Ceasuri Tissot – pareri si 12 modele clasice

Mihai Matei

Ceasuri Tissot – pareri si 10 modele clasice – Tissot este o marcă de ceasuri de care am auzit cu toții. Având în vedere poziția pe care o are și prestigiul pe care Tissot l-a obținut cu aproape 160 de ani de activitate, nu este de mirare că marca apare constant în tot felul de parteneriate.

Dar sunt ceasurile Tissot de bună calitate? Și sunt ele suficient de bune pentru a fi considerate de lux, având în vedere prețurile accesibile la care sunt comercializate ceasurile?

Istoria lui Tissot

Charles-Felicien Tissot și fiul său Charles-Emile Tissot au fondat compania Tissot în 1853 în regiunea Jura din Elveția. Succesul nu a întârziat să apară, când peste 1.000 de ceasuri de buzunar savonette au fost comercializate cu succes în primul an.

O întorsătură neortodoxă a afacerii i-a făcut să vândă ceasuri pentru Imperiul Rus în a doua jumătate a secolului al XIX-lea. Astfel, pe lângă succesul bogat în premii în țara de origine, Tissot a reușit să se extindă și pe piețele externe.

În 1918, Tissot a devenit o companie producătoare de ceasuri, producându-și propriile mecanisme și piese. Acesta a fost un adevărat indiciu al marilor obiective ale companiei, acela de a deveni unul dintre cei mai buni producători de ceasuri de mana din lume. Pentru a realiza acest lucru, precum și pentru a face față mai bine crizei financiare provocate de Marea Criză, Tissot s-a asociat cu o altă celebră companie elvețiană de ceasuri, Omega , și a format SSIH (Societe Suisse pour l’Industrie Horlogere) în 1930. Același parteneriat a devenit piatra de temelie pentru nașterea Swatch Group mai bine de 50 de ani mai târziu.

Perioada postbelică, din anii 1940 până la criza cuarțului, a fost monumentală pentru Tissot. Perioada a modelat reputația pe care marca o posedă în zilele noastre, când tehnicile inteligente de marketing și specializare au atras atenția întregii lumi. Un ceas elvețian accesibil era ceva ce doar câțiva, dacă nu chiar niciunul, ofereau. Iar Tissot avea avantajul în acest sens.

După ce a supraviețuit crizei cuarțului, s-a recomandat ca Tissot și alte companii independente să formeze un grup pentru a face față mai bine în viitoarele crize. Ulterior, în 1983 a fost înființat Swatch Group .

Acum, aflându-se sub aripa unei puteri financiare, Tissot avea toate motivele să experimenteze și să își lărgească colecțiile. Primul ceas din lume cu piatră, numit RockWatch, a fost lansat în 1985, iar un an mai târziu, primul ceas din istorie care a avut atât afișaj analogic, cât și digital al orei.

Cele două inovații au fost urmate de primul ceas de mână tactil în 1999 – T-Touch. Mai târziu, modelul a fost dezvoltat într-o piesă cu energie solară, devenind, din nou, primul ceas de acest fel. În prezent, Tissot exportă peste 4 milioane de ceasuri în întreaga lume și este prezent în aproape 160 de țări. Sloganul mărcii “Inovatori prin tradiție” va da cu siguranță speranțe justificate pentru alte inovații revoluționare.

Unde sunt fabricate ceasurile Tissot?

Așa cum v-ați fi așteptat, ceasurile Tissot poartă eticheta Swiss Made . Cu alte cuvinte, mecanismele au fost asamblate și inspectate în Elveția, iar cel puțin 60% din costurile de fabricație sunt interne.

Nu este un secret că industria elvețiană, în special mărcile cu prețuri mai mici, se bazează din ce în ce mai mult pe costurile de producție mai ieftine din China. Prin urmare, nu ar fi o surpriză sa aflam ca Tissot ar importa carcasele ceasurilor din Asia. Adevărul este că nimeni nu știe cu adevărat în ce măsură producătorii elvețieni de ceasuri exploatează legea.

Ceea ce contează cu adevărat însă este calitatea pe care elvețienii o pun în fabricație prin tehnologii, inovații și inspecții continue ale calității.

Atâta timp cât sunt respectate regulile stabilite pentru ca ceasurile să poarte eticheta, nu ar trebui să ne facem prea multe griji cu privire la originea micilor componente care intră în componența ceasului.

Materialele folosite

Primul lucru care iese imediat în evidență la aceste ceasuri Tissot este dedicarea pe care brandul a pus-o în dotarea ceasurilor cu materiale fiabile. Cea mai comună substanță pe care o veți găsi la majoritatea ceasurilor este oțelul inoxidabil.

Acesta este cel mai semnificativ și mai răspândit material din industrie și dintr-un motiv întemeiat – oțelul inoxidabil nu ruginește niciodată, oferind în același timp proprietăți rezistente la căldură și la zgârieturi. Necesită o întreținere redusă și este ușor de modelat în diferite forme.

Modelele Tissot high-end sunt adesea placate cu aur pentru un finisaj delicat, în timp ce piesele sportive sunt uneori acoperite cu PVD (Physical Vapour Deposition) pentru o durabilitate sporită. Unele ceasuri, cum ar fi T-Touch Expert Solar, sunt fabricate din titan antimagnetic, ceea ce le face mai ușoare în comparație cu un ceas de mână tipic din oțel.

Ceramica este utilizată la ceasurile Tissot pentru acoperirea inelului exterior al ceasului, care este expus zilnic la zgârieturi și impacturi. Datorită ingredientelor de oxid de aluminiu și zirconiu, piesele ceramice nu își vor pierde niciodată strălucirea, rămânând noi și proaspete practic pentru totdeauna.

Toate ceasurile Tissot sunt prevăzute cu un cristal de safir rezistent la zgârieturi. Acesta este cel mai rezistent material după diamant, fiind astfel perfect pentru ceasurile de înaltă calitate. Cristalele de safir pot lua mai multe forme și oferă ceasului o varietate de aspecte – plat, bombat, concav sau șlefuit. Curelele de ceas sunt în principal din metal și piele, în timp ce nailon și cauciucul sunt alegeri solide pentru anumite ceasuri sportive și de teren Tissot.

Mecanismele Tissot

Majoritatea calibrelor este de la un producător elvețian recunoscut de ETA. Cel mai ilustru dintre ele este Powermatic 80, care se laudă cu o rezervă de putere de 80 de ore. Faptul că un ceas automat poate rezista mai mult de trei zile fără auto-întoarcere este uimitor dacă îl comparăm cu rezerva de 1,5 zile a ceasurilor automate tipice. Powermatic 80 este o dezvoltare ulterioară a mișcării Swissmatic care are o rezervă de putere de 72 de ore. Veți găsi ambele mișcări în colecțiile actuale ale Tissot.

Unele calibre automate cu frecvență mai mare decât media, cum ar fi ETA 2836-2 care bate de 28.800 de ori pe oră și este disponibil în modelele Tissot Visodate. Ceasurile oferă o mișcare elegantă de alunecare a acelor secunde, ceea ce le face să fie unul dintre cele mai căutate ceasuri cu secundă de măturat.

Calibrul ETA Valjoux, cel mai scump dintre toate calibrele, este o complicație cronografică cu alimentare automată. Fiabilitatea și performanța sa au făcut din el un clasic de-a lungul deceniilor și este unul dintre cele mai emblematice mișcări din lumea orologeră. Și, evident, mișcările mecanice manuale și cu cuarț sunt, de asemenea, prezente în ceasurile Tissot.

Reputatia brandului Tissot

Tissot este renumit pentru că produce ceasuri de înaltă calitate la prețuri atractive, fiind astfel unul dintre cei mai buni ceasornicari elvețieni la prețuri accesibile, care oferă fiabilitatea pe care o aștepți de la elvețieni.Cei aproape 160 de ani de istorie în domeniul orologeriei au învățat marca să facă față diferitelor situații și tendințe de pe piață. Și împreună cu progresele tehnologice pe care le-au realizat pentru a ține pasul cu evoluția cerințelor clienților au adus mai departe credibilitatea Tissot.

Tissot este considerată o marcă de ceasuri premium cu un strop de lux. Nu are prestigiul lui Rolex sau Omega, dar, ca să fim sinceri, nu este ceea ce caută Tissot. Ceea ce le diferențiază pe cele două menționate anterior și Tissot este evaluarea ceasurilor. Când mărcile de lux aspiră la splendoare și se limitează la cumpărătorii bogați, atunci companiile de nivel premium vizează un segment de clienți mult mai larg, oferind ceasuri accesibile, dar foarte fiabile.

Pasionații de ceasuri compară adesea Tissot și o altă marcă elvețiană bine cunoscută, Hamilton. Deși cele două sunt destul de diferite din punct de vedere vestimentar, ele împărtășesc valori similare din punct de vedere al calității și al calibrului. Nu ar trebui să fie o surpriză datorită faptului că ambele sunt filiale ale Swatch Group.

Deci, sunt aceste ceasuri Tissot de bună calitate?

Trecând în revistă materialele, mișcările, tehnologiile și evaluările privind reputația ceasurilor, Tissot este una dintre cele mai bune mărci de ceasuri de clasă inferioară-premium din lume.

Dar este Tissot o marcă de lux? Nu, nu în sensul cel mai direct. Cu toate acestea, stropi de lux strălucesc din aceste ceasuri Tissot pe care le produc. De asemenea, strălucește indirect din numeroasele parteneriate care au pus marca în fața ochilor a milioane de oameni din întreaga lume.

Tissot nu se dedică furnizării de ceasuri de lux, nu asta urmărește. Dar la ce se pricep este să producă ceasuri elvețiene foarte durabile și arătoase, la prețuri potrivite pentru fiecare segment de clienți. În acest sens, putem numi ceasurile Tissot de lux, deoarece veți obține uimitor de mult din banii cheltuiți.