Cele mai vechi marci de ceasuri din lume

Mihai Matei

Cele mai vechi marci de ceasuri din lume – Arta ceasornicarului există de secole. Ceasurile de mână au fost o tendință care nu a apărut decât după câteva secole de la fabricarea primelor ceasuri. Multe branduri de ceasuri au început să producă ceasuri de buzunar, dar apoi s-au mutat la ceasuri de mână, pe măsură ce au devenit populare la începutul anilor 1900. Dar care este cel mai vechi brand de ceasuri din lume?

Ceea ce este atât de interesant în domeniul ceasornicarului este că mai multe companii care și-au început productia cu secole în urmă sunt active și astăzi și continuă să-și prețuiască și să administreze moștenirea istoriei sale fine a ceasorniciei. Poate că nu surprinde faptul că majoritatea sunt din Elveția.

1.Blancpain: 1735

Cel mai vechi brand de ceasuri din lume este Blancpain . Compania și-a început activitatea în 1735 când fondatorul Jehan-Jaques Blancpain și-a deschis atelierul în propria sa casă din Villeret, Elveția. Se poate citi în înregistrările satului Villeret că Jehan-Jacques Blancpain s-a înregistrat ca si ceasornicar.

Blancpain a produs ceasuri la cererea marinei franceze, care în acel moment căuta un ceas care să fie fiabil, robust și care să reziste operațiunilor subacvatice dure. Brandul a fost reînviat în 1983 și astăzi face parte din Swatch Group. Dacă te uiți la ceasurile de la Blancpain, este clar că își inspiră noile modele din trecut.

2.Favre-Leuba: 1737

Un brand mai puțin celebru astăzi este Favre-Leuba . Compania produce încă ceasuri și își desfășoară operațiunile, dar nu este la fel de faimoasă și cunoscută ca unele dintre celelalte mărci de ceasuri. Compania a fost fondată în 1737 împreună cu familia Favre, când Abraham Favre s-a înregistrat ca ceasornicar în Le Locle, Elveția. Cu toate acestea, în 1815, Auguste Leuba, un om care provenea dintr-o familie de negustori și ceasornicari, s-a alăturat companiei. După aceea, compania și-a schimbat numele în Favre-Leuba.

Compania a fost vândută în anii 1980 din cauza crizei elvețiene a ceasorniciei (criza cuarțului), dar a reînviat în 2011. Astăzi, marca produce ceasuri avansate din punct de vedere tehnic, precum ceasuri care măsoară altitudinea și presiunea aerului.

3. Jaquet Droz: 1738

Una dintre cele mai vechi mărci de ceasuri este Jaquet Droz . Compania a fost fondată de Pierre Jaquet Droz în 1738, când a început să fabrice ceasuri în La Chaux-de-Fonds, Elveția. El s-a concentrat în special pe ceasurile cu horologie înaltă. Compania a avut un mare succes, ceasurile Droz fiind populare printre cei bogați. Cu toate acestea, războaiele napoleoniene vor avea un impact negativ asupra companiei. Compania a fost cumpărată de Swatch Group în 2000.

4. Ferdinand Berthoud: 1753

Ferdinand Berthoud este o companie despre care este posibil să fi auzit sau nu. Cel puțin nu este la fel de cunoscută ca celelalte companii din această listă.

Ferdinand Berthoud se află pe locul patru printre cele mai vechi mărci de ceasuri din lume. Ferdinand Berthoud a deschis un atelier la Paris, Franța în 1753. Berthoud era un om de știință și un ceasornicar care lucra pentru marina franceză. El este de fapt unul dintre inventatorii cronometrului marin. Compania a disparut în 1876 când a murit moștenitorul lui Ferdinand, Charles-Auguste Berthoud. Compania a fost relansată în 2015. Nu este surprinzător că aduce un omagiu patrimoniului său și al fondatorului său.

5. Vacheron Constantin: 1755

Multi cred că Vacheron Constantin este cel mai vechi brand de ceasuri din lume. Cu toate acestea, nu este cazul așa cum puteți vedea. Vacheron Constantin este a cincea cea mai veche companie de ceasuri din lume, fondată în 1755. Mai mult, Vacheron Constantin nu este cea mai veche companie de ceasuri din lume, dar este cea mai veche companie care și-a continuat operațiunile fără nicio întrerupere.

Majoritatea acestor vechi companii elvețiene de ceasuri au trebuit să-și oprească producția sau să o vândă cu totul. Dar Vacheron și-a continuat drumul prin toate furtunile. Vacheron Constantin este renumit pentru ceasurile și complicațiile sale de înaltă horologie. Este destinat persoanelor care apreciază măiestria excelentă și arta ceasorniciei fine.

Vacheron Constantin a fost fondat de Jean-Marc Vacheron în 1755 la Geneva, Elveția, care astăzi este cunoscut drept centrul orologeriei elvețiene.