Ce reprezintă karatele aurului?

Mihai Matei

Aurul seduce orice privire: prelucrat cu măiestrie dă naștere unor bijuterii care au fermecat și continuă să farmece omenirea. Atribuit zeilor pentru strălucire, finețe, proprietăți fizice și chimice deosebite, dar și pentru raritate, aurul îndeplinește astăzi mai multe roluri: podoabă prețioasă, valoare de investiție, moștenire sentimentală și materială. Case de bijuterii cu renume internațional creează piese remarcabile alăturând aurului diamante și pietre prețioase, branduri autohtone se dezvoltă prin tehnici propri de prelucrare a metalului prețios, investitori de la începători la antreprenori de succes cumpără lingouri de aur iar oamenii de pretutindeni achiziționează bijuterii din aur (doar în SUA s-au achiziționat peste 150 de tone de aur în anul 2019). Toate acestea se întâmplă în contextul în care prețul aurului urmează o pantă ascendentă, atingând un nou maxim istoric chiar în acest an. Pentru că aurul este pe buzele tuturor, vă propunem să ne îndreptăm atenția către criteriul esențial în alegerea acestuia: ce reprezintă karatele aurului ?

Puritatea aurului – ce reprezintă karatele aurului?

Cu siguranță ați auzit și utilizat expresii precum „aur de 14k”, „aur de 18k”, „aur de 24k”, atunci când ați discutat despre aur sau când v-ați gândit să achiziționați bijuterii de aur. Se mai discută și despre „aur de 9k” sau „aur de 22k”, însă sunt formulări mai puțin cunoscute.

Karatele, prescurtate ”k” sau ”kt” sunt unități de măsură pentru calitatea aurului.

Atenție : în România se utilizează „caratul” și ca denumire nespecializată pentru ceea ce, în lumea bijuteriei, numim „karat”. Specializat la nivel internațional însă, caratul desemnează greutatea, fiind o unitate de măsură utilizată pentru pietrele prețioase, iar karatul desemnează puritatea – un concept despre care vom discuta în cele ce urmează.

Karatul este unitatea de măsură standard pentru puritatea aurului. În stare naturală, aurul are 24 de karate, ceea ce înseamnă că 24 de părți din 24 posibile sunt aur pur (99,9%), așadar aur care nu a fost aliat cu alte metale.

De ce se realizează aliaje din aur pur și alte metale?

Aurul pur (24 karate aur) este mult prea moale pentru a putea fi prelucrat și transpus în bijuterii. Se poate deforma, zgâria sau chiar rupe cu ușurință. Acesta este și motivul pentru care, încă de la descoperirea primelor metode de realizare a bijuteriilor prețioase, a putut fi utilizat chiar și cu cele mai primitive unelte.

Standardele de calitate din prezent presupun utilizarea instrumentelor și tehnicilor speciale, așa încât o bijuterie de aur să reziste în timp și să poată fi lăsată moștenire din generații în generații.

Astfel, alierea aurului cu metale precum cupru, argint, zinc, paladium crește rezistența acestuia.

Procedeul de aliere se utilizează și în scop decorativ, pentru schimbarea culorii (de unde provin tipurile de aur în funcție de nuanță – alb, rose dar și variații mai rar întâlnite precum albastru, verde, negru) și micșorarea prețului metalului.

Karate aur – câte tipuri de aur există în funcție de puritate?

În funcție de standardele cunoscute pentru puritatea aurului, poate fi alcătuită o listă cu cele mai cunoscute tipuri de karate la aur:

aur de 9k – 9 din 24 de părți ale metalului sunt aur, rezultând o puritate de 37,5% – titlu 375. În România, bijuteriile mai puțin de 9 karate aur nu sunt recunoscute drept bijuterii de aur.

aur de 10k – 10 din 24 de părți ale metalului sunt aur, rezultând o puritate de 41,7% – titlu 417;

aur de 12k – 12 din 24 de părți ale metalului sunt aur, rezultând o puritate de 50% – titlu 500;

aur de 14k – 14 din 24 de părți ale metalului sunt aur, rezultând o puritate de 58,5% – titlu 585. Este cel mai popular tip de aur, datorită combinației sale dintre rezistența crescută și strălucire, putând fi găsit la prețuri avantajoase;

aur de 18k – 18 din 24 de părți ale metalului sunt aur, rezultând o puritate de 75% – titlu 750 – este cel mai frecvent tip de aur utilizat pentru montarea pietrelor prețioase;

aur de 22k – 22 din 24 de părți ale metalului sunt aur, rezultând o puritate de 91,7% – titlu 917 – este rar utilizat în prelucrarea bijuteriilor, fiind moale;

aur de 24k – aurul pur, cu puritate de 99,9 – 99,5%. Este cel sub forma căruia se comercializează lingourile de aur. Standardele minime pentru realizarea și comercializarea lingourilor de aur pentru investiții au fost elaborate de către London Bullion Market Association (LBMA) sub forma unui set de reguli intitulat Good Delivery, ce prevede, printre altele, puritatea aurului de minim 99,5%.

După ce am aflat care sunt diferențele dintre tipurile de aur în funcție de karatele aurului, ne-am putea întreba, spre exemplu, dacă bijuteriile din aur de 18k sunt mai calitative decât cele din aur de 14k? Răspunsul este nu . Bijuteriile de aur 18k au mai mult conținut de aur pur și, prin urmare, au o valoare mai mare. Totodată, conținutul ridicat de aur le face mai sensibile decât bijuteriile de aur 14k, care, în schimb, au un preț mai mic.

Bijuteriile realizate și comercializate de către Casa de Bijuterii Sabion au doar titluri 585 (14 karate aur) și 750 (18 karate aur). Făurite cu drag și măiestrie de bijutieri români, în atelierele din Târgu Mureș, sunt disponibile atât online, pe sabiono, cât și în magazinele Sabion din țară!