Cum alegem un diamant – Ghid complet

Mihai Matei

Vom începe prin a cita faimosul slogan al lui Frances Getery – „ Un diamant este pentru totdeauna”. Un motto care reușește să cuprindă cel mai bine esența acestei geme, legătura dintre diamant și eternitate, o viziune romantică, ușor de transpus peste sentimentele de iubire și exaltarea înălțătoare pe care această stare ne-o oferă.

Se preferă alegerea diamantului, față de alte pietre naturale, în primul rând datorită compoziției sale chimice, care îl deosebește de alte pietre prețioase. Diamantul este singura piatră în a cărei compoziție intră un singur element chimic: carbonul. Apoi, duritatea 10 îl așază şi în fruntea scării Mohs , cea care desemnează duritatea pietrelor. Pentru o imagine mai clară asupra durității diamantului trebuie sa stiti, faptul că un diamant nu poate fi zgâriat sau șlefuit decât de către un alt diamant, şi că este de peste 80 de ori mai dur decât corindonul (rubinul şi safirul) cu duritate 9, ocupantul poziției cu numărul 2 pe scara Mohs. De altfel, această proprietate – duritatea – este responsabilă de numele pe care îl poartă astăzi diamantul. Provine din limba greacă, adamas (αδάμας) și înseamnă indestructibil . Diamantul nu poate fi atacat nici măcar de acizi.

Ne propunem o călătorie inițiatică în tainele diamantelor, unde vom descoperi și învăța tehnici de bază sub forma unui ghid complet pentru alegerea diamantelor, unde vom prezenta câte tipuri de diamante există, ce înseamnă claritatea diamantului sau tăietura acestuia, precum și multe alte detalii tehnice și estetice, toate acestea pentru ca alegerea diamantului perfect pentru tine să devină ușoară.

Clasificarea diamantelor

De-a lungul timpului au existat diferite sisteme de clasificare a diamantelor, cu toate că milenii la rând cel mai important criteriu de evaluare a acestora l-a reprezentat strict dimensiunea pietrei.

Cel mai popular sistem de evaluare al diamantelor, cel utilizat astăzi de către toți marii producători, este cel stabilit în anul 1953 de către Gemological Institute of America . Este vorba de sistemul de evaluare cunoscut în lumea întreagă sub forma de cei 4C:

Vom vorbi în cele ce urmează despre diamant, privindu-l din perspectiva bijuteriei, a rafinamentului, a eleganței, a distincției şi a aerului nobil pe care îl emană această nestemată, ținând cont de detaliile tehnice ale acesteia, pentru a înțelege mai bine de ce se afla în vârful listei gemelor.

Cum alegem un diamant – Ghid complet – Scurt istoric al universului diamantelor

Primele diamante au fost descoperite în urmă cu aproape 3000 de ani, iar cea mai veche atestare a existenței acestei pietre datează din jurul anului 300 î.Hr., într-un text budist. Încă din antichitate diamantul era considerat ca fiind piatră prețioasă, nobilă și de atunci până în zilele noastre și-a păstrat acest statut. Nicio altă piatră nu a reușit să intrige atât de mult spiritul uman, să fascineze omenirea, să dea naștere atâtor povești de dragoste, invidii și chiar războaie.

Diamantele utilizate la acea vreme erau rotunde. Abia la jumătatea secolului al XV-lea, în Anvers, Belgia este tăiat primul diamant în fațete. De altfel, Anvers este în zilele noastre centrul european al diamantelor.

Un alt moment important în istoria diamantelor are loc după jumătatea secolului al XIX-lea, când sunt descoperite uriașele zăcăminte de diamante din Africa de Sud, la Kimberley.

Diamantului i s-au atribuit nenumărate proprietăți de-a lungul vremurilor, de la amuletă, la obiect de cult, de la mijloc de exprimare a unui statut social și până la rolurile sale în societatea modernă: simbol al dragostei (al legăturii puternice dintre două persoane care se iubesc), mijloc de investiție (pentru că prețul diamantelor a fost mereu în creștere) și foarte multe întrebuințări industriale.

Diamantul ia naștere la adâncimi de peste 150 de km , în condiții de temperatură și presiune extrem de ridicate, în timp ce grafitul (de asemenea carbon pur) se formează mult mai aproape de scoarța pământului, fapt care conduce către o altfel de aranjare a atomilor. Oamenii de ştiinţă au estimat că cele mai vechi diamante au luat naştere acum mai bine de 2,5 miliarde de ani , iar cele mai noi au o vechime de câteva sute de milioane de ani. Dacă vom zăbovi puţin asupra acestei ultime idei vom realiza că acest detaliu este absolut fantastic – să poţi purta o piatră cu o vechime atât de mare, miliarde de ani, este aproape cutremurător, ceva care s-a format în inima acestei planete şi care din întunericul adâncurilor a răzbit până la suprafaţă, în timpul eruptiilor vulcanice, transportând cu el o fascinantă rază de strălucire, opera atotputernicei naturi. Astfel alegerea diamantelor a fost, este și va fi, cea mai prețioasă alegere, nicio altă gema nu îi va putea concura.

Claritatea diamantului – cum alegem un diamant în funcție de claritatea sa

Claritatea diamantului se referă la prezenţa unor eventuale incluziuni în interiorul pietrei sau a unor iregularităţi pe suprafaţa acesteia. Perfecţiunea clarităţii o reprezintă lipsa incluziunilor şi a iregularităţilor. Cu cât aceste incluziuni sau iregularități sunt mai puține cu atât piatra este mai rară.

În procesul de formare, acolo, în inima pământului, mici impurități pot fi cuprinse în interiorul unei pietre. Acestea sunt incluziunile.

Piatra brută, odată extrasă, este analizată din punct de vedere al incluziunilor. Șlefuitorii vor căuta cel mai bun unghi pentru a elimina sau, cel puțin, a diminua efectul incluziunii. După stabilirea formei și a unghiurilor în care urmează să fie taiata piatra, începe, munca de șlefuire, cea care va face ca diamatul brut să devină o piatră care capteză lumina pe care apoi o refractă sub forma unor străluciri.

În procesul de șlefuire pot apărea iregularități. De altfel, iregularitățile extrem de fine, îi ajută pe gemologi în alegerea diamantelor naturale și deosebirea acestora de imitații sau de cele sintetice.

Nu există două diamante ale căror incluziuni să fie identice. Ținând cont de cele două caracteristici care dau claritatea diamantului, respectiv – incluziunile și iregularitățile – vă propunem să consultați tabelul de mai jos, pentru o mai bună înțelegere asupra modului cum alegem un diamant, în funcție de claritatea acestora:

Între diferite grade ale clarității există diferențe extrem de mari de preț. Să vă imaginați doar că diamantele cu claritate FL nu sunt incluse în ofertele de preț ale marilor furnizori.

Între diferite grade ale clarității există diferențe extrem de mari de preț. Să vă imaginați doar că diamantele cu claritate FL nu sunt incluse în ofertele de preț ale marilor furnizori.

Culoarea diamantelor – cum alegem un diamant în funcție de culoarea sa

Nu este nimic neobișnuit ca lumea să asocieze diamantele cu o piatră incoloră. În realitate însă, aceste diamante, cele care nu prezintă nicio urmă de culoare sunt cu adevărat rare. Marea majoritate a diamantelor folosite în bijuterie au tente de galben şi maro .

Spuneam că diamantele sunt alcătuite din carbon în proporție de 99,95%. Diferenţei  de 0,05% îi atribuim rolul de element care oferă culoare diamantelor. Acum să spunem doar că diamantele se găsesc şi în alte culori: albastru, verde, galben, roz, roşu sau chiar negru, iar acest fapt se datorează prezenței unor metale, cum ar fi manganul, fierul, aluminiul, siliciul și altele.

Acest al doilea criteriu de evaluare și alegere a diamantelor, culoarea, aparține la rândul său celor elaborate de GIA. Acesta măsoară culoarea diamantelor sau, dacă considerăm că cea mai valoroasă culoare este cea incoloră, nu este greșit să spunem că, de fapt, acest criteriu măsoară lipsa de culoare a diamantelor.

O primă divizare a acestei subcategorii se face între diamantele incolore şi cele în culori. Celor în culori li se spune Fancy Color, adică, culori fantezie.

Revenind la impresia generală pe care o are toată lumea pe marginea culorii diamantelor, alegerea diamantelor ”incolore” se prezintă astfel:

Literele din scara de gradare de la D la Z descriu de fapt o gamă de culoare bazată pe tonuri – cât sunt de luminoase sau de întunecate şi cât de intensă este culoarea. Deși diamantele pot prezenta diferențe sensibile în intensitatea culorii, ele pot aparține aceleiași grupe de culori. Să reținem și faptul că mărimea pietrei este un factor de diferențiere în evaluarea diamantelor, culoarea fiind cu atât mai evidentă cu cât diamantul este mai mare.

Literele din scara de gradare de la D la Z descriu de fapt o gamă de culoare bazată pe tonuri – cât sunt de luminoase sau de întunecate şi cât de intensă este culoarea. Deși diamantele pot prezenta diferențe sensibile în intensitatea culorii, ele pot aparține aceleiași grupe de culori. Să reținem și faptul că mărimea pietrei este un factor de diferențiere în evaluarea diamantelor, culoarea fiind cu atât mai evidentă cu cât diamantul este mai mare.

Gradarea diamantelor din punct de vedere al culorii se face prin raportare la un set de mostre. Astfel, dacă privim un diamant de culoare L îl putem găsi ca fiind chiar incolor, asta până în momentul în care îl vom așeza lângă unul de culoare G. Analizate astfel, diferențele vor putea fi ușor de sesizat.

La fel ca și în cazul clarității, între diferitele grade de culoare pot exista variații de preț foarte mari. Spre exemplu, două diamante similare ca formă, tăietură, claritate, dar cu diferențe de culoare, unul F și altul H, pot avea diferențe de preț între 20-70%.

Sunt cunoscute până în prezent 27 de culori ale diamantului. Cele mai rare culori fantezie ale diamantelor sunt albastru, roșu sau verde. Ei bine, în cazul acestora, culoarea este cea care primează în fața celorlalte criterii de evaluare – claritate, carataj sau tăietură.

Sistemul de evaluare al diamantelor în culori fantezie are 9 trepte de evaluare în funcție de intensitatea culorii . Mai multă întensitate înseamnă și o valoare mai mare a respectivei pietre. Cu cât culoarea diamantului este mai pronunţată, mai vie, mai intensă, cu atât preţul pietrei va fi mai ridicat.

Tăietura diamantelor – cum alegem un diamant în funcție de tăietura sa

Deşi foarte puţină lume înţelege cu adevărat acest aspect, tăietura este trăsătura cea mai importantă a diamantului , chiar mai importantă decât dimensiunea pietrei. Pentru alegerea diamantului cel mai strălucitor – tăietura, calculul precis al unghiurilor și înălțimea, sunt cele mai importante trăsături, deoarece îi desăvârşesc strălucirea.

A nu se confunda tăietura cu forma diamantului, acestea sunt două lucruri distincte.

Ceea ce cucerește cu adevărat ochiul privitorului și îi influențează alegerea diamantului este strălucirea pietrei, focul acesteia, felul în care primește lumina și o trimite în exterior sub forma de scânteieri, atunci când diamantul se mişcă.

Ca să înțelegem exact cum se întâmplă acest lucru, să ne imaginăm o rază de lumină care pătrunde într-un diamant, aceasta se lovește de interiorul fațetelor, este reflectată de pe una pe alta și apoi, lumina descompusă în întreg spectrul de culori ale curcubeului se întoarce afară din diamant prin partea sa superioară. Acesta este rolul tăieturii.

Graficul de mai jos vă va arăta care sunt tăieturile ideale, importanța unei tăieturi corect proporţionate și ce se întâmplă cu lumina în cazul unor tăieturi nepotrivite:

Este momentul să discutăm și despre formele diamantelor. Cele mai des întâlnite diamante sunt cele cu tăietură rotundă. Briliantul este diamantul şlefuit cu 57 sau 58 de feţe triunghiulare care pornesc radiant dintr-un punct central . Termenul de briliant, folosit simplu, se referă la forma rotundă, însă taietura briliant se foloseşte şi la alte forme de diamante. În cazul tăieturilor fantezie veţi întâlni spre exemplu: “princess briliant cut”.

Aşadar, avem pe de-o parte diamantele rotunde (briliant) şi pe de altă parte, toate celelalte forme, care poartă denumirea de tăieturi fantezie (engl. fancy cuts). Cele mai des întâlnite forme sunt:

Exemple de bijuterii cu diamante cu diferite tăieturi briliant, princess, smarald şi baghetă:

Carat – cum alegem un diamant în funcție de carate (greutate)

Alegerea diamantelor se face și în funcție de greutatea acestora. Caratul este unitatea de măsură a diamantelor. Un carat este echivalentul a 0,20 de grame. Această unitate de măsură a fost aprobată ca măsură universală la începutul secolului trecut. Ca fapt divers, în trecut (încă de pe vremea Greciei antice), unitatea de măsură o reprezentau sâmburii de roşcovă. Aceștia au proprietatea de a fi relativ egali între ei ca greutate.

În afara caratului, o altă unităte de măsură pe care o veți întâlni este punctul. Subdiviziune a caratului, punctul este folosit de cele mai multe ori pentru desemnarea greutăţii diamantelor mai mici de un carat. Un carat este format dintr-o sută de puncte. Puteţi întâlni de exemplu un diamant prezentat ca având 0,53 carate sau 53 de puncte.

Două diamante, ambele cântărind un carat, pot avea dimensiuni diferite. Acest lucru se poate datora înălţimii pietrei şi a diametrului. Astfel, o piatră rotundă de un carat poate avea un diametru între 5,90 și 6,60 mm.

Alți factori care pot influența alegerea diamantului

Preţul diamantelor ţine cont de cei 4C (Claritate, Culoare, Carat si Tăietură – din engleza “Cut”), însă un alt factor, raritatea , este un atribut de luat în seamă în momentul stabilirii valorii unui diamant. Spre exemplu, prețul unui diamant de un carat cu calități medii se poate situa în jurul valorii de 6.000 de euro. Un alt diamant, de două carate, la aceleași calități, nu costă dublul celui de un carat, adică 12.000 de euro, cum v-ați fi așteptat, ci poate costa 16.000 de euro, iar explicația constă tocmai în raritatea pietrelor de dimensiuni mari.

În afara detaliilor referitoare la preţ prezentate mai sus, mai există un alt factor, cel al cerinţelor de pe piaţă. Spre exemplu, începând din anii ’70, a crescut foarte mult cererea de diamante galbene. Pentru că vorbim de o rezervă limitată de astfel de pietre și de o cerere în continuă creștere, valoarea acestor diamante a crescut anual cu 10-15%.

Preţurile diamantelor sunt stabilite pe unităţi de câte 10 puncte. Diamantele între 70 și 79 de puncte au o valoare, cele între 80 și 89 de puncte au o altă valoare. Așa se face că între diamantele de 99 de puncte și cele de un carat, deşi diferența este insesizabilă cu ochiul liber, pot exista diferențe semnificative de preț.

Cotațiile internaționale ale diamantelor sunt stabilite prin intermediul Listei Diamantelor Rapaport elaborate de Rapaport Group.

Dacă te-ai decis asupra așteptărilor pe care le ai de la viitorul tău diamant, te invităm să descoperi colecția noastră specială de bijuterii cu diamante !