt: fizionomia feței, forma urechii, mărimea lobului urechii, poziționarea orificiului pentru cercel pe lob, tunsoarea/coafura. De asemenea, cerceii se aleg și în funcție de restul outfit-ului și de destinația purtării: cocktail, casual, office, eveniment de seară ș.a.

Cum alegi cerceii  în funcție de forma feței

În imaginea de mai jos puteți vedea cea mai cunoscută clasificare a tipurilor de fețe, în funcție de formă: triunghiulară, ovală, rotundă, inimă, alungită, pătrată.

Dacă nu știți care este forma feței dumneavoastră, procedați astfel: cu un centimetru de croitorie, măsurați lățimea pentru frunte, obraji, mandibulă, și lungimea întregii fețe. Notați măsurătorile – veți avea nevoie de ele în cele ce urmează.

Cercei pentru fața triunghiulară

Caracteristicile feței triunghiulare: mandibulă mai mare, obraji micuți, frunte mică, lungimea feței nu este relevantă.

Este recomandată purtarea unor cercei din aur rotunzi/ovali/circulari, de dimensiuni moderate.

Nu este recomandat să purtați cercei oversized sau cu unghiuri ascuțite.

Cercei pentru fața ovală

Caracteristicile feței ovale: lungimea feței este mai mare decât lățimea obrajilor iar lățimea frunții este mai mare decât cea a mandibulei.

Sunt recomandați cercei mici sau mari, cercei din aur rotunzi sau cu unghiuri drepte. Este cel mai „permisiv” tip de față.

Totuși, nu sunt recomandați cerceii care, prin lungimea lor, ar depăși nivelul bărbiei, deoarece ar putea crea efectul unei fețe prea alungite.

Cercei pentru fața rotundă

Caracteristicile feței rotunde: Lățimea obrajilor și lungimea feței au dimensiuni apropiate.

Acestea sunt mai mari decât lățimea frunții și a mandibulei iar cele două au dimensiuni similare. Bărbia este rotundă.

Se recomandă purtarea unor cercei din aur lungi, cu unghiuri drepte sau cercei mici cu forme geometrice drepte.

Se vor evita formele rotunjite.

Cercei pentru fața inimă

Caracteristicile feței inimă: Fața are o lungime mare iar apoi, în această ordine, urmează: lățimea obrajilor, lățimea frunții, lățimea mandibulei. Bărbia este ascuțită.

Recomandăm pentru acest tip de față cerceii lacrimă, tip triunghi cu baza în partea de jos, deci baze ample, care ar putea atenua îngustimea părții inferioare a feței.

Nu recomandăm cerceii cu forma triunghiulară dispusă în partea superioară, căci ar putea crea efectul contrar celui căutat.

Cercei pentru fața alungită

Caracteristicile feței alungite: Fața are o lungime mare iar lățimile obrajilor, mandibulei și frunții sunt similare.

Sunt recomandați cercei mici, rotunzi sau cercei mari, ovali. Modelele ornamentale din partea superioară ar cerceilor pot aduce un avantaj considerabil acestei forme a feței.

Cerceii lungi sau tip candelabru nu sunt recomandați – pot alungi inestetic fața.

Cercei pentru fața pătrată (sau dreptunghiulară)

Caracteristicile feței pătrate : Cele patru elemente au dimensiuni similare iar mandibula este dreaptă.

Dacă fața dumneavoastră are forma pătrată, vă sunt recomandate toate tipurile de cercei cu forme opuse, deci cercei din aur rotunzi. Pentru fața dreptunghiulară, cei mai potriviți sunt cerceii mici, pe lobul urechii.

Sunt de evitat formele pătrate sau dreptunghiulare (unghiurile ascuțite în general).

Structura osoasă a feței și tipurile de cercei

Dacă doriți să aprofundați criteriile de alegere a cerceilor potriviți pentru fața dumneavoastră, după ce ați identificat forma, puteți merge mai departe cu structura osoasă. Aceasta se observă cel mai bine în zona mandibulei.

Structură osoasă mică, îngustă , ce oferă un efect de finețe – se potrivesc cercei mici sau medii, ușori sau subțiri.

Structură osoasă medie , care creează efectul de echilibru – sunt adecvați cercei eleganți cu greutăți și dimensiuni medii

Structură osoasă proeminentă , care inspiră încredere și forță – sunt indicați cercei medii sau oversized, chiar și cu greutăți mai mari