Ametistul

Mihai Matei

Informații generale

Ametistul este cea mai prețioasă piatră întâlnită în grupa cuarțului, unde se regăsește alături de citrin, ochi de șoim, ochi de tigru, cuarț fumuriu și roz. Este cunoscut și drept cuarț mov.

Conform legendei elene, numele de „ametist” provine din cuvântul grecesc antic „a methystus”, care este derivat din „methys” – sobru, nebăut.

Se spunea că această piatră semiprețioasă mov putea împiedica purtătorul să se îmbete excesiv și, de asemenea, că putea să mențină mintea sobră, serioasă.

Se credea că, dacă o persoană va bea dintr-o cupă realizată integral din acest cristal mov, nu se va îmbăta.

Proprietăți fizice și unde se găsește

Proprietățile ametistului

Duritate: 7 pe scara Mohs

Culori: violet, mov, lila, levănțică, roz

Clasificare chimică: silicat

Formulă chimică: SiO2 (dioxid de silicon)

Luciu: aspect sticlos

Transparență: de la transparent la translucent

Sistem de cristal: trapezoidal

Unde se găsește ametistul

Cele mai mari zăcăminte de ametist se află în: Brazilia, Uruguay, Zambia, Bolivia și Tanzania.

Îngrijire

Se purifică o dată pe lună sub jet de apă călduță. Se poate folosi o perie fină pentru a curăța spațiul de îmbinare dintre ametist și metal în cadrul unei bijuterii .

Se încarcă la lumina Lunii (expusă prea mult la lumina Soarelui, piatra de ametist devine fadă).

Tipuri de ametist

Lavandă – cristal mov deschis

Se caracterizează printr-o culoare mov-discret, asemănătoare florii de lavandă.

Violet Dark – piatra mov închis

Este un cristal mov întunecat cu o culoare intensă, care inspiră o profunzime specifică.

Chevron

Acest cristal este o un mix de cuarț alb și ametist, cunoscut și drept „ametist dungat”.

Ametrin

Jocul seducător de nuanțe (mov, portocaliu, galben) caracterizează această piatră semiprețiosă: toate nuanțele pure ale ametistului și citrinului se pot regăsi în ametrin.

Proprietăți metafizice și semnificații

Semnificație

Ametistul este cunoscut în modernitate ca o piatră a spiritualității și a succesului în afaceri.

De-a lungul veacurilor, monarhii puternici și bogați au folosit ametistul ca simbol al regalității, iar anumite pietre de ametist chiar decorează bijuteriile coroanei britanice.

De-a lungul timpului, piatra de ametist a devenit populară printre figurile regalității și Papalității, fiind adorată pentru intensitatea nuanțelor de mov în care se regăsește, precum și pentru proprietățile energetice și spirituale deosebite pe care le deține. De aceea, deloc surprinzător este faptul că fabuloase bijuterii cu ametist ies din mâinile giuvaiergiilor și sunt apoi purtate cu mândrie chiar și în rândurile celebrităților!

Proprietățile ametistului și efecte energetice

Multiple puteri îi sunt asociate acestui cristal fermecător, iar toate au în comun un element: sinele. Ametistul protejează și întărește în armonie relația omului cu interiorul său, din acest punct pornind și efectele pe care le are asupra exteriorului.

Astfel, printre proprietățile ametistului regăsim următoarele beneficii:

bun pentru meditație și trezire spirituală (chiar și în cazul dependențelor fizice nocive precum cea de droguri sau alcool)

conferă și aduce putere, stabilitate, pace interioară și vindecare sufletească (echilibrare)

eliberare de stres, anxietate – reduce furia și nerăbdarea

comunicare eficientă cu ceilalți

îmbunătățirea abilităților fizice și a skill-urilor

protejează împotriva energiilor negative, precum și a atacurilor fizice

curățarea tractului respirator și digestiv, remedierea problemelor de piele și a bolilor celulare

stimularea metabolismului

Legende

Conform mitologiei grecești, Ametist era o tânără fecioară de care zeul băuturii și al petrecerilor, Dionis, se îndrăgostise. Refuzându-l și dorind să scape din mrejele acestuia, Ametist a cerut ajutorul zeiței Diana, care, pentru a o proteja, a transformat-o într-o piatră albă, sclipitoare (forma pură de cuarț). Curând, Dionis a simțit remușcări pentru acțiunile sale, lacrimile i-au picurat în paharul de vin roșu. Pocalul s-a răsturnat, iar vinul roșu s-a revărsat pe toată stânca albă, până ce aceasta s-a transformat în cuarțul purpuriu pe care îl cunoaștem drept Ametist.

De-a lungul timpului, pietrei de ametist i-au fost asociate numeroase puteri.  Se considera că aceasta stăpânea gândurile rele, stimula inteligența, sporea succesul afacerilor, ferea soldații de rănile luptei și aducea victoria războinicului ce-o purta și proteja împotriva bolilor contagioase.

În perioada Renașterii, se credea că o bijuterie cu ametist pe care era înscrisă figura unui urs alunga demonii. În această epocă, piatra de ametist a devenit reper pentru valori și aspirații umane înalte. Castitatea, sobrietatea și controlul asupra gândurilor cuiva erau atribute sporite prin purtarea pietrei. De asemenea, oamenii acelor vremuri purtau bijuterii cu ametist pentru a-și păstra calmul, echilibrul energetic și a nu se lăsa conduși de furii și pasiuni.

Printre calitățile pe care purtătorii de bijuterii cu ametist le-au atribuit pietrei în urmă cu sute de ani putem aminti și vitejia, modestia și spiritul contemplativ care insufla inspirația artistică.

De-a lungul veacurilor, monarhii puternici și bogați au folosit ametistul ca simbol al regalității, iar anumite pietre de ametist chiar decorează bijuteriile coroanei britanice.

Conform mărturiilor, ametistul era un favorit personal al reginei Ecaterina cea Mare a Rusiei.

Ametistul este asociat și cu latura spiritual-religioasă. Era una dintre cele douăsprezece pietre care împodobeau pieptarul marelui preot Aaron (Exod 39). Urmând firul cronologic biblic, aflăm că  mai târziu a, reprezentat Tribul lui Dan, una dintre cele douăsprezece Triburi ale lui Israel.

În timpul Evului Mediu, Ametist a reprezentat evlavia și celibatul și, prin urmare, a fost purtat de membrii clerului Bisericii Catolice și a fost folosit pentru a împodobi cruci

În tradiția religioasă, piatra de ametist este cunoscută pentru facilitarea conexiunii cu Divinul.

Ametistul și zodiile

Pentru proprietățile sale, ametistul este destinat tuturor semnelor zodiacale, însă efecte deosebite va avea asupra nativilor din zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Fecioară, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești.

Oferă în dar o bijuterie cu ametist cu ocazia aniversării a 34 de ani de viață sau a 6 ani de căsnicie. Un inel cu ametist sau un set cu ametist poate fi darul ideal pentru sărbătorile iubirii, Dragobetele sau Valentine`s Day !