10 branduri de ceasuri elvețiene cu prețuri accesibile

Mihai Matei

Un ceas elvețian a fost simbolul prestigiului și al luxului încă de la începuturile istoriei orologiere. Măiestria și calitatea determină poziția incontestabilă a industriei orologiere elvețiene și, în consecință, și prețurile ridicate. Cu toate acestea, unele dintre mărci ofera ceasuri de mână la prețuri mult mai accesibile decât o companie elvețiană obișnuită.

1. Tissot

Tissot este o marcă de care am auzit cu toții. Compania este, de asemenea, una dintre cele mai vechi de pe această listă, datând din 1853, când duo-ul tată-fiu, Charles-Felicien Tissot și Charles-Emile Tissot a decis să fabrice ceasuri de buzunar. De-a lungul celor aproape 160 de ani de istorie, Tissot a produs ceasuri de înaltă calitate pentru diverse gusturi, de la ceasuri de scafandru profesionale și piese sportive solare până la articole de mână vestimentare elegante. Materialele solide pe care le veți găsi la ceasurile Tissot includ oțel inoxidabil rezistent la căldură și zgârieturi, titan ultraușor și antimagnetic și cristal de safir rezistent la zgârieturi.

Mecanismele ceasurilor sunt de fabricație elvețiană, inclusiv mecanismul unic Powermatic 80 – o mișcare automată cu o rezervă de putere de 80 de ore. Ceasul clasic elvețian cu cuarț este disponibil în ceasurile de gamă mai ieftină.

Printre cele mai notabile colecții se numără colecțiile tactile solare Tissot T-Touch, clasicele Tissot Visodate, Tissot Couturier și Tissot Chemin Des Tourelles, precum și colecțiile sportive Seastar 1000 și Supersport Chrono. Dacă doriți să aflați mai multe despre această marcă, va invitam sa cititi articolul Ceasuri Tissot – pareri si 12 modele clasice .

2. Hamilton

Un alt brand bine-cunoscut pe această listă de branduri de ceasuri elvețiene cu prețuri accesibile este Hamilton . Deși compania a început ca o marcă americană, bucurându-se de un statut de celebritate în SUA, a fost achiziționată de elvețieni la începutul anilor 1970. În cele din urmă a fuzionat cu Swatch Group în 1984.

Hamilton este considerat un brand cu preț mediu, cu o moștenire puternică. Mulți pasionați de ceasuri susțin chiar că este subestimată, având în vedere raportul preț-calitate la care sunt vândute ceasurile. Un alt factor care adaugă valoare este statutul de celebritate pe care Hamilton l-a dobândit de-a lungul timpului. De exemplu, Hamilton Ventura a fost unul dintre preferatele lui Elvis Presley, în timp ce ceasurile Hamilton proiectate special au apărut în filmele de succes Interstellar (2014), The Martian (2015) și Tenet (2020).

Marca a pus accentul pe producerea de ceasuri fiabile de tip militar și sportiv, cu mișcări ETA atât cu cuarț, cât și automate. Robuste și rezistente, acestea sunt foarte apreciate de pasionații de activități în aer liber. Marca este adesea comparată cu Tissot datorită standardelor de calitate similare, precum și faptului că se află în aceeași gamă de prețuri. Dacă aveți chef să aflați mai multe despre marca în sine, puteti citi in articolul Tot ce trebuie sa stii despre un ceas Hamilton.

3. Frederique Constant

Brandul Frederique Constant este inființată în 1988 de un cuplu elvețian, a fost recent achiziționată de conglomeratul japonez Citizen Holding Group în 2016.

Marca este cunoscută pentru că oferă ceasuri clasice și tradiționale, dar atemporale. Fiecare ceas Frederique Constant este asamblat manual, verificat și controlat pe o perioadă lungă de timp atât de specialiști în orologerie, cât și de echipamente specializate. Iar ceea ce face ca Frederique Constant să se distingă printre mărcile de ceasuri elvețiene accesibile este faptul că își fabrică și asamblează propriile mișcări.

Printre ceasurile de mână foarte scumpe cu tourbillon și cele mecanice manuale placate cu aur, marca oferă, de asemenea, ceasuri cu cuarț și automate în colecțiile Slimline și Classic, cu un preț rezonabil. Ceasurile sale cu fază lunară, de exemplu, aparțin topului în ceea ce privește raportul calitate-preț.

4. Certina

Certina , deținută de Swatch Group , a fost fondată în 1888 și este mai cunoscută în Europa decât în Statele Unite. Compania a fost cronometrul oficial al Moto GP în anii 1990 și al Campionatului Mondial de Raliuri (WRC) și a fost partenerul a numeroase companii din domeniul automobilistic, precum Sauber F1, Colin McRae și Sete Gibernau.

În ultimul deceniu, Certina și-a schimbat logo-ul și abordarea comercială pentru a deveni mai scumpă și mai recunoscută. Certina a adoptat mișcări de calibru mai mare și materiale mai robuste. Astfel, prețurile mai mici de până acum au început să crească în mod constant.

Marca se concentrează pe vânzarea de ceasuri care se caracterizează prin precizie, durabilitate și eticheta Swiss-made . Sunt foarte apreciate ceasurile sportive Certina, disponibile în colecțiile Aqua și Sports. Colecțiile Heritage și Urban prezintă un stil clasic, potrivit pentru diverse ocazii. Afla mai multe despre acest brand din articolul Ceasuri Certina – pareri si 12 modele noi .

5. Alpina

În 1883, un ceasornicar independent, Gottlieb Hauser, a fondat Alpina Swiss Watchmakers Corporation , pentru ca specialiștii din regiune să poată face schimb de piese, materiale și idei. Specialiștii au ajuns să fie cunoscuți sub numele de “alpiniști”. La scurt timp după aceea, a fost înființată producția completă de mișcări de ceasuri.

În zilele noastre, marca este recunoscută prin acoperirea cuprinzătoare a ceasurilor sportive, de la articole de mână pentru scafandri până la piese pentru aviatori. Alpina se angajează să producă ceasuri sport extrem de robuste, care funcționează cu cea mai mare precizie și cu cea mai mare fiabilitate în cele mai solicitante situații. Ceasurile sunt construite pentru a rezista în medii extreme, de la altitudini mari la adâncimi mari.

Mecanismele ceasurilor Alpina au fost construite și dezvoltate în laboratorul de înaltă tehnologie al mărcii. Înainte ca un ceas să fie pus în vânzare, acesta trece prin numeroase teste riguroase de control al calității. Așadar, fiți siguri – Alpina oferă cea mai mare fiabilitate în ceea ce privește articolele sale de mână.

Ceasurile sport Alpina sunt disponibile în colecțiile Alpiner, Startimer, Seastrong și Comtesse. Recenta adăugare la liniile mărcii a fost reprezentată de smartwatch-urile hibride.

6. Raymond Weil

Raymond Weil a fost fondat în 1976 și este similar cu Frederique Constant în ceea ce privește prețul și calitatea. Atenția lor la detalii este de clasă mondială, ceea ce face ca ceasurile lor să fie demne de un adjectiv de “lux”. Brandul își găsește inspirația pentru designul ceasurilor din muzică, atunci când multe colecții și-au primit numele de la termeni muzicali, cum ar fi Maestro, Mozart și Toccata. Aceștia își îmbunătățesc continuu cunoștințele tehnice și echipamentele, permițând proiectarea și producția de noi modele asistată de calculator.

Unul din semnele dintinctive ale marcii este mișcarea sa mecanică internă, vizibilă la majoritatea ceasurilor la ora 6 pe cadran. Veți găsi o varietate de stiluri în colecțiile Freelancer, Maestro, Parsifal, Tango și Toccata.

7. Rado

Unul dintre brandurile mari de pe această listă de mărci de ceasuri elvețiene la prețuri accesibile este Rado. Marca a fost înființată în 1917, iar astăzi produce aproximativ o jumătate de milion de ceasuri pe an. Rado este cunoscut pentru calitatea sa înaltă și pentru materialele inovatoare. De exemplu, emblematicul ceas DiaStar din ceramică a fost primul ceas din lume rezistent la zgârieturi, în 1962. Nu doar ceramica, ci și cristalul de safir și unele dintre metalele dure care erau rare la acea vreme au fost introduse pentru publicul larg.

Ceasurile Rado sunt fabricate din oțel inoxidabil, metale dure și ceramică, în timp ce brățările sunt din ceramică, material textil, piele sau oțel. O mișcare automată este utilizată pe scară largă, dar veți găsi, de asemenea, o mulțime de ceasuri cu cuarț și mecanice manuale.

Fiind unul dintre cele mai scumpe de pe această listă, Rado are totuși câteva ceasuri mai ieftine în colecțiile Centrix, Diastar și Coupole.

8. Movado

Movado este o marcă de ceasuri elvețiene cu capital american, cu o notă artistică. Pentru că are un stil minimalist, nu veți găsi ceasuri complicate și bogate în detalii. Pe lângă ceasurile elvețiene de lux, Movado produce, de asemenea, ceasuri de mână orientate spre modă.

Din punct de vedere calitativ, ceasurile au o fiabilitate elvețiană standard, ceea ce înseamnă că sunt construite pentru a dura. Oțelul inoxidabil este adesea placat cu ioni sau acoperit cu PVD într-o varietate de culori, în timp ce mișcările cu cuarț și automate garantează precizia elvețiană la care vă așteptați.

Movado este cel mai bine cunoscut pentru ceasul său Museum Watch, care are un punct solitar la ora 12, simbolizând soarele la amiază. Ceasul a fost selectat pentru colecția permanentă de design a Muzeului de Artă Modernă din New York, în 1960. Un design similar străbate întreaga linie de producție a ceasurilor Movado. În plus față de stilul minimalist, Movado oferă câteva ceasuri sport cu funcție de cronograf.

9. Mido

Dacă marca Movado se inspiră din arta modernă, Mido se inspiră din arhitectură. Filozofia Mido combină estetica, autenticitatea și funcționalitatea. Inovațiile tehnologice de ultimă generație, mișcările mecanice și materialele de înaltă calitate sunt cei trei piloni pe care se sprijină expertiza unică a mărcii de ceasuri.

De-a lungul istoriei sale, care a început în 1918, Mido s-a remarcat prin inovații distinctive, cum ar fi un cronograf cu citire centrală, un model din plută complet naturală și un ceas cu mai multe benzi. Mișcările mecanice ale Mido sunt de clasă mondială, atunci când cronometrele sale certificate aparțin topului în ceea ce privește volumele de producție. Majoritatea ceasurilor vin cu mecanisme mecanice automate.

Stilurile Mido variază de la ceasuri de scafandru profesionale până la ceasuri de mână mecanice scheletate. Fiecare colecție are o poveste de fundal pornind de la vreo capodoperă arhitecturală. De exemplu, colecția Commander este inspirată de Turnul Eiffel, în timp ce valorile modelului Multifort se bazează pe estetica podului Sydney Harbour Bridge. De asemenea, vă veți întâlni cu colecțiile Ocean Star, Baroncelli, Belluna, Rainflower și All Dial.

10. Swatch

Swatch este o marcă de ceasuri destul de nouă, înființată în 1983, aparținând conglomeratului de ceasuri Swatch Group. Marca a fost înființată ca răspuns la consecințele crizei cuarțului, când numeroși producători elvețieni de ceasuri s-au văzut în dificultate în a concura cu produsele japoneze mult mai accesibile. Swatch este, de departe, cea mai accesibilă marcă din cadrul Swatch Group.

Raționamentul pentru aceste prețuri atât de mici constă în materialele pe care marca Swatch le folosește pentru fabricarea articolelor sale de mână. Majoritatea ceasurilor sunt fabricate din plastic și silicon, care sunt foarte ieftine în comparație cu oțelul inoxidabil și alte metale. Cu toate acestea, părțile interioare constau în piese și mișcări fabricate în Elveția. Astfel, ceasurile Swatch sunt considerate fiabile, în ciuda îmbrăcămintei exterioare de valoare redusă.

Din punct de vedere stilistic, majoritatea articolelor de mână sunt orientate spre modă, adresându-se pieței care favorizează stilurile casual și creative. Ceasurile mărcii se potrivesc cel mai bine publicului tânăr, care nu urmărește look-uri ostentative și sofisticate. Swatch oferă o varietate de colecții, de la liniile Sport și Big Bold, de dimensiuni mari, până la colecțiile Sistem51 echipat cu mișcare automată și Irony din oțel inoxidabil.

Cum vă puteți da seama dacă un ceas este fabricat în Elveția?

Ceasurile de fabricație elvețiană au pe cadran mențiunea Swiss Made sau Swiss . Termenii mai puțin populari de Suisse, produit suisse, qualité suisse și fabriqué en Suisse sunt, de asemenea, indicații permise.

De ce sunt ceasurile elvețiene atât de faimoase?

Tradițiile orologiere elvețiene sunt principalul motiv pentru care ceasurile elvețiene sunt atât de renumite. Mișcările sunt de înaltă calitate și de lungă durată, iar materialele care sunt folosite pentru fabricarea ceasurilor sunt foarte durabile. Nu în ultimul rând, secole de know-how dobândit și stăpânit garantează cele mai înalte niveluri de calitate.

Cât costă un ceas elvețian?

Brandurile de ceasuri elvețiene accesibile pornesc de obicei de la un preț de 200 euro. Ceasurile automate cu alimentare automată au un preț de pornire de 300 de euro. Pentru un ceas mai complicat al unei mărci renumite, așteptați-vă să plătiți undeva între 1.000 și 2.000 de euro. Ceasurile de mână de lux încep de obicei de la 3.000 de euro, atingand uneori si sume astronomice.

Ceasurile elvețiene au o reputație irefutabilă, ceea ce înseamnă adesea o calitate ridicată a produselor. Odată cu sosirea revoluției cuarțului, producătorii elvețieni de ceasuri au fost nevoiți să își reconsidere serios planurile de afaceri.

În ultimele decenii, din ce în ce mai mulți producători au început să ofere articole de mână la prețuri mult mai accesibile decât înainte. Această listă de branduri de ceasuri elvețiene cu prețuri accesibile , care conține mărci bine cunoscute precum Tissot, Hamilton și Swatch, precum și producători nu atât de răspândiți precum Certina și Alpina, este o gură de aer proaspăt pentru persoanele care doresc să nu cumpere sau nu au resursele necesare pentru a cumpăra un ceas elvețian de lux.