Ce inseamna GMT + cele mai ieftine 10 ceasuri GMT

Mihai Matei

Ce inseamna GMT + cele mai ieftine ceasuri GMT – O funcție GMT la ceasuri este o complicație deosebit de utilă pentru cei care calatoresc freecvent, deoarece vă permite să urmăriți simultan două fusuri orare. Unul dintre cele mai faimoase ceasuri cu această caracteristică este Rolex GMT-Master. Dar ce înseamnă GMT și cum funcționează complicația?

Ora medie Greenwich (GMT) este timpul asociat meridianului principal, care traversează Greenwich, Anglia. Acest punct a fost ales ca punctul de zero grade longitudine al Pământului la Conferința internațională a meridianelor desfășurată la Washington, D.C. în 1884. Majoritatea fusurilor orare se bazează pe GMT, adică numărul de ore înaintea sau în spatele GMT. Meridianul Greenwich merge de la Polul Nord la Polul Sud, traversând Old Observatory din cartierul Greenwich din sud-estul Londrei.

GMT a servit inițial ca oră standard internațională, în jurul căreia s-au bazat majoritatea celorlalte ore locale. Trecerea la standardizarea orelor locale a fost în mare parte determinată de dorința de a reglementa orarele trenurilor. La acea vreme, fiecare gară individuală își baza ceasul pe poziția soarelui, care variază în funcție de locație. După cum vă puteți imagina, întârzierile și confuzia erau foarte frecvente. Ora GMT a jucat, de asemenea, un rol semnificativ în navigația maritimă și mai târziu, în zborurile transatlantice. Timp de 88 de ani, GMT a fost determinată de poziția soarelui.

Cu toate acestea, în 1972, GMT a fost înlocuit de Timpul universal coordonat (UTC), un timp mai stabil care se bazează pe o serie de ceasuri atomice. Timpul universal nu este un fus orar în sine, ci mai degrabă un standard de referință pentru fiecare locație de pe glob. Mai mulți producători, inclusiv IWC și Sinn, folosesc abrevierea UTC în loc de GMT pentru ceasurile lor cu un al doilea fus orar, deși caracteristicile sunt complet identice.

Cum funcționează complicațiile GMT?

Majoritatea ceasurilor standard prezintă un interval de timp de 12 ore pe cadrane, ceea ce înseamnă că mâna orelor se va deplasa în jurul cadranului de două ori în fiecare perioadă de 24 de ore. Dacă ceasul are o funcție GMT, acesta are un indicator suplimentar de oră, de altă formă și culoare. În timp ce mâna de 12 ore finalizează două rotații în fiecare zi, o mână GMT se deplasează de obicei o singură dată în jurul cadranului într-o perioadă de 24 de ore.

Ceasurile GMT au cu siguranță un aspect unic. Cu toate acestea, mai important, sunt practice, mai ales dacă veti călătoriți între fusuri orare. Dacă ați zburat de la New York la Londra, de exemplu, știți că Marea Britanie este cu 5 ore înainte. Lucrurile devin puțin mai complexe dacă aveți și colegi sau familie și pe coasta de vest. Un ceas GMT este soluția perfectă dacă vă aflați în această situație.

Modelele, cum ar fi Tudor Black Bay GMT cu calibru intern MT5642 sau Rolex GMT-Maste r cu calibru 3258, au o oră reglabilă independent, ceea ce înseamnă că odată ce aterizați la Londra, puteți seta mâna GMT la ora de acasă Apoi puteți seta ora principală a orei la ora locală din Londra. De asemenea, puteți ține evidența timpului pe coasta de vest mutând rama de 24 de ore la ora corespunzătoare. Astfel, cu doar câteva ajustări minore, puteți urmări brusc trei fusuri orare simultan.

Ce inseamna GMT – Timpul zboara

După cum am menționat, Rolex GMT-Master este unul dintre cele mai cunoscute ceasuri GMT de pe piață. Rolex a creat acest ceas pentru fosta companie aeriană Pan Am în 1955. Inceputul anilor 1950 a fost marcat de apariția zborurilor comerciale transatlantice. Oamenii au reușit să traverseze oceanele și fusurile orare într-o singură zi. Pan Am a comandat Rolex să dezvolte un nou ceas pentru piloții lor. Ceasul trebuia să fie ușor de citit și să prezinte un fus orar suplimentar. Astfel, s-a născut primul Rolex GMT-Master, cu numărul de referință 6542. Rolex GMT-Master și mai târziu GMT-Master II au fost membri de succes ai catalogului Rolex de atunci. Modelele și caracteristicile acestora au fost ajustate cu atenție încă din 1955.

Deși GMT-Master este unul dintre cele mai faimoase ceasuri GMT, nu este de fapt primul. În 1953, Glycine Airman a intrat pe piață. La începutul acelui an, Samuel W. Glur, agent de vânzări la Glycine SA, s-a consultat cu numeroși piloți pentru a afla cum ar putea arăta un ceas de pilot ideal. Două caracteristici au fost considerate esențiale: rezistența la apă și capacitatea de a urmări un al doilea fus orar. Glur și-a adus descoperirile înapoi în Elveția. Inginerii lui Glycine au reușit să-l prezinte pe Airman în același an, înainte de debutul Rolex GMT-Master. Astăzi, Airman rămâne unul dintre cele mai populare ceasuri GMT.

Cele mai populare mișcări GMT

Ce inseamna GMT – Dezvoltarea și producerea unui calibru intern este complexă și costisitoare. Nu toți producătorii de ceasuri își pot permite timpul și cheltuielile necesare pentru a-și crea propriile mișcări GMT. Cele mai frecvent utilizate mișcări GMT sunt ETA 2893-2 și Sellita SW 330-1 , ambele oferind un mecanism relativ economic. Aceste mișcări vă permit să setați mâna GMT, dar nu și ora. Mișcările ETA sunt frecvent utilizate în ceasuri de către mărcile din Swatch Group. Unele modele bine cunoscute includ Longines Conquest V.H.P. GMT și Uniunea Glashütte Belisar GMT . Modelele de astăzi ale Glycine Airman folosesc mișcări Sellita, dar își schimbă numele, de exemplu, GL293.

Tissot HERITAGE NAVIGATOR T078.641.16.057.02 Sageata Orientului Cronometru Certificat

Tissot T-CLASSIC T099.429.16.058.00 Chemin des Tourelles

Bruno Sohnle MILANO GMT 2 17-13043-742

Bruno Sohnle MILANO GMT 17-13043-321

Swiss Military DELTA FORCE 1749

Rado HYPERCHROME R32.104.16.5 GMT

U-BOAT 8051 Classico GMT

Victorinox INFANTRY 241649 GMT

Swiss Alpine Military 7052.1133 GMT Diver

ARMAND NICOLETNR P840NR2