Aur alb vs. aur galben – ce alegem?

Mihai Matei

Cu doar câteva decenii în urmă, o dilemă precum „aur alb vs. aur galben” nu ar fi avut cum să apară în calea celui sau celei care fie își dorea piese prețioase pentru a-și completa ținutele, fie căuta un cadou special pentru cineva drag. În schimb, în prezent, a alege între tipul clasic de aur, de culoare galben-auriu intens, și variațiile de nuanțe ale acestuia, de la modernul alb la excentricul negru, poate fi o reală provocare atunci când ne aflăm în fața vitrinei sau când studiem cu atenție un magazin online de bijuterii.

În cele ce urmează, ne vom concentra pe comparația dintre aurul alb și aurul galben – vom vedea care sunt diferențele dintre cele două și în funcție de ce criterii trebuie să ne hotărâm atunci când suntem nevoiți să alegem o variantă.

Definiri

Aurul galben poate fi considerat tipul de aur „originar”, așa cum se găsește în stare naturală: un metal moale, extrem de versatil și ductil.  Atunci când este prelucrat în bijuterie, este aliat cu diverse metale compatibile printr-un procedeu menit să-i crească rezistența și durabilitatea. Așa cum observam în discuția despre tipurile de aur , prin aliere se obțin karatajele aurului, de la 18 karate la 9 karate (minimul legal în România pentru bijuteriile de aur) și se pot obține diverse culori ale metalului prețios.

Dacă privim metalul prețios în sine, este greșit să diferențiem între aur galben sau aur alb, pentru că nu aurul se schimbă, ci elementul de aliere care duce la obținerea unui metal de culoare gri foarte deschis, light, ușor gălbui. O astfel de combinație din care rezultă aurul alb este următoarea: Aur pur + Cupru + Zinc + Paladium .

Aurul alb este o variație de culoare a aurului originar. În procedeul de aliere, proporția de aur pur este păstrată, iar ajustările se realizează în cazul celorlalte metale care intră în compoziția rezultatului final:  spre exemplu, vom avea o bijuterie din aur alb de 18 karate, în care 18 părți sunt aur pur, dar conținutul de metal alb, precum paladiumul, va fi într-o proporție mai mare în cadrul celor 6 părți rămase.

Scurt istoric al preferințelor: aur alb vs. aur galben

Primele bijuterii din aur alb au fost lansate pe piață în 1912, când aurul alb a fost patentat în Pforzheim, Germania. La acea vreme, era obținut ca aliaj între cupru, zinc și nichel. Nuanța albă a aurului se apropia extrem de mult de culoarea naturală a platinei, motiv pentru care acesta a devenit popular în prima jumătate a secolului XX. Avântul pe care preferințele pentru aurul alb îl luaseră printre pasionații de bijuterii a fost redus odată cu cel de-Al doilea Război Mondial, când industria aurului, deja orientată către scopurile militare și prea puțin rămasă pentru estetică, era axată pe alierea cu un metal care oferea o nuanță roșiatică aurului galben, cuprul. Ulterior, și după încheierea războiului, a devenit populară în lumea bijuteriilor această nouă variație subtilă a aurului galben, care a setat un trend ce avea să dureze până în anii `90.

Atât finalul de secol XX cât și, din analiza preferințelor cumpărătorilor de bijuterii de aur, începutul secolului curent poziționează aurul alb la egalitate cu aurul galben. Cu toate că bijuteriile din aur galben rămân alegerile clasice pentru inele de logodnă și verighete din aur , piesele din aur alb sunt tot mai frecvent alese de cei care pășesc pe drumul vieții în doi.

În privința celorlalte categorii de bijuterii, precum cerceii, pandantivele, inelele, brățările, dacă în urmă cu câțiva ani se putea observa o tendință către variantele din aur alb ale acestor piese, în detrimentul celor din aur galben, anul 2020 este unul în care piața de bijuterii utilizează cele două culori în feluri creative sau chiar în combinații surprinzătoare care nu permit surclasarea!

Bijuterii din aur alb sau galben – avantaje și dezavantaje

Ambele tipuri de aur se bucură de proprietățile de bază ale celui mai iubit metal prețios: forma care nu se deteriorează în timp, rezistența crescută în condiții de purtare intensă a bijuteriei; strălucirea seducătoare; compatibilitatea cu pielea (nu provoacă alergii).

Pe lângă acestea, putem identifica:

Avantajele bijuteriilor din aur galben:

păstrează nuanța galben-aurie intensă, care a fost dintotdeauna asociată cu soarele, divinul și regalitatea

sunt ușor de întreținut, în condiții normale de purtare

satisfac cu ușurință toate stilurile vestimentare

avantajează toate nuanțele de piele posibile

sunt mai ușor de ajustat și reparat (deoarece metalul este mai moale și nu necesită placare suplimentară cu rodiu)

pot avea montate orice tip de piatră prețioasă sau semiprețioasă

în funcție de elementele de aliere utilizate, este, de regulă, mai ieftin decât aurul alb

Putem identifica un singur dezavantaj al bijuteriilor din aur galben: fiind mai moale, se zgârie mai ușor, spre deosebire de aurul alb.

Avantajele bijuteriilor din aur alb:

au o nuanță modernă, similară platinei

aspectul de platină este ușor de obținut cu un cost cu mult redus

datorită băilor galvanice cu rodiu prin care se tratează aceste bijuterii, obțin o rezistență crescută la zgâriere

sunt bijuterii care marchează prețiozitatea în mod discret

anumite persoane consideră că aurul alb se asortează mai bine cu diamantele decât aurul galben (însă colecția noastră de bijuterii cu diamante ne arată că cea mai prețioasă piatră strălucește în mod superb în fel și fel de variante!)

Nici în cazul aurului alb nu putem identifica mai multe dezavantaje, cu excepția faptului că este mai dificil de întreținut: stratul superficial de rodiu se deteriorează în timp, motiv pentru care se impun reviziile periodice la bijutier.

În cazul în care bijuteriile din aur alb au în alcătuire nichel, pot determina alergii.

*Cu toate că legislația românească nu a interzis încă folosirea nichelului în bijuterii, Casa de Bijuterii Sabion nu utilizează acest metal.

Întrebări frecvente

Î: Să aleg bijuterii din aur alb sau galben dacă am un buget redus?

R: Cu toate că e posibil ca același model de bijuterie să fie cu puțin mai scump în varianta din aur alb, față de cea din aur galben, această diferență nu este într-atât de mare încât să merite un compromis atunci când preferințele dumneavoastră tind spre aurul alb. Simțiți-vă liberi să alegeți bijuteria care vă transmite emoție!

Î: Să aleg un inel de logodnă din aur alb sau aur galben?

R: Vă recomandăm să alegeți nuanța acestei bijuterii de-o importanță deosebită în funcție de gusturile iubitei. Observați ce nuanță preferă. Țineți cont și de faptul că, în general, după căsătorie, inelul de logodnă va fi purtat alături de verighetă. Astfel, dacă ați cumpărat un inel de logodnă din aur galben, este recomandat să achiziționați și verighete din aur galben, pentru a crea un efect unitar între cele două.

Î: Trebuie neapărat să asortez aurul alb cu aurul alb și aurul galben cu aurul galben?

R: În cazul unor bijuterii purtate împreună pe termen lung, precum verigheta și inelul de logodnă, e posibil să vă doriți o estetică unitară. În ceea ce privește asortarea de zi cu zi a bijuteriilor, așa cum putem crea piese care îmbină aurul alb cu aurul galben sau roze, în diverse tonuri, și dumneavoastră puteți să alegeți combinațiile care vă atrag. Regula de aur este să vă simțiți bine, fie că alegeți o verighetă din aur galben și un inel de logodnă din aur alb sau invers!

Î: A devenit aurul galben demodat?

R: Aurul galben va fi mereu la modă. În general, originarul nu se demodează niciodată, pentru că reunește calitățile esențiale pentru care iubim un lucru. Vor exista trenduri fashion de fel și fel, însă întotdeauna vom regăsi aurul galben printre preferințele de vârf.

Î: Cum se diferențiază aspectul aurului alb de cel argintului?

R: Chiar dacă aurul alb beneficiază de tratarea cu rodiu, acesta păstrează o nuanță ușoară gălbuie – nu este un argintiu categoric, iar un ochi format va observa acest lucru. În timp, bijuteriile din argint capătă o tentă de negru și purtate mult prea frecvent, se deformează. Aurul alb este vizibil diferit de argint, chiar de la primul contact.