Ce este si cum se foloseste coroana unui ceas

Mihai Matei

Coroana unui ceas este o conexiune directă cu mișcarea din interiorul unui ceas de mână și este situată la ora 3 pe majoritatea modelelor de ceasuri. Coroana ceasului este considerată o parte a carcasei. Este piesa finală a arborelui mecanismului de înfășurare și conexiunea directa între componentele exterioare și interioare ale unui ceas.

Funcțiile unei coroane de ceas

La ceasurile de mână clasice, coroana are două funcții. Prima sa funcție este de a controla mâinile ceasului pentru a seta ora. Tragând și rotind coroana unui ceas de mana , mâinile ceasului pot fi mutate în poziția dorită și astfel este setată ora exactă.

A doua funcție se referă la ceasurile cu mecanism de înfășurare manuală. Coroana este utilizată pentru alimentarea ceasului, adică arborele de alimentare este pus în mișcare, ceea ce pune în mișcare roata de antrenare a mecanismului de înfășurare, roata coroanei și roata cu clichet. Această funcție face ca dimensiunea coroanei sa fie usor mai mare, pentru ca aceasta să poată fi ușor prinsă și extrasă.

Familia Breguet și contribuția lor la istoria ceasului de mana

Coroana unui ceas are adesea o suprafață nervurată pentru a ușura utilizarea în diverse situații. Acest design dateaza de la prima coroană înfășurată a unui ceas. În 1830, primul model cu coroană înfășurată a fost vândut de Antoine Louis-Breguet . Până în acest moment, ceasurile erau încă înfășurate cu o cheie mică. Capătul pandantivului, care a fost folosit pentru a seta timpul și a înfășura mișcarea, a fost numit „buton”. Din fericire, numele mult mai elegant „coroană” a fost adoptat în cele din urmă.

Invenția coroanei de ceas nu a fost prima inovație care a venit din partea familiaei Breguet . Industria ceasorniciei îi datorează numeroase invenții esențiale lui Abraham Louis Breguet, tatăl lui Antoine, de exemplu turbillonul.

Cele mai comune forme de coroană

De-a lungul timpului s-au dezvoltat diverse forme ale coroanei, care oferă adesea informații despre tipul de ceas sau marca lui. Cele mai frecvente forme ale coroanei includ următoarele:

Coroane drepte: probabil cea mai populară și în același timp destul de simplă formă de coroană, coroana dreaptă, se găsește predominant pe modelele Rolex.

Coroane în formă de ceapă: coroana de ceapă și-a luat numele datorită aspectului sferic și canelurilor care amintesc de o ceapă. Această coroană este adesea utilizată pentru ceasuri pilot precum Lindbergh de Longines.

Coroane conice: Această formă de coroană este o rămășiță din primele zile ale aviației. Piloții au apreciat senzația coroanei conice distincte, care putea fi acționată cu ușurință chiar și atunci când purtați mănuși. IWC Big Pilots este un exemplu de model cu coroană conică.

Coroane cu cabochon: Cabochon înseamnă „cap de unghii” și se referă la o tăietură de piatră prețioasă care este plană în partea de jos și cu cupolă în partea de sus. Prin urmare, o coroană cu cabochon este ornamentată cu o mică piatră prețioasă sau sticlă și poate fi văzută pe Cartier Tank Francaise, de exemplu.

Coroane cu buton: Acest tip de coroană este adesea utilizat pentru cronografe. Împingătorul poate fi utilizat pentru a porni funcția cronografului (pornire, oprire și resetare). Un exemplu de coroană cu împingător integrat este Grande Ellipse Chrono Monopoussoir Tourbillon de Mouawad, care se referă deja la funcția din numele său („Monopoussoir” este franceză pentru monopusher, un ceas cu funcție de cronometru și un singur element de control).

Coroane inserate: Cea mai subtilă formă a coroanei este probabil coroana inserată, care este integrată în carcasă și, prin urmare, mai puțin vizibilă. Chopard Monte Carlo, de exemplu, are o astfel de coroană.

Amplasarea coroanei joacă, de asemenea, un rol practic alături de cel estetic. La ceasurile de scufundare, acestea sunt de obicei poziționate la ora 2 sau 4 în locul poziției clasice la ora 3 pentru o mai mare protecție și pentru a evita orice presiune incomodă pe partea din spate a mâinii. Există, de asemenea, modele în care coroana este poziționată la ora 9. Acest lucru vine în special în deliciul pasionaților de ceasuri stângaci.

Coroana unui ceas este cel mai slab punct al sau

Coroana unui ceas este, în afară de utilizarea sa practică, și punctul slab al unui ceas. Aici murdăria și apa pot pătrunde cu ușurință în interiorul unui ceas. Din acest motiv, producătorii de ceasuri au folosit diverse măsuri pentru a-și proteja modelele.

În 1926, Rolex a început să folosească o coroană înșurubată pe modelele sale și a introdus astfel primul ceas impermeabil. Principiul este că, prin apăsarea și înșurubarea simultană a coroanei, un inel de etanșare situat în interiorul coroanei este apăsat pe carcasă, asigurând astfel rezistența la apă.

Omega a introdus o formă specială de coroană înșurubată în anii 1970. În cazul Omega Seamaster PloProf (Ref. 166.0077), coroana este asigurată de un pandantiv de protecție suplimentar și înșurubată la carcasă. Mai mult, coroana de pe acest model a fost mutată în poziția de ora 9 pentru a preveni reglarea accidentală. Construcția complicată a PloProf a garantat rezistența la apă până la 600 de metri. Alți producători își sigilează ceasurile cu unul sau mai multe inele de etanșare în coroană.

În funcție de cât de mult efort este investit, se determină dacă și cât de multă presiune de apă poate rezista în cele din urmă ceasul tău. În orice caz, ar trebui să cunoașteți informațiile despre rezistența la apă și semnificația acesteia pentru a vă asigura că vă puteți bucura de ceas mult timp.