Care sunt cele mai scumpe diamante din lume?

Mihai Matei

Așa cum spunea și Marilyn Monroe, diamantele, respectiv bijuteriile cu diamante, sunt prietenele cele mai bune ale unei femei, însă cu siguranță, acestea sunt captivante și pentru bărbați. Dacă nu pentru strălucirea incomparabilă, atunci cu siguranță pentru valoarea lor, care devine uneori inestimabilă.

Precum o spune și bine cunoscutul slogan „un diamant este pentru totdeauna”, creat de Frances Gerety pentru DeBeers Group, diamantele se află în „circulație” de secole fără a-și fi pierdut frumsețea originară.  În cele ce urmează, vă propunem o călătorie în lumea celor mai celebre diamante din lume.

Top 10 cele mai scumpe diamante din lume

1. Diamantul Koh-i-Noor

Pe locul întâi vom poziționa acest diamant, care în traducere din limba persană ar însemna „muntele de lumină”. Koh-i-Noor este un diamant alb, de 105,6 carate, găsit în India în secolul al XIII-lea. Datorită longevității și dimensiunilor sale impresionante, este unul dintre cele mai cunoscute și faimoase diamante din lume.  Acesta decorează coroana Reginei Mamă a Angliei, Elisabeta Bowes-Lyon și se găsește în Muzeul Turnul Londrei unde poate fi admirat de vizitatori.

Diamantul Koh-i-Noor este un diamant al cărui valoare nu poate fi estimată.

2. Diamantul Grand Sancy

Este doilea cel mai scump diamant din lume, tot cu o valoare inestimabilă, însă cu mai puține carate decât cel pe care l-am poziționat pe primul loc, respectiv 55,23 carate. Diamantul Grand Sancy este de culoare galbenă și are formă de scut. Valoarea inestimabilă se datorează și istoriei sale, fiind descoperit în secolul al XV-lea.  Astăzi, diamantul poate fi admirat în Muzeul Luvru, care l-a achiziționat în 1978  la prețul de 1 milion de dolari, însă, așa cum am precizat, în ziua de astăzi valoarea sa nu poate fi estimată.

3. Diamantul Culliman – Steaua Africii (cel mai mare diamant din lume)

Acest minunat diamant în formă de lacrimă a fost tăiat din diamantul care a fost catalogat ca fiind cel mai mare diamant din lume găsit vreodată – în formă brută, avea 3.000 de carate. Diamantul a fost descoperit în Africa, în anul 1905, și a dus la crearea a peste 100 de diamante de diferite forme, multe dintre acestea făcând astăzi fac parte din colecția de bijuterii a Coroanei Britanice. Steaua Africii decorează astăzi sceptrul sfântului Eduard și este conservat în Muzeul Turnul Londrei. Ca dimensiune, se poziționează pe locul al 2-lea în lume, având 530,3 carate. Valoarea sa este estimată la cca 2 miliarde de dolari.

4. Hope Diamond – Diamantul Speranței

Acest diamant a fost descoperit în secolul al XVI-lea și a fost achiziționat de către regele Luis al XIV-lea in anul 1668. Diamantul este de culoare albastră și are 45,42 carate – o adevărată încântare pentru privitor! Se spune că Diamantul Speranței ar fi blestemat, deoarece a adus ghinion tuturor celor care l-au purtat de-a lungul secolelor. Astăzi, îl găsim în Muzeul Național de Istorie Naturală din Washington și se estimează că valoarea sa ar atinge suma de 250 de milioane de dolari.

5. Diamantul Beers Centenary

Acest diamant, precum indică și numele său, aparține casei de bijuterii De Beers, însă se speculează că ar fi fost vândut unui cumpărător secret. Diamantul a fost găsit în vara anului 1986 și a fost prelucrat de către unul dintre cei mai mari artizani în tăierea diamantelor ai tuturor timpurilor, Tolkowsky. Acesta a folosit o metodă foarte veche de tăiere, care a presupus o muncă de 3 ani pentru a-l aduce la forma sa de astăzi la greutatea de 273,85 carate. Beers Centenary valorează aproximativ 100 de milioane de dolari.

6. Diamantul Steaua Roz

Este un diamant de 59,60 carate, denumit astfel datorită nuanței sale intense de roz. În anul 2017 a fost vândut pentru 71,2 milioane de dolari, la acel moment fiind cel mai mare preț înregistrat pentru o bijuterie vândută în cadrul unei licitații. Acest diamant a fost descoperit, tot în Africa în anul 1999, iar prelucrarea sa a durat 2 ani. Astăzi, această gemă se află în proprietatea Chow Tai Fook din Hong Kong.

7. Diamantul Wittelsbach Graff

Această gemă de 31,06 carate este caracterizată de o culoare albastră intensă cu reflexii gri, extrem de prețioase și apreciate.  Bijutierul englez Laurence Graff a achiziționat nestemata în anul 2008 la prețul de 21 de milioane de euro. Acesta l-a prelucrat reducându-l cu 4 carate, eliminându-i  astfel imperfecțiunile.  Astăzi se află în proprietatea unui emir al Qatarului, care l-a achiziționat cu 67,4 milioane de euro în 2011.

8. The Princie Diamond- Diamantul Micului Prinț

Acest diamant roz de 34,65 carate a fost „botezat” astfel în onoarea micului prinț, fiul lui Sita Devi, maharajah de Baroda. A fost găsit în miniera indiană din Golcanda, în urmă cu 300 de ani. În anul 1960 a fost cumpărat de către familia regală Hyderabad cu suma de 33 de milioane de euro. Astăzi, se spune că ar fi proprietatea unui șeic din Qatar care l-ar fi achiziționat la prețul de 40 milioane de dolari.

9. Diamantul Winston Blue

Acest diamant a fost achiziționat în 2014 de către bijutierul american supranumit „regele diamantelor”, Harry Winston, cu suma de 23,8 milioane de dolari, cu aproximativ 1,8 milioane de dolari/carat, dacă ne raportăm la cele 13,22 carate ale sale.

10. Diamantul Roșu Moussaieff

Încheiem topul celor mai scumpe diamante din lume cu acest diamant celebru de culoare roșu intens în greutate de 5,11 carate.  Acest diamant a fost găsit în Brazilia și valorează aproximativ 8 milioane de dolari, însă fiind vorba despre o gemă extrem de rară, acest preț este estimativ, fiind dificilă o apreciere exactă . Momentan, diamantul se află în proprietatea Moussaieff Jewellers Ltd.

În toate dimensiunile și formele, diamantele sunt cuceritoare. Descoperă-le în colecția de bijuterii cu diamante Sabion!