“Big Five” din industria ceasurilor elvețiene

Mihai Matei

Sunt printre cei mai mari și mai puternici din lume. Sunt elita incontestabilă a regnului animal al Africii și au fost mult timp ținta lăcomiei umane: leul, elefantul, leopardul, bivolul african și rinocerul. Colectiv formează „Big Five” din Africa. O imagine similară apare în industria ceasurilor elvețiene, departe de nesfârșitele deșerturi nisipoase și oazele pitorești ale continentului african. Cu toate acestea, elefanții au văzut ultima dată Alpii Elvețieni în timpul lui Hanibal și este greu să ne gândim la un moment în care leii sau rinocerii erau zăriți în jurul stațiunilor de schi din Sankt Moritz. În schimb, “Big Five” din Elveția sunt titanii incontestabili ai Haute Horlogerie.

Leul de la Genf: Rolex

Este de la sine înțeles că Rolex se află în vârful „Big Five”. Cu sediul la Geneva, cel mai prestigios brand de ceasuri din toate timpurile are o istorie bogată și plină de evenimente. Compania a inventat nu numai primul ceas rezistent la apă, Rolex Oyster , ci a adus în lumea ceasorniciei primul calibru automat – două caracteristici ale unui ceas de mână de înaltă calitate, indispensabile astăzi.

Dacă aruncați o privire mai atentă la Day-Date (Ref. 118238), care este, fără îndoială, unul dintre cele mai atractive ceasuri ale mărcii, veți observa un număr interesant de asemănări cu un leu. Sigla Rolex, de exemplu: infama coroană. În literatură, leul este adesea descris ca regele animalelor și, în mod firesc, regele poartă o coroană pe cap. Dar hai să facem un pas mai departe: forma canelată a cadrului încadrează elegant cadranul acestui ceas de lux accentuând fața acestui prădător cu aspect regal, asemănător coamei. În cele din urmă, trebuie să menționăm asemănarea culorii atât a ceasului, cât și a animalului. Aurul Day-Date strălucește la mana purtătorului său la fel ca blana unui leu în soarele strălucitor din Sahara.

Puternic ca un elefant: Hublot

Elefanții, la fel ca ceasurile maestrilor de la Hublot, sunt imense și cu totul impresionante. Aspectul futurist al ceasurilor Hublot le-a făcut extrem de populare printre sportivi și muzicieni. Și pe bună dreptate, ceasurile mărcii de lux din Nyon sunt realizate din cele mai prețioase și extravagante materiale – iar aspectul lor este unic.

A trece cu vederea un ceas de la Hublot este asemănător cu faptul că nu observi elefantul metaforic din cameră. S-ar putea să te prefaci că îi ignori pe amândouă, dar vei ști sigur că este încă acolo. Este posibil să găsim anumite asemănări între ceasurile Hublot, în cazul nostru un Big Bang Evolution (Ref. 301.SB.131.RX) și pahidermele africane. În comparație cu Rolex Day-Date menționat anterior, Big Bang Evolution are un diametru cu 8 mm mai mare. La fel ca un elefant, un ceas Hublot este foarte greu de ascuns. Cu un pic de imaginație, puteți vedea chiar și un cap de elefant în Big Bang Evolution. Privind fața ceasului, părțile negre din dreapta și din stânga carcasei arată ca capul unui elefant cu urechi pe ambele părți și un trunchi aparent în forma brățării în partea de jos.

Ca un leopard: Omega

Omega este, de asemenea, una dintre cele mai mari și mai influente mărci din industria ceasurilor elvețiene și este unul dintre cei mai duri concurenți de la Rolex. Cu toate acestea, în Biel / Bienne, oamenii își urmează propriul drum, se bazează pe instinctele lor personale și, mai presus de toate, nu sunt intimidați de vuietul de la Geneva. Un leopard și Omega au multe în comun: ambele radiază forță, încredere în sine și superioritate.

Desigur, Ediția limitată Anniversary (Ref. 311.63.42.30.03.001) a Omega Speedmaster Chronograph nu amintește exact de un leopard. Cu toate acestea, observăm unele paralele cu o rudă apropiată a leopardului – pantera. Aceste animale rare se caracterizează printr-o haină de blană neagră și ochi galbeni strălucitori, care seamănă cu acest ceas de la Omega cu cadranul albastru de miezul nopții, aproape negru și carcasa sa din aur galben strălucitor. Chiar și ambasadorul său emblematic, super-spionul britanic James Bond, emană o eleganță similară cu cea a grațioasei pantere.

African buffalo: TAG Heuer

Producătorul de ceasuri TAG Heuer este, de asemenea, unul dintre „Big Five” din Elveția. Omologul său animal ar fi puternicul bivol african și o luptă de lungă durată îl leagă de primul dintre „Cinci Mari”. Tensiunea dintre Rolex și TAG Heuer își are inceputurile in anii 60.

În 1963, TAG Heuer și Rolex au lansat Carrera și, respectiv, Daytona, un cronograf special conceput pentru sporturile cu motor și, în cazul Rolex, inclusiv un cosmograf. Odată cu aceasta, a început lupta pentru supremație pe circuitele lumii. Rivalitatea dintre cele două companii continuă până în prezent, dar în ciuda tuturor probabilităților bivolului african în această competiție, leul trebuie luat în serios.

Fără prădători naturali: Breitling

Rinocerul și marca Breitling completează lista noastră de ceasuri de lux „Big Five”. Dar ce are în comun un ceas de înaltă precizie de la Breitling cu un rinocer? La fel ca puternicul rinocer al stepei africane, Breitling nu se confruntă cu nicio amenințare naturală pe scena ceasornicarului internațional. Compania este practic de neatins. În timp ce leul și leopardul pot fi mai elegante decât rinocerul, nu ar visa niciodată să se încurce cu un colos care cântărește câteva tone. Același lucru este valabil și pentru Breitling și concurenții săi. Se tolerează reciproc, dar se lasă reciproc în pace cât mai mult posibil. Designul vizibil și masiv al lui Breitling a fost asociat în mod inconfundabil cu ceasurile de pilot precise realizate de ceasornicarul din Grenchen.

În general, ceasurile Breitling se remarcă prin carcase uriașe, care stau ferm pe încheietura mâinii. Un ceas precum Breitling Super Avenger (Ref. M13370), cu culoarea sa gri închis mat și un diametru al carcasei de 48,4 mm, evocă inevitabil spiritul unuia dintre acești giganți blânzi.